Last news in Fakti

4 Август, 2021 13:37 6 330 19

Остър протест на родната федерация по щанги: Той е нашият герой и истински медалист!

  • христо христов-
  • токио 2020-
  • олимпийски игри-
  • щанги

Международната федерация по вдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на начина, по който определените от нея шеф на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение

Остър протест на родната федерация по щанги: Той е нашият герой и истински медалист! - 1
Снимка: БОК

Българската федерация по вдигане на тежести излезе със специална декларация и остър протест срещу наглото ощетяване на щангиста Христо Христов във финала на кат. 109 кг на олимпийските игри в Токио. Както е известно, съдиите отмениха първоначално признатия за добър трети опит на Христов на тежест от 222 кг и по този начин го лишиха от бронзов медал в Токио 2020.

БФВТ изпрати до медиите отвореното писмо с протеста на президента на централата Ариф Маджид, в който се изразява недоволството към случилото се с Христо Христов. Той ще бъде изпратен до Международния олимпийски комитет и Международната федерация по вдигане на тежести. Както е известно, по-рано днес Българският олимпийски комитет внесе официална жалба пред МОК във връзка със същия случай.

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ПРОТЕСТА НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
Българска федерация по вдигане на тежести изразява своето недоволство и категорично несъгласие със случилото се с българския щангист Христо Христов по време на олимпийския турнир в Токио. Непризнаването на последния опит на българина на практика го лиши от бронзов медал в кат. 109 кг и отне на страната ни възможността да спечели отличие в този спорт.

Смятаме, че Международната федерация по вдигане на тежести носи отговорност за случилото се и следва да реагира на начина, по който определените от нея шеф на журито и целия реферски екип в тази категория взеха своето решение. Възмущението идва и от това, че по време на състезанието съдиите демонстрираха различен критерии и пристрастност, като в същите ситуации с други щангисти отсъдиха добри опити. Ето защо не приемаме мотивите, с които последният опит на Христов бе обявен за нередовен.

Подобни ощетявания и явни съдийски неправди демотивират състезатели и треньори, като нанасят сериозен удар по вдигането на тежести. Считаме също, че са нарушени основните принципи на спортната надпревара, а именно феърплей, равен старт и равнопоставеност между участниците.

В тази връзка БФВТ ще сезира МОК и ще изпрати официален протест до Международната федерация по вдигане на тежести с настояване за реакция по казуса, както и за решителни и бързи мерки подобни ощетявания да не се повтарят в бъдеще. В спорта определящи следва да са резултатите, а не реферските ангажименти, подмолни лобита и политики.

Изказваме също така благодарност и пълна подкрепа към Христо Христов. Той е нашият герой и нашият истински медалист, който ще се върне още по-силен и амбициран на подиума. Убедени сме, че с подобни талантливи бойци българската тежка атлетика има добро и успешно бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината днес

    16 3 Отговор
    Е и там политиката е голямо нещо...да не забравяме скандалите с корупция дори и с наше участие в лицето на батето славков ....жалко за нашето момче да е жив и здрав .

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хммм

    5 34 Отговор
    бантустанеца недоволен – порязали го... не му дали медал. все някой ви е крив..

    Коментиран от #5

  • 4 ЪРП

    30 3 Отговор
    СЕГА ОСЪЗНАВАТЕ ЛИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ,КАК ГОВЕДАРБОЙС И ДРУГИТЕ НАГЛОСАКСОНЦИ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ СЪСИПВАТ УМИШЛЕНО, ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ПОСЛЕДОВАТЕЛНО САМОЧУВСТВИЕТО И ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ!?!?!???????????

    НАБИЙТЕ СИ ГО В ГЛАВИТЕ!!!!!!!!

    ПОРЕДНОТО УМИШЛЕНО УНИЖЕНИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

    БЪДЕТЕ СИГУРНИ ,ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ БЪДЕМ СВИДЕТЕЛИ НА ЕДНО ДОПИНГ-ОМАСКАРЯВАНЕ И СЪСИПВАНЕ И НА ТОЗИ НАШ ДОСТОЕН ЩАНГИСТ!!!!!!!!

    НАГЛОГОВЕДАРИТЕ СЪСИПАХА НАЙ-ДОСТОЙНИТЕ БЪЛГАРСКИ СПОРТОВЕ ,КАТО ЩАНГИ И БОРБА!!!!!!! ЦЕЛЕНАСОЧЕНО , ПОСЛЕДОВАТЕЛНО И УМИШЛЕНО!!!!!......ЗА ДА СЪСИПЯТ И САМОЧУВСТВИЕТО И ГОРДОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ, КАТО НАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ФАКТ! ФАКТ! ФАКТ!

    Коментиран от #10, #14, #19

  • 5 бабати

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "хммм":

    Гледахте в огледалото докато пишехте глупости, нали бантустанецо. Надали сте прочели статията или гледали състезанието. На момчето не му признаха опита, защото му потрепвало едното рамо - пълни глупости!

    Коментиран от #6

  • 6 хммм

    5 24 Отговор

    До коментар #5 от "бабати":

    Гледах го, и да. Потрепваше му рамото. Да ходи да тренира повече, не да реве, че са го ощетили.

    Коментиран от #13

  • 7 Справедливо е

    15 1 Отговор
    БФВТ да му изплати премията като за спечелен медал.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Истината днес":

    Номерът който му скрои на ВВС и изключването от МОК станаха след като Иван Славков, единствен от българските политици, порица американската инвазия в Ирак и каза, че ще се запише доброволец в иракската армия.
  • 9 Лост

    3 9 Отговор
    Сега заради едно оплакване ще ни скъсат от проверки за допинг и после всички щангисти ще тренират за здраве.
  • 10 копи пейст

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    Петър Добрев "Духът на България" (изд. Галик,2016 г.). В нея на стр. 13 четем следните редове:

    "... на загадките,свързани с Българите отделил внимание и Волтер в своя "Философски речник",тъй като забелязал,че някога в северна Франция и Холандия думата Българин имала твърде висок смисъл: "През XVII столетие във Фландърската област - пише той - най-обикновеното определение за красив и снажен момък беше: C`est un joli bulgare (това е един хубавец-Българин). За добър човек се казвало "Un bon bulgare". С този израз наричали някога дори Краля-Слънце Людовик XIV,за когото казвали: "Това е господар! Истински Бюлгар!" (ХЦ, 20-21)."
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дан Цолов

    3 7 Отговор
    Трепна му рамото докато държеше щангата над тялото си и за това не му дадоха медала, няма смисъл да ревем, че сме ощетени...
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "хммм":

    Сложи си по-силни очила...Трепването в рамото е микроскопично, по-скоро му вибрираше кръста и таза...Според мен, съдийката се е засегнала от бурната му реакция след опита, защото както се разбра, те добре се познават и тя не за първи път го порязва.
  • 14 Стероиджиев

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    Какви наглосаксонци като оценява независим комитет?
  • 15 Дон Франко Де Ла Бранко Барезе

    2 0 Отговор
    Иска се закон ,гласува се ,прилага се.Лато осъдят веднъж един съдия ,било за щангите ,било за бокс,ще видите колко бързо пристрастното съдийство ще изчезне и всичко ще влезе в правилния път.То е като политиците в Бг.Крадът здраво и няма един осъден за това.
  • 16 Всевиждащ

    0 0 Отговор
    Тази съдийка ще бъде жестоко наказана.От борда екстрасенсите решихме че; ако съдийката умишлено е порязала момчето ,пожелаваме и това да е нейното последно съдийство.
  • 17 Вътрешен човек

    1 0 Отговор
    Включването да десния лакет беше милимунди от секундата по късно от десния. 90% това минаваше като успешен опит при останалите щангисти. Жалко за Христо, стана жертва на интрига. Според мен сърбина, който е шеф на журито е повлиян от неговия приятел от България, който в момента обжалва новия избор на Президент на Б Ф В Т
  • 18 Гугъл

    1 0 Отговор
    Тя го порязала, ние пък да й резнем кратунста и повее никого намс да ощети.....
  • 19 stan4o stanchev

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЪРП":

    Кой ни е виновен като сме си про... Живков, Борисов станаха любимци на народа с това си качество. Дори някой ги определя ,като мъдреци.