Last news in Fakti

29 Март, 2021 10:09 2 815 13

Илиана Раева: Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа

  • илиана раева-
  • художествена гимнастика-
  • световна купа по художествена гимнастика

Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали при ансамбъла и Боряна Калейн

Илиана Раева: Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на БФХГ Илиана Раева даде обширно мнение за фейсбук страницата на федерацията след завършилата Световна купа по художествена гимнастика.

Раева разкри, че много от момичетата са с контузии и приоритет ще бъде възстановяването им. По тази причина най-добрите състезателки на България ще пропуснат следващата Световна купа в Ташкент (Узбекистан).

"Всички от световния елит вече повече от година нямат официално състезание, като изключим европейското първенство в края на миналата година и трябваше по някакъв начин да се подсигурят състезания на тези гимнастички, които вече са в олимпийската година. Изключително важно беше да организираме по възможно най-добрия начин Световната купа и мисля, че се справихме много добре. И президентът на ФИГ Моринари Ватанабе и президентът на ТК Наталия Кузмина казаха, че организацията е много добра. Знаете, че е много тежко, защото сме в епидемични условия, но мисля че успяхме да се справим", коментира Раева. "Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа. Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали при ансамбъла и Боряна Калейн. Допускаха се грешки, нормално е, това е година и половина излизане от ритъм, а в същото време изключително усложняване на композициите, което изисква много тежка работа. Момичетата успяха да се справят и в ансамбъла, и в индивидуалното. Силно участие на България, абсолютен рекорд при съчетанието с пет топки на ансамбъла 44.150 точки. Да видим само колко време ще се задържи този рекорд, защото съм сигурна, че конкурентите ще направят много сериозен и задълбочен анализ на съчетанията ни и няма да оставят нещата така.

Конкуренцията непрекъснато расте и се развива, съперниците усложняват непрекъснато съчетанията си и ние го правим също", каза още президентът на БФХГ. "Това, което трябва да се подчертае и да се каже, че ако при ансамбъла няма кой знае каква голяма изненада, но всъщност изненадата е много голямата разлика между България и Япония, защото на последното световно първенство Япония победи в многобоя България, те бяха втори, а ние трети, докато сега направихме една огромна разлика, което говори за неимоверното израстване на българския ансамбъл. Трябва да се отчете физическата подготовка, възможностите и качествата на момичетата от ансамбъла. България показва една изключителна класа и като физически данни, и като физическа подготовка, и като психологическа подготовка. България показва пет изключителни гимнастички, които могат да правят много сложни елементи", допълни Раева.

"Има огромно израстване по отношение на индивидуалните ни гимнастички - Боряна Калейн и Катрин Тасева. Боряна Калейн показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно, да не говоря за 2019-а, докато сега вече се показва една абсолютно равностойна игра и игра на нерви, защото съчетанията са много усложнени, и която издържи и ги изиграе, тя ще успее да спечели медал и в Токио. Конкуренцията при индивидуалното е много голяма, тук отсъстваха единствено състезателките на Русия, които са нашите основни съперници, но това, което показва тази Световна купа с всички останали участнички, че наистина вече България трайно се настанява в призовите места в индивидуалното, което е много важно", коментира Илиана Раева. "Има малко притеснителни факти, има състезателки от ансамбъла, Боряна Калейн и Катрин Тасева са с травми и болки. Боряна игра с много силни болки в глезена на това състезание, Катрин с болки в кръста, Мадлен Радуканова с много силни болки в глезена, Лаура Траатс в ръката и основният ни приоритет сега ще бъде абсолютното възстановяване на момичетата. Взехме решение да се пропусне следващата Световна купа в Ташкент. Разбира се, България ще участва, но с друг състав", разкри Раева. "Много съм щастлива, много съм доволна от представянето на българския отбор. Има много какво да се желае като работа в ансамбъла по отношение на изчистване на елементите, допуснаха се грешки и в двата дни, но има много върху какво да работим, да подобряваме. Истината е, че ансамбълът с тези фантастични оценки, които получи, всъщност получи с две точки по-малко от това, което е заложено. Най-важното е да възстановим състезателките, да отшумят травмите, за да бъдат на 100 процента готови и да могат да водят подготовката си както трябва", добави президентът на БФХГ.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai Nudals

    10 9 Отговор
    Тая боза,още спорт ли я водят...

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 бравос

    8 5 Отговор
    Бравоооооооо златни МОМИЧЕТА......току що прочетох тази новина и ме накара да се гордея с Вас...плагодаря,за което......
  • 4 тъпси

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Bai Nudals":

    ей циганин недей да пишеш,щото ще те намеря....

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 5 Bai Nudals

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "тъпси":

    Заповядай...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bai Nudals

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "тъпси":

    Кой та знае какъв несретник,и клошар си.
  • 8 Max

    10 5 Отговор
    Това никога не е бил и няма да бъде спорт!
    Жалко за огромният труд на децата, да галят егото на 2-3 невротички!
  • 9 Johansson

    3 5 Отговор
    Ко ме интересуват тия духачки. Не са хубави дори
  • 10 Да пази Бог,

    5 4 Отговор
    Раева,, съжаляват ви и най вече на родна земя, айде да не се лъжем, Игнатова, Петрова, пък и ти, какви изчистени съчетания правихте, Ансамбъла не гледах, но двете просто силите им са толкова...!
  • 11 Bai Nudals

    1 5 Отговор
    Няма ги американките,китайките,бразилките,добрите рускини. Това е световна купа само в главата на Раева.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Където е текло, пак ще тече!
    Гени, храна и рехабилитация, с тези предимства Българите отново ще сме първи!!!
  • 13 Блатен Асечки

    2 3 Отговор
    Верно, измислен треторазряден семинар за успокоение на критично изпаднали невротички с мания за величие с награден фонд неспособен да привлече една кадърна състезателка от световна класа. Абе световно от Горно Нангорнище