9 Август, 2021 15:16 1 671 2

Олимпиадата в Париж ще струва над 7 милиарда евро

  • олимпиада париж-
  • олимпиада-
  • олимпийски игри

През 2016 година властите представиха план за провеждането на Олимпийските игри на стойност 6,5 милиарда евро, но бюджетът се увеличи, а наблюдателите не изключват с приближаването на спортното събитие цената да се вдигне още

Олимпиадата в Париж ще струва над  7 милиарда евро - 1
Снимка: БГНЕС

Организаторите на следващите летни Олимпийски игри, които ще се проведат в Париж през 2024 година, изчислиха, че трябва да изхарчат 7,1 милиарда евро за изграждането на нови и за благоустройството на стари спортни съоръжения. За това съобщи в понеделник телевизионният канал BFM Business.

През 2016 година властите представиха план за провеждането на Олимпийските игри на стойност 6,5 милиарда евро, но бюджетът се увеличи, а наблюдателите не изключват с приближаването на спортното събитие цената да се вдигне още.

Съобразно актуалния план за непосредственото организиране на Игрите ще са нужни 3,9 милиарда евро, голямата част от които ще бъдат покрити от частни компании, а 1,2 милиард ще отпусне Международният олимпийски комитет.

Строителството и ремонтирането на спортните съоръжения ще струва 3,2 милиарда евро, като тук най-големият инвеститор ще бъде държавата, която ще отпусне 933 милиона. Това съобщи директорът на Организационния комитет Мишел Алойзио. Той разкри, че Франция ще обърне голямо внимание на екологичните въпроси, като ще се опита да намали въглеродния отпечатък с 55 % в сравнение с Олимпийските игри в Токио.

Според думите му 95 % от обектите, на които ще се провеждат състезанията, вече съществуват. В това число са стадион "Стад дьо Франс", тенис кортовете на "Ролан Гарос", спортният комплекс "Берси" и велодрумът в Сен-Кентен-ан-Ивлин. В бюджета е заложено изграждането на олимпийско село, като и център за водни спортове в областта на река Сена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кикор

    4 0 Отговор
    Тогава ще вирее вариант 276-ти на ковида и ще се играят само индивидуални спортове по закон. Ще гледаме телевизия през 4 чифта защитни очила защото и през телевизия ще се прихваща актуалния щам.
  • 2 Госあ

    3 1 Отговор
    И как ще ги намали ? Нито технологиите на японците имат франсетата, нито ще ограничат туристите. Пак ала бала и пак кинтите на първо място.