Last news in Fakti

1 Август, 2021 13:30 4 001 17

Легенда в българския футбол празнува рожден ден

  • божидар искренов-
  • гибона-
  • рожден ден

"Българският футболен съюз поздравява Божидар Искренов с празника и му пожелава здраве, щастие, лични и професионални успехи!", написаха от БФС

Легенда в българския футбол празнува рожден ден - 1
Божидар Искренов

Легендарният нападател на Левски и националния отбор Божидар Искренов празнува своя 59-ти рожден ден днес. Той е роден на 01.08.1962 г. в София.

Искренов има 58 мача и 5 гола за националния отбор на България. Дебютът му е на 28 октомври 1981 г. срещу Бразилия (0:3), а последният му мач е на 12 май 1993 г. срещу Израел (2:2) в София. Участник на Световното първенство в Мексико през 1986 г. За младежкия национален тим има 7 мача и 1 гол. Той е юноша на Левски. Играе в първия отбор на клуба в периода 1979-1989 г. Три пъти е шампион на България (1984, 1985 и 1988 г.) и три пъти е носител на Купата на страната (1982, 1984 и 1986 г.) Със синия екип записва 208 мача и 41 гола за първенство, 40 мача за Купата на страната и 12 гола. В евротурнирите играе в 21 мача и бележи 2 гола.

След Левски облича екипите на Сарагоса, Лозана Спорт, Ботев (Пловдив), ЦСКА, Шумен и Септември. Прякорите му са Радостта на народа и Гиби. Един от неподражаемите артисти в историята на българския футбол.

"Българският футболен съюз поздравява Божидар Искренов с празника и му пожелава здраве, щастие, лични и професионални успехи!", написаха от БФС.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    8 23 Отговор
    егати пиянската мутра....не е нужно да казва нищо,лицето му говори само
  • 2 Аре нема нужда

    6 20 Отговор
    Прякора му е "търкалящия се лебед". Активист от ДПС !
  • 3 ПияН

    9 11 Отговор
    Алкохола не прощава......
  • 4 браво

    11 2 Отговор
    Гиби...
  • 5 Васик атанасова

    26 2 Отговор
    Да е жив и здрав
    Заради него избрах левски
    Като дете ми остави спомен беше във варна
    Аз бях на 12 години дойде при мене и ме пита къде има кебапчета
    Заведох го в закусвалня бреза там хапнахме заедно и от тогава избрах левски
    Умееше да обръща мачовете
    Гиби искренов радостта на народа
  • 6 Мим33

    27 2 Отговор
    Много мачояе съм му гледал и знам,че до сега няма такова крило ,като него на терена.Много бърз,техничен и интелигентен футболист беше,другото е пунта мара..
  • 7 Кибиков

    9 10 Отговор
    Най-добрия между алкохолиците. И кой му измисли тези смешни псевдоними? Вярно бе, че бе голям артист. Играеше пияната тояга от манастира Шао Лин. Караше пиян. Не знам кога изтрезняваше. Един път се бе блъснал в уличен стълб на централен софийски булевард. Естествено в нетрезво състояние. Седнал на капака на колата и казал: Аз съм Гибона и чакам полицията. Пълно хахо.

    Коментиран от #9

  • 8 гадно

    29 2 Отговор
    Гиби радостта на народа с него никога не беше скучно да е жив и здрав.
  • 9 сила

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "Кибиков":

    НА БЛИЗКИТЕ НА УБИТОТО ОТ НЕГО СЕМЕЙСТВО ПРИ ПОРЕДНАТА МУ ПИЯНСКА КАТАСТРОФА НЕ ИМ БЕШЕ СМЕШНО.....не лежа в затвора защото го спасиха милиционерските шефове от соца
  • 10 шумари сър

    6 7 Отговор
    Прилича на болшевик в лицето. Има нещо съветско в този човек, както и в целия отбор на "Левски". Малцина от вас знаят, че "Левски" е първият болшевизиран отбор у нас, когато през 30-те години на миналия век сред запалянковите му се крият ремсисти.

    Коментиран от #15

  • 11 Капацитетът

    6 1 Отговор
    Гиби шоу, Гиби шоу, Левски шампион!
  • 12 Прякора

    10 1 Отговор
    му беше "Гибона", а оттам - "гиби". Гибона, защото като правеше финтове се привеждаше като гибон.
    Преди време говорих с един швейцарец от Лозана. Казва така:
    "В първия мач на първенството пускат титуляр новото попълнение в "Лозана" - Искренов. Съдията свири начало, той изтичва към левия ъгъл, подават му, овладява, лъже един, двама, трима, шут - и гол. Стана любимец на публиката още в първата минута."
  • 13 Бонговец

    19 1 Отговор
    Жив и здрав да си Гиби! Ти носеше наслада и радост. Аз съм Цесекар а ти си Легенда. Неподражаем. Велик
  • 14 Честито

    16 1 Отговор
    Каквото и да говорят, този сам пълнеше стадиона? Където и да играеше, народа тичаше да го гледа! !
  • 15 Пепи

    8 2 Отговор

    До коментар #10 от "шумари сър":

    Абе това наследниците на фатмаците сте много злобни малки човечета. Човекът има рожден ден. И ако незнаете и едно добро пожелание да напишете си трайте да не се излагате. Жив и здрав да си , Гиби!
  • 16 без коментар

    3 0 Отговор
    Заради Искренов станах левскар. Гиби играеше за публиката , с играта си доставяше наслада , , не бързаше да се отърве от топката като горещ картоф , винаги търсеше да финтира , да надиграе прекият си пазач , дриблираше на скорост , и прекаляваше . всеки един треньор ще каже , че топката е по-бърза , и от най-бързият футболист , и смисъла не е в месенето на козунаци с топката в крака , а в точният пас в опразнената зона където нахлува на скорост футболист, но футбола става сух и скучен. Преди години в Борусия Дортмунд играеше един уникален нападател Стефан Шапюиза с който спечелиха КЕШ , на въпроса на журналист къде се научил така да финтира , Стефан отвръща ,като бях млад футболист в Лозана , там имаше един българин , който ме учеше на тези неща , от него съм се учил .
  • 17 Любо

    0 0 Отговор
    Как празнува днес,а пък е роден на първи август