18 Юни, 2021 17:56 1 943 0

UEFA EURO 2020: Дузпа върна Швеция в битката за осминафиналите

  • швеция-
  • словакия-
  • победа-
  • дузпа-
  • форсберг

Шведите спечелиха с минималното 1:0 срещу Словакия в скучноват мач

UEFA EURO 2020: Дузпа върна Швеция в битката за осминафиналите - 1
Снимка: БГНЕС

Швеция победи с 1:0 Словакия в мач от втория кръг на група "С" на Евро 2020. Играчите на Яне Андерсон надделяха с попадение от дузпа в 77-ата минута и излязоха начело в класирането с 4 точки. Загубилият днес тим има 3, а Испания е с 1, но по-късно се изправя срещу Полша, която няма актив.

Двубоят започна много интензивно с атаки към двете врати. Първото положение бе за Словакия, но Ондрей Дуда бе в засада при центрирането към него. Шведите отговориха мигновено с удар на Себастиан Ларсон, който бе отразен от Мартин Дубравка.

В 5-ата минута капитанът на Словакия Марек Хамшик центрира добре от корнер, Юрай Куцка стреля с глава, но не уцели вратата на Робин Олсен.

В 13-ата минута „трите корони“ получиха право да изпълнят пряк свободен удар след нарушение срещу Маркус Берг на десния фланг, но последвалият удар с глава на Михаел Лустиг не намери целта.

Постепенно Швеция се настани в половината на символичните гости в търсене на първи гол в мача. При една от техните атаки, стражът на Словакия изправи косите на феновете на тима, заели местата си на „Газпром Арена“, след като не успя да улови центрирана топка от левия фланг на атаката на Швеция, но не се стигна до нищо по-опасно за неговата врата.

В края на полувремето Словакия постепенно изнесе играта по-далеч от вратата си и на свой ред опита да атакува. В 38-ата минута Куцка пробва удар от воле с левия крак, но той бе отразен от бранителите на Швеция. Две минути преди края на първата част капитанът на Словакия Марек Хамшик бе на добра позиция фронтално срещу противниковата врата, но ударът му мина над напречната греда. Това бе и последното опасно положение за първото полувреме, което завърши при резулатат 0:0.

Втората част на срещата започна силно за Швеция. Минута след началото Александър Исак отправи удар към противниковата врата, но той бе блокиран от бранителя на Интер Милан Шкриняр. Скандинавците опитваха да поразят вратата на Дубравка с центрирания от ъглови удари, но опитите им не се увенчаха с успех. Словакия обаче отвърна с опасен удар на Ондрей Дуда. В 50-ата минута футболистът на Кьолн успя да се освободи от опеката на противниковия нападател Берг и стреля силно от границата на наказателното поле. Ударът му с десния крак обаче мина над вратата.

В 58-ата минута Словакия създаде най-опасното си положение до момента в мача. След центриране при едно статично положение Юрай Куцка бе забравен от противниковите футболисти и стреля отблизо с глава. Робин Олсен обаче направи великолепно спасяване, но бе маркирана засада. Швеция отговори на предизвикателстово с много опасен удар на Лудвиг Аугустинсон, но Дубравка направи страхотно спасяване с лявата си ръка. При последвалия корнер централният бранител Маркус Даниелсон стреля опасно, но над вратата.

Много активен за Швеция бе и Александър Исак. При едно центриране на Лустиг в 67-ата минута, младокът изпревари централният бранител Любомир Шатка, но ударът му бе неточен. В 71-вата минута 22-годишният футболист на Реал Сосиедад направи невероятен рейд, тръгнал от средата на терена. Той премина през трима словаци, но ударът му от границата на наказателното поле бе спасен от Дубравка.

Натискът на Швеция даде резулатат в 76-ата минута, когато Исак пусна добре топката към Робин Куайсон, който бе съборен от забавилия се Дубравка. При отсъдения наказателен удар Емил Форсберг не сгреши.

Голът окрили Швеция и в 82-ата минута Исак се измъкна фронтално срещу противниковата врата, подаде на Виктор Куаесон, ийто удар обаче бе избит в корнер.

4 минути преди края Словакия опита да изравни, като при едно центриране от ъглов удар се получи карамбол, след който обаче така и не последва удар.

До края на мача Словакия опита масиран натиск към вратата на Олсен, но до сериозни опасности така и не се стигна и Швеция спечели много важни три точки по пътя към осминафиналите на Евро 2020.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА