Last news in Fakti

12 Септември, 2021 09:57 3 602 9

Тя успя! 18-годишната Радукану е "новата кралица" на US Open

  • ема радукану-
  • us open-
  • триумф-
  • лейла фернандес

За последно толкова млади финалистки в “Шлема” гледахме през 1999 година

Тя успя! 18-годишната Радукану е "новата кралица" на US Open - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Изумителната приказка на Ема Радукану стигна своя “хепиенд”, след като 18-годишната британка срази с 6:4, 6:3 за близо 2 часа 19-годишната канадка Лейла Фернандес и триумфира по исторически начин на US Open 2021.

За последно толкова млади финалистки в “Шлема” гледахме през 1999 година, когато 17-годишната Серина Уилямс спечели първата си от шестте титли в Ню Йорк срещу 18-годишната Мартина Хингис. Радукану пък изравни още едно знаменито постижение на Серина, тъй като стана първата след нея шампионка в US Open без загубен сет - преди това през 2014-а по-малката от сестрите Уилямс грабна титлата в САЩ със само 32 загубени гейма.

Родената в Канада с румънски баща и китайска майка Радукану се състезава под флага на Великобритания още от 5-годишна, а на 18 вече е повод за национална гордост с фурора в Ню Йорк. Ема е първата квалификантка (при мъжете също няма прецедент), достигнала до финал в турнир от “Големия шлем”. Тя също е и едва втората в историята (след Пам Шривър, финалистка на US Open 1978), достигнала до финал в “Шлема” при едва второто си участие. Тъй като започна надпреварата в САЩ под номер 150 в света, Радукану е най-ниско ранкираната финалистка от 2009-а, когато Ким Клайстерс срази 19-годишната Каролин Вожняцки, а изобщо не беше с точки за ранглистата.

Радукану е първата британска шампионка от "Големия шлем" от 1968 година насам, когато се слага и началото на "Откритата ера". Тя спечели рекордния шампионски дял от наградния фонд - 2.5 милиона долара, като от 150-а в световната ранглиста ще се изкачи на 23-а позиция от понеделник. Фернандес пък ще се утеши с 1 125 000 долара и от другата седмица ще бъде 28-ма в света, след като започна турнира 73-а.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адвокат

    38 3 Отговор
    Тая е британка колкото на Киро канадеца братчедите от Симитли

    Коментиран от #2

  • 2 Лост

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Адвокат":

    Родена в Канада с родители от Китай и Румъния.
  • 3 карамфила

    31 4 Отговор
    Тази канадска румънка ще бие гришо хубавеца като шкембе в дувар.
  • 4 Много добра!

    27 1 Отговор
    И хубавка.
  • 5 На всеки е ясно

    27 4 Отговор
    Че британците не струват и пет пари и разчитат на емигрантите да им вършат работата във всичко
  • 6 Влашко

    16 2 Отговор
    Това е румънска фамилия. Родителите ѝ не са британци.
  • 7 Браво

    15 1 Отговор
    Честито на победителката и респект за победената.
    Женския тенис мина в друго измерение от днес.
    Тези две момичета крехки показаха на целия свят, че ерата на блъскачките е вече демоде.
  • 8 Браво на детето

    3 1 Отговор
    Да продължава напред със постоянство и упорито дерзай дете дерзаи
  • 9 цербер

    6 2 Отговор
    Тази красива канадска румънка,ако играе с Гришака на корта,ще го направи за смях,ще го направи рошав! Бравосъ на момиченцето,много е талантливо и ще се развива в бъдеще.