Last news in Fakti

9 Април, 2021 17:00 1 691 12

Стоичков: Дано не е станало фатално късно за генерална промяна във футбола ни

  • христо стоичков-
  • футбол-
  • конгрес-
  • бфс

Дата за конгрес има, но в България това още нищо не означава

Стоичков: Дано не е станало фатално късно за генерална промяна във футбола ни - 1
Снимка: БГНЕС

Христо Стоичков даде интервю по случай първия ден на новия сайт „Код Спорт“. В него Камата говори за мачовете в европейските турнири, както и за българския футбол.

– Къде ви намираме, г-н Стоичков?
– На работа от рано. Още от 9 сутринта. Затова и ви вдигам телефона по това време. Телевизията не спи, а и мачовете в този период са всеки ден и няма как да се глезим с почивки. Аз обаче съм подготвен за този ритъм още от времето на соца, когато ни учеха, че… „който не работи, не трябва да яде“. Отворил съм ги и моите колеги в Маями на този лаф и когато им кажа „Който не работи…“, те сами довършват изречението.

– Може ли да се възползваме от доброто ви настроение и да ви кажем, че ще ни разплачете с това колко ви е тежко?
– Да съм ви казал, че ми е тежко? Няма да го дочакате! А и истината е друга. Вместо да се вълнувам от мачовете у дома на дивана или в ресторант, сега ги гледам на огромен екран в студиото на TUDN. И не ги коментирам с приятели, а го правя със супер професионалисти и пред огромна аудитория. И за дебюта на сайта „Код спорт“ ще ви призная нещо за първи път – все повече ми харесва това, което върша. И не е за вярване, но преди ефир понякога се чувствам така както навремето, когато играех. За мен това не е работа, това е удоволствие.

– Казват, че който си обича работата реално никога е работил.
– Много точно. В момента аз съм доказателство за това.

– Дойдоха най-интересните мачове от Шампионската лига, но нас пак ни няма.
– Как беше – там където е хубаво, нас винаги ни няма. Тъжна история. Навремето, когато си тръгвах като селекционер от националния отбор, се опитах да обясня на злобарите, че с отношението си към успелите в играта и робуването на клубни пристрастия погубват въобще футбола ни, но не поискаха да ме чуят. Е, сега поне го виждат, предполагам. Но от това на мен не ми става по-леко. За тях не знам!

– В испанската преса отчетоха оригинален ваш начин за прогнози. Оправдаха ли се?
– Повечето – да. Но днес футболът е по-изненадващ от всякога. Особено в пандемията и съответно мачовете без публика. Само Господ може да познае резултатите. Познах развръзките без тази в Мюнхен. Кой можеше да предположи, че германската машина „Байерн“ ще се счупи на своя земя срещу ПСЖ и то след серията гафове на френския тим в техния шампионат? Но така е. Ако всичко беше ясно във футбола, той нямаше да е най-великата игра и нямаше да има букмейкъри.

– Какво ще кажете за българския сблъсък от Купата ЦСКА – „Лудогорец“?
– Нямах възможност да гледам двубоя, защото имах студиен запис. Видях само 3-4 минутен репортаж с най-интересните моменти. След 1:1 на „Армията“ развръзката се отложи за втория мач. Факторът домакинство за мен не играе, когато няма публика и полуфиналът остава отворен. Шансовете все още са 50 на 50.

– Според някои български медии сте в България от два дни?
– Нормално! Всеки греши. Някои обаче… постоянно. Съдба. Предайте на тези „новинари“, че още не мога да се телепортирам, но работя над това.

– Много спокойно приемате вече дезинформации по ваш адрес в медиите. Това вероятно е защото и вие вече десета година сте журналист-анализатор в голяма медия?
– Не, не е заради това. Просто играя повече голф, а това е балсам за нервната ми система. И, слава Богу, около мен няма злобари, комплексари и… даже обикновени идиоти няма. Колкото до телевизията – тя записа куп рекорди с над сто милиона аудитория и знаете ли какви гаранции дава този факт?

– Не, кажете ни?
– Гарантира, че тук не работят безхаберници, които говорят или пишат ей така, колкото да не заспят. Проверили – непроверили. Чули – недочули. Тук няма такава система. За подобни гафове глобяват и даже уволняват.

– Пропуснахме да ви питаме кой е вашият фаворит за трофея в Шампионска лига?
– За мен на този етап няма кой да ви отговори безусловно на този въпрос. Но ще ви кажа, че според мнозина анализатори вече е дошло времето на „Манчестър Сити“ и Пеп Гуардиола да прегърнат за първи път Купата с големите уши. Дали ще стане? Във всеки случай показаха във времето много търпение и желание да не се отказват от мечтата си за триумф в Европа.

– Докога ще гледаме мачове без публика? Вашата телевизия държи права за европейското първенство. Имате ли информация?
– Мисля, че краят на кошмара приближава. До голяма степен лекарите се научиха да борят Ковид-19, а и ваксините са изключително важно оръжие. Виждам, че и в България все повече хора им вярват и ще достигнем този стаден имунитет за който ни говорят от година. Целта на УЕФА е още финалите на двата евротурнира в Истанбул и Гданск да са пред публика, макар и не на пълен капацитет. Засега мачовете от европейското остават в стария формат – с домакинство на 12 държави. Най-вероятно ще са необходими ваксинационни паспорти, мерките за медицинска сигурност ще са драконовски. Но какво да направим? Ако някой ви каже, че е очаквал пандемия, ще ви излъже в очите. Трябва да се приспособяваме към ситуацията.

– Вие ваксинирахте ли се?
– Започнахте с лични въпроси. Ще приключваме ли разговора? В моята телевизия има правила и едното от тях е, че който пътува по света, трябва задължително да е ваксиниран. Вие като журналисти следете дали ще пътувам.

– Кой е вашият фаворит за европейското?
– Националните отбори поизгубиха блясъка си и е много трудно да се правят прогнози. Особено при тази нестандартна ситуация във футбола и въобще в живота ни. Последните световни квалификации показаха, че никой не е твърде силен. Или по-скоро футболистите много повече мислят за клубните си отбори, за Шампионската лига и за заплатите си. Нормално. Може би Франция има най-сериозния потенциал. Килиън Мбапе скоро ще е най-добрият футболист в света. Осман Дембеле започна да набира скорост в „Барселона“. Определено Дидие Дешан има голям избор. Германия винаги е в играта. Конфузната им загуба от Северна Македония не трябва да ви заблуждава. Испания и Англия залагат на млада кръв, но това не ги прави по-малко опасни. Завърна се в битката и Италия, която не блести, но започна да привлича вниманието с познатия от историята прагматичен и успешен стил. Не трябва да пренебрегваме и Португалия – също е много интересен тим, който вече не зависи само от Кристиано Роналдо. Много станаха фаворитите, нали? Така е. Коронавирусът реално даде шанс на много страни да мечтаят за короната. И все пак, за да отговоря конкретно на въпроса – Франция за мен е големият фаворит.

– Ще липсва ли България на европейското?
– На мен и въобще на нас българите ще ни лисва. За съжаление другите даже няма и да забележат, че не сме в джаза. Истина боли, но трябва да си признаем, че нямаме никаква класа да сме на финалите на европейското. Наложи ми се да коментирам за TUDN мачовете на старта на световните квалификации и през минута-две отпивах от водичката до мен. А след 13-ата минута срещу Швейцария станах от стола, за да се поразходя и оставих другите двама колеги да говорят. Да, да. Промяната днес е толкова наложителна, колкото не е била.

– Конгресът ли ще я направи?
– А вие сигурни ли сте, че ще има конгрес? Дата има, но в България това още нищо не означава. Не искам от десет хиляди километра да давам съвети. В момента съм ангажиран с друго. Надявам се, че все пак хората от футбола ще вземат съдбата си в ръце. Ако, разбира се, не е станало фатално късно за генерална промяна. Иска ми се да вярвам, че не е.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Футбол

    10 1 Отговор
    отдавна няма в България, както няма и държава. Моя учител на времето казваше по спорта можеш да разбереш каква е една държава от вътре. Така, че без повече коментар
  • 2 Клошарски

    5 2 Отговор
    Скрий се кюрдче няма да плащам на футболистите те трябва да ми плащат!?!
  • 3 Славчо

    4 4 Отговор
    Да го покани за министър на спорта като е такъв разбирач.
  • 4 Ицо, живей си живота

    6 5 Отговор
    И не се бъркай повече във футбола у нас. Всички до един от отбора доказахте, че сте абсолютни чалгаджии като треньори и шефове в този спорт. Вашия "бронзов" отбор ликвидира с голям талант футбола ни! Живей си във Флорида и не се обаждай по темата, защото станахте смешни и отегчителни.
  • 5 Спасов

    5 3 Отговор
    Голям майтап си и ти, г-нчо!
  • 6 J Y Moineau

    4 3 Отговор
    Като чета коментарите над мен, разбирам за какви злобари говори Камата.

    Коментиран от #8

  • 7 Дедо Тошо

    1 1 Отговор
    Късно е младежоу 😂 след мое време няма направен футболист де да е ходил на световно
  • 8 Ко каза ко

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "J Y Moineau":

    Кюрда беше добър футболист...БЕШЕ разбираш ли? Но все още е в челната тройка за най- лош треньор! За това какъв журналист- коментатор е нямам идея ,като знам как говори български преставам си как коментира на испански.Вижте в you tube как говори руски или английски.

    Коментиран от #10

  • 9 Sisi

    3 0 Отговор
    Простотия смешни и бедняшки стадиони и много ниско ниво на футбола в цялата страна .българия е една от страните които няма модерен стадион и сме назад от Румъния и Северна Македония и Гърция и Кипър и сърбия неможем да се меркм с никого дори с Албания, но шефовете на българският футбол смятат че сме номер 1 на света Борислав михаилов и Венцислав Стефанов са горди а българите ги е срам от всичко това
  • 10 J Y Moineau

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ко каза ко":

    Абе явно му държи края. Това което искам да кажа е че хората не спряха да плюят по успелите българи. То не беше Стоичков, не беше Григор, Бербо, Везенков, Малеевите,Нешка Робева, Мария Бакалова. Кой ли не беше наплют. Май само гимнастичките засега са "пощадени". Хора разберете, тези хора ни представят пред света! Може да не са станали най-добрите. НО СА ИЗ МЕЖДУ НАЙ-ДОБРИТЕ! Може да не са най-умните, да не са ядрени физици, но представят България по добър начин! Да не би Майк Тайсън да е много умен или принципен?
  • 11 ФАРАОН

    0 0 Отговор
    КЪСНО Е.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.