Last news in Fakti

26 Май, 2021 18:01 1 441 8

Близо две години ЦСКА е без загуба на "Армията"

  • цска-
  • българска армия-
  • футбол-
  • загуба

Последното поражение на ЦСКА на "Армията" датира от 20 юли 2019-а, когато Черно море на Илиан Илиев шокира червените с 3:1

Близо две години ЦСКА е без загуба на "Армията" - 1
Снимка: БГНЕС

Последният шампионатен мач за сезона срещу Берое днес дава възможност на ЦСКА да изпрати спортно-състезателната 2020/21 с двубой пред своите фенове на "Армията". И двата отбора не могат да променят позициите си в класирането, но със сигурност червените ще искат да приключат кампанията с победа за самочувствие и настроение преди кратката лятна ваканция за тима. От друга страна обаче, има и един друг, статистически стимул за възпитаниците на Любо Пенев да не допуснат изненада довечера - ЦСКА не познава вкуса на загубата в своя дом вече 36 поредни мача във всички турнири - 28 победи и 8 равенства.

Последното поражение на ЦСКА на "Армията" датира от 20 юли 2019-а, когато Черно море на Илиан Илиев шокира червените с 3:1 насред Борисовата градина. Оттогава изминаха вече 22 месеца и ако довечера не паднат вкъщи от заралии, то 31-кратните шампиони ще удължат успешния си период до впечатляващите две години. Това се дължи на факта, че новият сезон би трябвало да започне в уикенда 17-18 юли заради парламентарните избори седмица по-рано, а срещите от втория квалификационен кръг в Лигата на конференциите, от който ще потегли евроучастието на ЦСКА, са чак на 22 и 29 юли. Разбира се, чисто математически червените ще трябва да "изтраят" без загуба на старта на първенството, за да оформят пълни 2 години. Защото по ирония на съдбата предишната им такава серия на "Армията" продължи 2 години без два дни - сривът срещу моряците бе на 20 юли 2019-а във втория кръг на първенството, а предишното поражение бе нанесъл Лудогорец на 22 юли 2017-а при откриването на кампанията - 0:1 с гол на Върджил Мисиджан. В този 729-дневен промеждутък ЦСКА бе наредил серия от 39 мача без загуба в своя дом - 31 успеха и 8 ремита, като сред победите влиза и 2:1 над разградчани след продължения в четвъртфинала за купата. Настоящата поредица се доближава като график и показатели в отделните турнири и теоретически е съвсем реално да премине "Кота 40".

ПЪРВА ЛИГА 26 мача, 18 победи, 8 равенства

ЦСКА започна сезон 2019/20, воден от треньорския тандем Добри Митов - Люпко Петрович, с две домакински издънки - 2:2 с Етър и споменатото 1:3 от Черно море. Впоследствие до края на кампанията "Армията" отново се превърна в крепост - 9 шампионатни успеха и 3 хикса, два от които измъкнати от Лудогорец (0:0 и 1:1) плюс 1:1 с Локо Пд.

През настоящия сезон червените имат 10 победи и 4 ремита в Борисовата градина. Точки бяха загубени срещу Лудогорец (2:2) и Берое (1:1) през есента, а през пролетта Локо Пд (0:0) и Арда (1:1) също си тръгнаха непобедени.

КУПА НА БЪЛГАРИЯ 6 мача, 5 победи, 1 равенство

Миналата кампания в турнира за купата бе белязана от две срещи у дома - труден успех и обрат до 2:1 над Ботев Враца на четвъртфиналите, както и ключово 2:0 срещу Ботев Пд в полуфинала реванш, класирало тима за загубения финал от Локо Пд с дузпи. Този сезон походът към трофея се оказа успешен за ЦСКА, като тимът изигра цели 4 мача на "Армията". Спечелени бяха символичното гостуване на Ботев Ихтиман (5:0), както и домакинствата с Черно море (3:1) и Ботев Вр (4:0), а първият полуфинал с Лудогорец завърши наравно 1:1, което е и първото реми от онова 3:3 срещу Ботев Пд, коствало класирането на финала през 2019 г.

ЛИГА ЕВРОПА 4 мача, 4 победи

Победната поредица на ЦСКА на "Армията" включва и четири успеха в турнира Лига Европа. Пет дни след загубата от Черно море червените удрят с 1:0 Осиек с гол красавец на Евандро, с което на 25 юли 2019-а е положено началото на настоящата серия. Тимът елиминира хърватите, но отпада от Зоря Луганск, като първият двубой вече е на Националния стадион. Паметният пробив в групите на ЛЕ за 2020/21 пък започва с три последователни успеха у дома, като битките са само в един мач, а жребият е благосклонен към ЦСКА. Сломени са малтийският Сиренс (2:1), БАТЕ Борисов (2:0) и фарьорският Б36 Торсхавн (3:1).


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    1 6 Отговор
    Кое цска?

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Левски 1914

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Ами това дето е собственост на Етрополе и полва булстата на Литекс.
  • 3 ФИФА

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Единственото, което играе на Армията и единственото, което има право да играе там с червената фланелка с емблемата! Най-вече единственото с най-многобройната публика в България и единственото признато от ФИФА за ЦСКА!
    Капиш?

    Коментиран от #5

  • 4 САМО ЦСКА

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Единственият който има 31 титли и 21 купи на България!
    Заповядай на стадион Българска Армия ако не вярваш и да се снимаш с купата, наистина ;)
  • 5 Левски 1914

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ФИФА":

    Зако ползвате булстата и лиценза на други отбори? Защо Ганчев вика НШИ СМЕ Литекс?

    Коментиран от #6

  • 6 ФИФА

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Левски 1914":

    Защото не е забранено!
    Щом може за едни, защо не може за други? Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Пирин Благоевград, Етър Велико Търново, Берое Стара Загора...
    Велбъжд Кюстендил се премести в Пловдив и са Локо Пловдив (Локо Пд са в "Б" група тогава) Феновете на Локо изобщо не поставят под съмнение дали са фенове на Локо или Велбъжд.

    Продължаваме: Олимпик Тетевен се премести под Аязмото (при това на полусезона, а автентичното Берое играе в "Б" група тогава) в Стара Загора и станаха Берое Стара Загора. БФС и Феновете ги приеха, защото не се интересуват от юридически похвати, а от футбол.
    Да продължаваме ли с примери? Етър Велико Търново ползва лиценза на Ботев Дебелец, дори игра няколко мача в Дебелец преди да се премести на "Ивайло", а БФС и и феновете на Етър ги подкрепяха даже и на стадиона в Дебелец.
    Септември Симитли си даде лиценза и се премести в Благоевград и станаха Пирин Благоевград. Интересното е , че Пирин след това отново фалираха и за втори път прибяхнаха до използването на лиценз - този път от Банско!
    Ботев Пловдив използваха Металик Сопот и така прескочиха не една, а цели две групи ( трябваше да са в Пловдивска "Б" окръжна)
    Над 40 клуба (Лудогорец Разград, Нефтохимик Бургас, Дунав Русе, Черноморец Бутгас, Локомотив Горна Оряховица, Спартак Варна, Ботев Враца, Спартак Плевен...) са правили това последните години. Най важното е, че това е напълно законно.
    НЯМА КЛУБ В БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ДА НЕ Е БИЛ ПРЕИМЕНУВАН, ЗАКРИВАН, СЛИВАН,

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Левски 1914

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "ФИФА":

    Ама те минаха през В и Б група , а не ктато вас направо нова лига.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.