6 Април, 2021 10:47 2 449 3

Още един медал за България от Европейското първенство по вдигане на тежести

  • генчев-
  • вдигане на тежести-
  • бронз-
  • медал-
  • европейско първенство-
  • българия

Валентин Генчев спечели бронз в двубоя в категория до 67 килограма

Още един медал за България от Европейското първенство по вдигане на тежести - 1
Снимка: wfbulgaria.com

Българинът Валентин Генчев спечели бронз в двубоя в категория до 67 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести в руската столица Москва. 21-годишният Генчев, който дебютира в голям шампионат при мъжете, завърши с 315 килограма. Той беше седми след изхвърлянето с лично постижение от 138 килограма, но с втори резултат в изтласкването от 177 килограма той заслужи отличието. Така той донесе пето отличие на страната след трите златни на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев и сребърния на Ивана Петрова, а България продължава да води в класирането по медали след третия ден от Еврошампионата.

Другият българин в категорията Петър Ангелов се нареди седми с двубой от 300 килограма след 138 килограма в изхвърлянето и 162 килограма в изтласкването.

Мухамед Йозбек донесе първа титла за Турция на първенството с двубой от 323 килограма. Той беше трети след първото движение със 145 килограма, но изтласка най-много - 178 килограма, което му донесе златото. Втори завърши италианецът Мирко Дзани с 318 килограма. Той водеше след изхвърлянето със 148 килограма, но в изтласкването постигна само 170 килограма и се окичи със среброто. Защитаващият титлата си Бернарден Кинг Матам (Франция) се нареди едва шести с 308 килограма (138 + 170).

Валентин Генчев е представител на школата от Стара Загора с треньор Стоян Стоянов и преди две години спечели бронз на европейското до 20 г. в Букурещ. Петър Ангелов е състезател на клуб „Христо Бъчваров“ - Сливен, негов баща и треньор е бронзовият олимпийския медалист от Атланта 1996 Седалин Минчев и най-предното му класиране досега бе 7-ото място на европейското преди две години в Батуми.

С три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите България остава лидер в класирането по нации, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, второто място на Ивана Петрова и бронзът днес на Валентин Генчев. Нашите са лидери и в общото подреждане с всички отличия в движенията със 7 златни, три сребърни и два бронзов медала.

Днес на подиума в Москва ще вдига един българин. В олимпийската кат. 73 кг от 20 ч. българско време ще ни представя европейския първенец от Батуми 2019 и младежки олимпийски шампион от Нанджин 2014 Божидар Андреев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ох Баня

    5 2 Отговор
    Когато Боко не се меси в спорта и медалите заваляха. Браво лъвове.
  • 2 Напрау ги разкатахме

    1 0 Отговор
    Тия еврупейци. Обрахме медалите. Браво.

    Коментиран от #3

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Напрау ги разкатахме":

    Където е текло, пак ще тече!
    Гени, храна и рехабилитация, с тези предимства Българите отново ще сме първи!!!