Last news in Fakti

18 Септември, 2021 11:01 2 792 13

100 години от първия шампионатен мач на Левски

  • левски-
  • история-
  • мач

Груба игра и отменен гол за съперника

100 години от първия шампионатен мач на Левски  - 1

На днешната дата, 18 септември 2021 г.,Левски има повод за празник – навършват се 100 години от изиграването на първия шампионатен мач в историята на клуба. В тази връзка ви припомняме информация от официалния сайт на „сините“, публикувана през 2014 г. със съдействието на сайта „Спортна библиотека“.

На 31 юли 1921 г. десет софийски футболни клуба най-накрая се споразумяват за създаването на Софийска спорта лига (ССЛ) . Началото на спортния празник е на 28 август 1921 г., а от 8 септември започват официалните срещи за първенството на ССЛ .

Левски и Атлетик Клуб дебютират в Лигата на 18 септември 1921 г. Мачът започва точно в 17:00 часа пред около 1000 зрители. В началото и двата отбора са сковани от обхваналото ги напрежение, но постепенно в средата на терена топката се владее главно от футболистите на Левски. Атлетик Клуб се защитава успешно, но контузия получава левият бек Нинов след неволен удар в главата и до края на мача не играе с пълни сили.

100 години от първия шампионатен мач на Левски

В един момент, когато Атлетик Клуб атакува, топката им е отнета и след прецизен пас към един от нападателите на „сините“ той се откъсва и вкарва гол. Преди края на първото полувреме футболист на Атлетик Клуб с бомбен шут вкарва топката в мрежата, но реферът не зачита попадението. Първото полувреме завършва с гол аванс за Левски.

Веднага след подновяването на играта резултатът е изравнен. До края на мача левскарите поемат инициативата, но „жълто-черните“ се отбраняват успешно, като над всички е Вл. Зембджуски. Пpи една от редките контраатаки Дацев отблизо не успява да вкара топката във врата на Петър Иванов–Вертер. Към края на мача Левски отбелязва втори гол, след който срещата се ожесточава, а грубата игра трудно е овладяна от съдията.

100 години от първия шампионатен мач на Левски

В самия край на мача Цв. Генев преминава последователно един от халф-бековете и двата бека на „тигрите“ (това е прозвището, което дейците на Атлетик Клуб избират за отбора си) и отбелязва трети гол. Така при резултат 3:1 завършва първата официална среща на Левски.

Мачът е отразен във водещото спортно издание – в. „Спортен лист”. В броя си от 1 ноември 1921 г. редакторите на вестника излизат с позиция, че са несъгласни с читателските критики за тенденциозност при пресъздаването на срещата в полза на Атлетик Клуб, но признават, че са могли да опишат по-подробно головите атаки на Левски.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гунди Говедов

    6 11 Отговор
    Изкарай Гано говедатаааа
  • 2 Новичок

    10 7 Отговор
    Още първия им мач ,е имало бутане ей... и после е станало „Тенденциозност”

    Коментиран от #5

  • 3 Пучо Капучо

    6 7 Отговор
    Имам чувството, че на Дякона /светла му памет/ му е било по-лесно да създава революционни комитети по времето на поганците, отколкото сега да се отърве от оборчето от Под-Х-уене, което продължава ли продължава да петни святото му име. Но, споко...всяко нещо има начало и край - така и с Евроидиот 1 на континента, закриват фалиралото оборче и готово...

    Коментиран от #4

  • 4 Патриоти

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пучо Капучо":

    Каквото човек сам си направи, нокой не може да му го направи. Вие сами се закрихте, а ние няма. Както Левски е мислил за България така и Феновете на ФК Левски мислят за отбора си. А феновете на ЦСКА единствено мислят да се заяждат с другите, но не им пука за собственят си отбор и го оставят да фалира. И между другото има 34 отбора Левски!!! 33 отбора Ботев, 5 Раковски, 20 Бенковски, 29 Спартак. Така че стига с тези опорки защо се казва на името на Революционер.

    Коментиран от #9, #11

  • 5 Бай Стою касапина

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Новичок":

    Ами да, прав си. Бомбеното попадение е отменено от рефера. Това си е добро подпиране.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 глупости

    4 6 Отговор
    "Левски" е закрит през 1947, а по-късно нов отбор е кръстен "Левски".

    Коментиран от #8

  • 8 Комунисти

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "глупости":

    Без комунистите не може да живеете, те са въздуха и водата за вас😊😊😊. Мечтаете си за още един 9 септемви 1944😊😊😊.
  • 9 фен на Бербатов

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Патриоти":

    А не беше ли агитка от "Левски-запад", която биеше хората на протестите? Само питам, имаше такъв слух?
  • 10 Алфа Вълкът

    2 1 Отговор
    А през 1949г на 27 август Левски е закрит!

    Коментиран от #12

  • 11 Алфа Вълкът

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Патриоти":

    Динамо-Спартак да мълчиш!
  • 12 Комунисти

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Алфа Вълкът":

    Много ги обичате комунистите, без тях не можете да живеете😊.
  • 13 А дано

    2 4 Отговор
    ТАЯ ГОДИНА ДА Е ПОСЛЕДНИЯ ШАМПИОНАТЕН МАЧ ЗА ЛЕВСКИ!