Last news in Fakti

24 Май, 2021 10:26 1 836 7

Левски празнува 107-ия си рожден ден

  • левски-
  • 107 години-
  • рожден ден-
  • 24 май

"Синият" клуб е основан на днешната дата през 1914 година от група млади гимназисти и е кръстен на българския революционер и национален герой Васил Левски

Левски празнува 107-ия си рожден ден - 1
Снимка: БГНЕС

Левски се намира в най-трудния период от славната си история, но днес привържениците на "сините" имат повод за усмивки. Любимият клуб на милиони привърженици у нас празнува своя 107-и рожден ден! Неяснотата около най-близкото бъдеще със сигурност тормози всички, които обичат Левски, но те не губят надежда, че отборът отново ще ги радва с паметни победи на домашната сцена и по европейските терени.

"Синият" клуб е основан на днешната дата през 1914 година от група млади гимназисти и е кръстен на българския революционер и национален герой Васил Левски. През цялото си съществуване досега Левски е единственият отбор, който никога не е изпадал от елитната дивизия.

Клубът от "Герена" има спечелени общо 73 големи национални трофея (национален рекорд): 26 пъти шампион на страната, 26 национални купи (национален рекорд), три Суперкупи на България, единадесет пъти Първенство на София, три Купи на Съветската армия, една Купа на НРБ и четири пъти Купата Улпия Сердика.

В европейските клубни турнири Левски е достигал три пъти четвъртфинал в турнира за Купата на националните купи през сезони 1969/1970, 1976/1977, 1986/1987 и два пъти в турнира за Купата на УЕФА – 1975/1976, 2005/2006. Левски е и първият български отбор, който участва в групите на Шампионската лига – през сезон 2006/2007.

В класацията за най-добър отбор на Европа за 20-и век на Международната федерация за футболна история и статистика, Левски е класиран на 126-о място.

Честит празник на всички левскари!

Текст: Sportal.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха-ха

    8 9 Отговор
    Честито на Лески! Пожелавам да затвърдят успехите от тази година!

    Коментиран от #2

  • 2 Bai nudals

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха-ха-ха":

    Да ви се връща...
  • 3 Гацо

    5 5 Отговор
    Егати и селскио клуб...
  • 4 ГЕРЕН

    4 2 Отговор
    ПЪРВО ЧЕСТИТО И ПОКЛОНИ ПРЕД ТЕЗИ МЛАДЕЖИ. А КОГА ЩЕ КАЖАТ ЗА СПОНСОРА??!?ЧАШАТА МИ СТОИ ОЩЕ ПРАЗНА А ИДВА ОБЯД.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    1 1 Отговор
    Когато света се готви за война и мъжете навсякъде се мобилизират група безделници
    ( очевидно различни от мъже ) създават футболен клуб станал впоследствие посмешище по цял свят и получил основателно определението Евроидиоти ! Честит празник !
  • 7 Пешо

    0 0 Отговор
    Как национален рекорд, не е ли ЦСКА със 31 титли??!