Last news in Fakti

26 Декември, 2020 16:41 2 279 11

УЕФА отдалечава българските тимове от еврограндовете

  • уефа-
  • футбол-
  • шампионска лига-
  • лига европа

Шанс за групите на ШЛ и ЛЕ, където ще са и големите пари, вече ще има единствено българският шампион

УЕФА отдалечава българските тимове от еврограндовете - 1
Снимка: БГНЕС

Както вече стана ясно, УЕФА създаде нов европейски клубен турнир, който стартира от сезон 2021-2022.

От европейската футболна централа обявиха, че новият проект е насочен към по-малките отбори, които да участват в повече европейски мачове. До този момент в групите на ШЛ и ЛЕ играеха 80 клуба, а сега те ще бъдат увеличени до 96 - 32 в ШЛ, 32 в ЛЕ и 32 в КЕ.

Дали обаче новият турнир е факт заради малките клубове? При по-внимателно вглеждане става ясно, че той е от най-голяма полза за четирите страни с най-силни първенства - Испания, Англия, Германия и Италия.

Тези четири държави вече ще имат по 6 представителя, които директно ще се класират за групите на ШЛ и ЛЕ. Първите четири от тях ще играят в Шампионска лига, а носителите на купите и петият в класирането отиват в групите на Лига Европа.

Само на шестия ще му се наложи да изиграе един квалификационен кръг в новия турнир “Конфърънс Лийг” преди да се озове в групите на надпреварата.

Привилегиите на държавите с по-силни първенства ще са за сметка на тези от 16-о място надолу, където попада и България.

Вече стана ясно, че нововъведенията на УЕФА ще са от известна полза за родния шампион, но не и за останалите три участника. Те вече няма да играят в квалификациите на ЛЕ, а в тези на “Конфърънс Лийг”. Това значи, че дори да се класират за групите на този турнир, ще е истинско чудо, ако в тях се изправят срещу тимове като Рома и Тотнъм. Нашите клубове ще имат по-голям шанс да печелят мачове, но срещу доста по-скромни отбори, което от своя страна ще доведе и до по-малко финансови приходи.

Шанс за групите на ШЛ и ЛЕ, където ще са и големите пари, вече ще има единствено българският шампион, но и на него ще му е доста по-трудно да се класира за там, тъй като бройката на клубовете се редуцира от 80 на 64.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    9 1 Отговор
    Закривай!
  • 2 Левски 1914

    6 9 Отговор
    А от УЕФА защо не направят специално за МЕНТЕТО от Микрето нова лига както направиха от нашия БФС?
  • 3 Скептика

    12 0 Отговор
    И по-добре, да спрем да се излагаме пред цяла Европа
  • 4 да бе

    10 0 Отговор
    УЕФА "отдалечава" българските клубове от големия футбол, а не случайниците-собственици и футболистите-чалгари, които не знаят къде се намират.
  • 5 Борис

    8 2 Отговор
    За да влязат лефски до който и да е турнир ще трябва да направят нов формат изпадаштите да играят в европа смех
  • 6 123456

    7 0 Отговор
    ЗА КВО ДА ХОДИМ ТАМ...СТАНАХМЕ ТУПАНИТЕ НА ЕВРОПА
  • 7 истината

    1 4 Отговор
    Смешни сме защото по хаплювски приехме да играем по техния модел Когато играехме по нашият си ги биехме
  • 8 РАДИО ЕЛТО

    5 0 Отговор
    някога имахме футбол и публика сега футболът стана бизнес а публиката предимно комплексари ЧОВЕК да го е страх да ходи на мач
  • 9 КАТО НЕ

    6 0 Отговор
    МОГАТ ДА ИГРАЯТ НАШИТЕ ФУТБОЛИСТИ.....ТАКА ИМ СЕ ПАДА....АМА ИНАЧЕ СА МНОГО НАПЕРЕНИ,...СЪС МОДЕРНИ ПРИЕСКИ , ТАТУИРАНИ, СКЪПО ПЛАТЕНИ...И МНОГО ОБИЧАТ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ ПО ТЕРЕНА.....
  • 10 Behemoth

    1 0 Отговор
    Каква е тая шампионска лига като в нея играят четвъртите в класирането....тия не се наядоха на пари и убиха футбола...
  • 11 ЯО и ПО

    2 0 Отговор
    СЕГА СТАВА ЛИ ВИ ЯСНО , ЧЕ ПРИНЦИПА ПО КОЙТО РАБОТИ ЕВРОПА ВЪВ ФУТБОЛА Е И СЪЩИЯТ И В ИКОНОМИКАТА - БОГАТИТЕ ДА СИ ОСТАНАТ БОГАТИ, А БЕДНИТЕ БЕДНИ! НА ИНДИАНЦИТЕ МАЛКО ДРЪНКУЛКИ ...И ДА СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ЩАСТЛИВИ! ИНАЧЕ - ДЕМОКРАЦИЯ И РАВНОПРАВИЕ ....?!