Last news in Fakti

12 Август, 2021 06:28 3 321 2

Челси оцеля при дузпите и триумфира със Суперкупата на Европа! (ВИДЕО)

  • челси-
  • шампионска лига-
  • суперкупата на европа-
  • виляреал

Носителят на Шампионската пречупи съпротивата на достойния си опонент Виляреал

Челси оцеля при дузпите и триумфира със Суперкупата на Европа! (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

Челси спечели за втори път в клубната си история Суперкупата на Европа. Носителят на Шампионската лига се нуждаеше от драматичен развой с дузпи, за да пречупи съпротивата на достойния си опонент Виляреал.

Финалът в Белфаст завърши при равенство в редовното време 1:1. "Сините" започнаха по-добре мача и поведоха чрез Зиеш. Постепенно съперникът им набра увереност и след две греди, Морено логично възстанови паритета в 73-ата. Така след скучни продължения, двата тима стигнаха до дузпите, където в герой за победителите се превърна пуснатият специално в игра за този момент Кепа. Баският страж отрази изстрелите на Манди и Раул Албиол, за да превърне Челси в носителя на престижното отличие.

Челси оцеля при дузпите и триумфира със Суперкупата на Европа! (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Като носител на трофея от ШЛ, Челси стартира със завидно самочувствие, белязано и от висока преса в полето на Виляреал. "Жълтата подводница" обаче бързо излизаше от деликатната ситуация и ако Диа имаше малко по-сериозен технически арсенал в 3-ата минута, опасността пред Едуард Менди можеше да бъде много сериозна.

Отговорът на англичаните бе многозначителен. В 6-ата минута Тимо Вернер получи центриране от корнер и насочи много опасно под гредата на съперника. Серхио Асенхо демонстрира отличен рефлекс и изби акробатично с една ръка.

Капитанът на "сините" в този финал - Нголо Канте, можеше да поведе своите към откриващия гол. Френският халф наказа слабо обработване на кълбото от Морено и шутира от средна дистанция. Мощният му шут премина близо до дясната греда на Асенхо.

Челси оцеля при дузпите и триумфира със Суперкупата на Европа! (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Един от изненадващите титуляри в редиците на Челси, бранителят Трево Чалоба, се оказа в епицентъра на събитията в 22-ата минута, когато пробва шут в близост до далечната греда. Опитът му бе блокиран от защитник на Виляреал и така всичко приключи с корнер.

Селекцията на Томас Тухел поведе заслужено в 26-ата минута. Челси организира нова добра атака отляво, като този път Алонсо пусна пас в перспектива за Кай Хавертц. Германският национал насочи по земя към дузпата, където Вернер елегантно остави възможността за изстрел на Хаким Зиеш, който от удобната позиция не сбърка за 1:0!

Челси оцеля при дузпите и триумфира със Суперкупата на Европа! (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Виляреал бързо можеше да се отърси от шока с изравнителен гол в 32-ата минута. Диа се възползва от пробойна в центъра на "синята" отбрана и остана сам срещу сенегалския си сънародник Едуард Менди. Вратарят на Челси навреме скъси ъгъла за стрелба и остави резултата непроменен.

Левият фланг продължаваше да носи много бели за носителя на Лига Европа. В 34-ата възможност за удар се откри пред Маркос Алонсо. Серхио Асенхо предвиди подобен развой на събитията и бе покрил класно близкия си ъгъл.

Лоша новина сполетя треньорския щаб на Челси в 41-ата минута, когато Хаким Зиеш извади своето рамо и така трябваше да бъде заменен принудително. На негово място се появи Кристиан Пулишич.

Антонио Рюдигер се разходи по ръба на бръснача в 44-ата минута, когато германецът влезе брутално в краката на Йереми Пино. Моментално футболистите на Виляреал призоваха за неговото изгонване, но след допитване до своите колеги, руският рефер Сергей Карасев прецени, че Антонио само ще бъде предупреден официално.

В края на първата част, Виляреал бе сполетян от малшанс. "Жълтата подводница" се възползва от разсеяните дефанзивни действия на своя съперник и Алберто Морено се оказа непокрит в близост до голлинията на Менди. Бившият футболист на Ливърпул намери топката със зверско воле, което срещна горната греда на "синия" страж, а след това тупна и в зона, далеч от головата.

Кай Хавертц даде знак, че Челси ще търси втори гол, с който да се доближи още повече до Суперкупата. Това се случи в 48-ата минута, когато германецът напредна и изненадващо за мнозина отправи нисък шут, намерил външната част на испанската мрежа.

Късметът определено не бе на страната на Виляреал. Испанският клуб имаше нов страхотен шанс за изравняване, след като Жерард Морено се откъсна от съперниковите си пазачи и остана сам срещу Менди. Звездата на "жълтата подводница" преодоля съпротивата на сенегалеца, но единствено, за да види как топката се отбива в страничната греда.

Унай Емери можеше да се гордее с рокадата си от по-рано, след като появилият се Еступинан проби през отбраната на Челси и отправи силен шут от малък ъгъл. Едуард Менди отново бе на точното място и направи поредно спасяване.

Заслужено Виляреал стигна до изравняването след отлично проведена атака в 73-ата минута. Жерард Морено и Диа направиха майсторско двойно подаване, при което сенегалецът елиминира двама бранители на Челси чрез паса си с пета. Оказал се на задължаваща позиция, Морено качи кълбото в неспасяема за Менди зона - 1:1!

Мачът можеше и да не влиза в ненужни за двата тима продължения, след като Алонсо се измъкна от фланга и влезе опасно навътре в полето на Виляреал в 93-ата. Опасният му удар не даде ефект и така срещата пое към допълнителни 30 минути.

След тромаво начало на първото продължение, неговият край можеше да произведе гол за Челси. Мейсън Маунт обърна прекрасно топката за Хавертц, който затворен от двама, макар и след щастлив рикошет, продължи за връхлитащия на скорост Пулишич. От няколко метра американецът, с хърватски корени, направи по-трудното и стреля встрани от вратата.

Сесар Аспиликуета имаше претенции за дузпа в 102-ата минута, когато капитанът на Челси бе издърпан за лявото рамо от Еступинан. Броженията му се оказаха безполезни, тъй като миг преди това Маркос Алонсо вече беше в положение на засада.

Натискът на Челси продължи и след 120-секундната почивка. Тогава Мейсън Маунт използва своята повратливост, за да се измъкне от трима вражески бранители и отправи удар, който атрактивно бе спасен от Серхио Асенхо.

Любопитна ситуация описа секундите преди края. В тях Томас Тухел предприе рокада, заменяйки титулярния си вратар Едуард Менди, който отстъпи своето място на Кепа, явно имаш по-добрата репутация на дузпаджия в отбора.

Така се стигна до момента на наказателните удари, където Кепа оправда включването си в игра с две спасени дузпи.

Първата срещу Манди, а втората срещу Раул Албиол. Именно пропускът на капитана на Виляреал означаваше, че Челси за втори път в своята история триумфира със Суперкупата на Европа. Челси изтърва едва една от своите дузпи, при това първата на Кай Хавертц нещо, което не се оказа фатално за крайния успех на лондончани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всякакви трансфери разбирам

    0 1 Отговор
    Но мястото на Тимо Вернер не е в Челси! Абсолютно средноразреден нападател, нищо особено! Не знам защо го толерират!

    Коментиран от #2

  • 2 пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Всякакви трансфери разбирам":

    толерират го, защото без него нападението на "челси" е два пъти по-бавно, безидейно и предвидимо. затова.
    виж, защо вземаме тоя стар танк - лукаку, никаква представа нямам. сигурно - за да мачкаме отборчетата от дъното на таблицата. той за друго не става. за мен това е грешна покупка.