Last news in Fakti

9 Октомври, 2021 14:28 3 404 3

Христо Ристосков: Чичо Венци се е вдетенил, накрая да му дадем играчки да си играе

  • христо ристосков-
  • бфс-
  • венци стефанов-
  • борислав михайлов-
  • димитър бербатов

Аз лично съм убеден, че датата 12 октомври ще бъде датата на пълната промяна във футбола ни

Христо Ристосков: Чичо Венци се е вдетенил, накрая да му дадем играчки да си играе - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият футболен рефер Христо Ристосков даде интервю за ТОПСПОРТ, в което говори за предстоящия Конгрес на БФС, на който ще бъде избран президент на футболния ни съюз. Той, също като много други популярни у нас хора, свързани с този спорт, подкрепя Димитър Бербатов.

Г-н Ристосков, духа ли вятъра на промяната в българския футбол?
- Да, усеща се! Аз лично съм убеден, че датата 12 октомври ще бъде датата на пълната промяна във футбола ни. Много се наслоиха нещата през последните години. Преди известно време го казах точно пред Вашата медия - коронавирусът ще изчисти търтеите в българския футбол. А те са много. Скандали, липса на успехи, корупция на всички нива - стига вече! За съжаление, получавам информации, че в списъка "Пандора" ще излязат имената на двама ръководители на футболни федерации на Балканите. Така че клубовете ни хубаво да си помислят какво ще направят на 12 октомври. От тях зависи, те са движещата сила, те решават. Да бъдат смели.

А получавали ли сте информация, че шеф на наш клуб напоследък се среща с доста аматьорски отбори и прави някакви подаръци?
- Нека раздават подаръци. Срамно е, ако отборите ги взимат. Клубовете трябва да се променят. Дошло е времето за промяна и тя зависи от тях. Стига страх! Стига подаръци на дребно, софри и глупости. Слушам го и чичо Венци. Той е набор на майка ми и от една страна го разбирам - не е виновен, просто на тази възраст хората започват да се вдетиняват. Накрая да му дадем играчки да си играе. Много дали за футбола те... За 30 години един сектор без козирка има наяве. Хубаво, върви му с продажбата на футболисти, с купуването. Но демокрацията не може да я купи или продаде. След изборите ще го поканя Стефанов при мен и Кокала в Сандански. Да се почерпим, да види нашия стадион и какво е направено. Снимахме всичко с дрон. Да видят какво е свършено, а не Борислав Попов да ми се чекне там с някаква ножичка. Проблемите във ФИФА и УЕФА дойдоха заради корупция, нагло поведение и чувство за недосегаемост. И Боби явно се мисли за вечен, за недосегаем. 16 години само си чеше егото. Един безсмислен ръководител, защото явно не ръководи с мисъл и правилно.

Вярвате ли, че изборите ще бъдат честни?
- Интегралната бюлетина и присъствието на делегати от чужбина дават надежди да е така. Малките клубове да проумеят, че те са движещата сила при този вот. Те решават кой да ръководи футбола ни. Така трябва да бъде. Какво значи, че грандовете давали по 30 милиона и са с един глас, а други 5000 и също са с един глас? И кралицата на Англия има един глас, колкото всеки обикновен гражданин. Никой не е закарал футболен президент някъде насила и не му е опрял пистолет в челото да си дава парите.

Освен Венцеслав Стефанов, голям критик на Димитър Бербатов е и Христо Крушарски. Разбираме, че Димитър не бил дал лев за футбола ни, а Мартин Петров не може да си управлява парите...
- Венци и Крушарски да си видят техните хора - Боби, Лечков, Костадинов. Тези тримата да не са от "Уол Стрийт", някакви големи финансови експерти ли са? Особено Емо да го видят. При Лечков е същата работа. Видяхме ги как усвояват парите в БФС от ФИФА и УЕФА. Да разберат, че не са по-умни от големите компании. Аман от детските мечти на Боби и компания. Тръгнали да говорят колко пари дал Бербатов. Все едно се късат да вадят от техните джобове. Видяхме ги, че не могат да управляват. Видяхме и колко пари се загубиха от наем на кафета и ресторанти в базата. Съдилища, накрая кухи фирми... Хайде пък, като са толкова големи умници и отворковци, нека да кажат защо в Национална футболна база не са футболни хора, а Иван Драшков и на Боби секретарката. Направо да сложат Цола Драгойчева и това е. Боби си един второразреден бивш вратар, това е...

Всички казват, че клубовете трябва да се променят и да бъдат смели, но дали ще ви послушат?
- Зависи само от тях самите. Най-вече трябва да бъде така в най-малките клубове, тези от Аматьорската футболна лига. Тя трябва да се трансформира. Няма как да се разчита само на общините. Вече сме 2021 година, в този свят има хиляди начини за издръжка на отбор, за спонсори. Поне 40% от финансирането на клуб трябва да бъде от самия клуб. Бъдещият президент на БФС, надявам се да е Димитър Бербатов, трябва да работи в тази насока - трансформация на АФЛ. Сега държат малките клубове бедни и като дойдат избори се продават за една топка, две кокошки и три хляба. За софри, ядене и пиене. Не може да продължаваме така, трябва да се мисли генерално за развитието на футбола у нас. Иначе никога няма да излезем от този омагьосан кръг. Пак се връщам на притеснителните новини, които получавам за списъка "Пандора". Съветвам клубовете добре да помислят искаме ли да повторим скандала с Иван Славков. Защото имиджът ни и без това е на много ниско ниво. Да мислят до 12 октомври, а на Конгреса да гласуват по съвест, смело и изборът им да бъде отчетен честно, без скандали, лъжи и манипулации. Стане ли това, ще имаме ново ръководство на БФС. Сигурен съм!


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ханс

    6 21 Отговор
    Ристосков помним те и тебе, що за стока беше. Свиреше все в полза на силните за деня. А за бербатов които отказа да играе за България апсурд да говорим. Да нека има промяна но със за служели хора ти и бербатов не сте от тях.

    Коментиран от #3

  • 2 Професионалист

    20 2 Отговор
    Бербатов се отказа от нац.отбор точно заради настоящите корумпирани некадърници и плужеци от БФС.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.