Last news in Fakti

13 Август, 2021 16:53 2 216 0

Бундеслигата започва! А с това и "операцията" по детронирането на Байерн Мюнхен

  • бундеслига-
  • първа бундеслига-
  • байерн мюнхен-
  • борусия дортмунд-
  • ред бул лайпциг

Като че ли за първи път от много време насам, баварците ще са уязвими на треньорската скамейка

Бундеслигата започва! А с това и "операцията" по детронирането на Байерн Мюнхен - 1

Днес започва едно от най-интересните европейски топ първенствата - Бундеслигата на Германия. Кампанията на сезон 2021/2022 се открива тази вечер в 21:30 българско време от Борусия (Мьонхенгладбах) и Байерн Мюнхен (и ще се излъчва по Диема спорт 3), а сезонът обещава да е изключително интересен и може би такъв, в който доминацията на Байерн ще бъде прекъсната и няма да бъде позволено клубът да спечели 10-та поредна Сребърна салатиера.

Мотивите да се предполага такъв развой определено има. На първо място, като че ли за първи път от много време насам, баварците ще са уязвими на треньорската скамейка. Юлиан Нагелсман до този момент е един голям медиен балон. Той започна треньорската си кариера в Хофенхайм през 2016 година на 28-годишна възраст, беше сензация, нещо невиждано, но като теглим чертата до момента - той не е спечелил нищо. А именно това е основният показател за качествата на един треньор.

В Байерн към момента всичко е срещу Нагелсман

Заради принадлежността си като футболист към Мюнхен 1860 и слабата игра на подопечните му футболисти в контролите на тима, той бе освиркван и обиждан на "свиня" от фенове на мюнхенския гранд.

Друг проблем за него е прекалено крехката му възраст за треньорската професия (34 годишен). В съблекалните на футболните отбори е пълно с его, а това важи с още по-голяма сила за съблекалните на грандове от типа на Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и Барселона. Лидерите с его обикновено не гледат с особено уважение младите треньори, особено когато са толкова близки по възраст до тях или дори са по-възрастни. А освен това младият немски специалист обича да експериментира със схемата на игра и да прави революции в тренировъчния процес. Това е нож с две остриета в гранд като Байерн.

Трети проблем пред Нагелсман е, че Байерн в момента разполага с отслабен, необновен и заситил се с много успехи отбор. Отслабен, защото двама от ключовите играчи и лидери на тима - Дейвид Алаба и Жером Боатенг напуснаха. Необновен, защото досега баварците направиха само един силен трансфер с привличането на централния защитник Дайо Упамекано. А защо е заситил се с успехи - дори няма нужда да се обяснява с подробности. 9 поредни титли на Германия...

Юлиан Нагелсман ще трябва някак да се справя и с напрежението, което ще създават медиите след всяка грешна стъпка на неговия Байерн. А, струва ми се, първата ще е още довечера срещу Мьонхенгладбах - било то със загуба или равен резултат.

И категорично не на последно място, баварците определено трябва да са респектирани от състоянието на конкурентите си. Ред Бул Лайпциг, откъдето дойде Нагелсман, назначи за своя треньор американеца Джеси Марш, който има солидна витрина от трофеи с РБ Залцбург. На фона на промяната на скамейката, "биковете", като изключим промените в центъра на защитата заради продажби, запазиха състава си и могат да се похвалят с равностойни играчи на всички постове - играчи, които са гладни за успехи.

При Борусия Дортмунд нещата са сходни. Те също привлякоха бивш кадър на Ред Бул Залцбург за свой треньор, макар и последно работил в Борусия (Мьонхенгладбах). Марко Розе, подобно на Марш, също има няколко трофея с австрийския гранд, и отново подобно на него може да бъде щастлив от това, с което разполага като състав. Дортмундци се разделиха с английския национал Джейдън Санчо, който отиде в Манчестър Юнайтед, но голямата им звезда - Ерлинг Халанд, засега остава. Ядрото на отбора от миналата година - също, а за заместник на Санчо бе привлечен обещаващият нидерландец Дониел Мален от ПСВ.

С оглед на новите си треньори - Байер Леверкузен (Херардо Сеоане) и Волфсбург (Марк ван Бомел), биха могли да се окажат приятна изненада през започващия днес сезон в немската Първа Бундеслига.

Борусия (Мьонхенгладбах) с Адолф Хютер, Херта със завърналия се начело на тима Пал Дардай, както и Айнтrахт Франкфурт (въпреки издънката за Купата на Германия) с Оливер Глазнер, ще са отбори, които със сигурност ще създават проблеми на фаворитите и ще им объркват някои сметки в хода на сезона. Те обаче едва ли биха могли да се включат в битката за Салатиерата.

Основни конкуренти на Байерн за титлата ще са Ред Бул Лайпциг, Борусия Дортмунд и Байер Леверкузен, като лайпцигци и дортмундци имат известно предимство пред "аспирините" и са с изключително изравнени шансове, когато говорим за детронирането на баварския колос.

Всъщност това, което може да запази статуквото на Байерн Мюнхен, е смяна на Нагелсман още в началото или дори в средата на сезона - сценарии, чиято вероятност не е никак малка. Още повече - прорабоотвало е в миналото.

Предстои ни да седнем пред телевизорите и да се наслаждаваме на зрелищата, които ще предложи Бундеслигата, а някои от въпросителните ще започнат да падат още след няколко уикенда.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА