Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 14:00 3 565 12

Тайсън Фюри победи Дионтей Уайлдър, защото е по-добрият боксьор

  • тайсън фюри-
  • дионтей уайлдър

Боксът е много повече от атлетична фигура и силна деснячна

Тайсън Фюри победи Дионтей Уайлдър, защото е по-добрият боксьор - 1
Снимка: БГНЕС

Тайсън Фюри успя да защити титлата си от WBC в третия мач срещу Дионтей Уайлдър, като така удължи серията си от мачове без поражение на 32. Но каква е причината да се случи това? Отговорът е прост - „Циганския крал“ е по-добрият боксьор от двамата.

33-годишният британец трябваше да се изправи на два пъти от нокдаун за пореден път срещу американския бокаутьор, което мнозина подминават с лека ръка, но то не е въпрос единствено на мотивация. Зад всяко едно изправяне от земята Фюри е положил безброй часове работа в залата, защото е напълно наясно, че насреща му има човек, ненадминат в опустошителната си сила в дясната ръка.

Тук идва ролята на треньорския щаб. Неслучайно кланът Фюри се слави, като един от най-великите в британския бокс. Причината е, че там има традиции, градени от десетилетия, включващи методология, психика, стратегия, разузнаване, подбор на спаринг партньори и всичко останало, което остава извън светлината на прожекторите.

Английският лагер отново си бе свършил перфектно работата и Тайсън Фюри видимо бе готов за всичко, което Дионтей Уайлдър му предложи.

Началото на битката съвсем очаквано бе в полза на „Бронзовия бомбардировач“. Всички се удивиха на атлетизма и мускулната маса, която бе надградил за този реванш. Но аполоновата му фигура означаваше, че той няма да бъде готов за маратон. Един от недостатъците на ниския процент мазнини в човешкото тяло, е, че мускулите нямат горивни запази, за да продължават да функционират на максимално натоварване в прекалено дълъг период от време. Замислете се как изглеждат най-добрите спортисти в колоезденето, скалното катерене, борбата, тенисистите и още куп други, дисциплини, в които тялото бива подлагано на продължително мъчение. Изключителна рядкост са онези, които притежават съвършени тела.

Уайлдър избра да подчертае единствената си сила - мощта в ударите. Докато Фюри наблегна, както на своите силни страни, така и на онази страна от играта, в която едното око ти е залепено за съперника.

Онези от вас, които имаха възможност да изгледат двубоя в детайли, със сигурност са забелязали, че с всеки следващ рунд Тайсън изглеждаше все по-устремен, а Дионтей се изтощаваше още и още, докато накрая краката му спряха да го държат.

Клинчът може и да е една от най-досадните части от бокса, но той играе основополагаща роля, когато стратегията е да изкараш даден мач през пълните 36 минути (12 рунда по 3 минути). „Циганския крал“ се стараеше във всяка една схватка да се възползва, както от по-високия си ръст, така и от по-голямата си маса, като се облягаше върху плещите на „Бомбардировача“. Да, пое рискът да изяде няколко ъпъркъта, крошета и мръсни удари в бъбреците от противника, но без да му остава длъжен, като в същото време стоварваше тежестта и на двамата върху кръста му. Видяхме дори на два пъти Уайлдър да пада на едно коляно след подобни клинчове и макар официално това да не се брои за нокдаун, предимството бе налице.

Нека сега погледнем и размените на удари между двамата. Официалната статистика показва, че Фюри е опитал 385 удара, от които 150 са намерили целта. Уайлдър в същото време е замахнал 355 пъти, а само 72 са стигнали до опонента. Това е успеваемост от 39 спрямо 20 процента. В нито един рунд британецът не позволи противникът да му вкара повече удари. Дори в четвъртия рунд, когато бе свален на два пъти на земята, разпределението на точните попадения бе 8:7 в негова полза.

Всичко това показва, че Тайсън Фюри наистина заслужено спечели двубоя с Дионтей Уайлдър, просто защото е по-добирят боксьор. Стратегията му да изтощи по-силния физически опонент сработи и дори да не се бе стигнало до нокаута в 11 рунд, съдиите нямаше да имат друг избор, освен да отсъдят в полза на действащия №1 в световната ранглиста.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пулю

    0 1 Отговор
    Ай шоу ю тмору

    Коментиран от #2

  • 2 Филип

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пулю":

    Срещу тоя и тояги на ринга нема ти помогнат
  • 3 Макрон

    7 2 Отговор
    Фюри така ги меле, нито Усик, нито Джошуа ще го бият, пък гле го колко е дебел.
  • 4 Толуп

    6 1 Отговор
    Фюри има по много от всичко - голям, бърз, издържлив и силен. Явно е тренирал доста, а е и природен талант. То не че и с другия не е така, но Фюри май наистина е по-добрият от двамата.
  • 5 Алфа Вълкът

    8 6 Отговор
    Уайлдър е като Русия – Колос на глинени крака!
  • 6 Колоездач

    9 0 Отговор
    Абсолютно погрешни твърдения за ролята на мазнините. Авторът няма никакво понятие от метаболизма. Колоездачите и бегачите на дълги разстояния имат най-ниския възможен процент мазнини. В спортовете за издръжливост мазнините пречат. Стигне ли се до тяхното разграждане, което и адски неефиктивно и отделящо кетони, производителността намалява драстично. Сложно е да го обяснявам на неграмотни хора

    Коментиран от #7

  • 7 Колоездач

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Колоездач":

    Накратко - не липсата на мазнини, а огромната мускулна маса пречи в спортовете за издръжливост.
  • 8 Гоце

    7 0 Отговор
    Фюри е истински боксьор, докато Уайлдър е недоучен хамалин. Не може да разчиташ само на дясната си ръка и да искаш да си шампион. Лявата ръка трябваше да му пази брадата и лицето. Фюри го свали общо пет пъти във втория и третия мач по абсолютно един и същ начин. То не става само с блъскане и смяна на треньорите.
  • 9 Не вярвам

    3 0 Отговор
    В теории за бокса.
    Вярвам в нок аутите.
  • 10 В е л и к и я

    3 2 Отговор
    В този мач Уайлдър сам се би , не може да ти вкарват толко лесни и коварни удари в слепоочието и ти да продължаваш да се биеш без гард.А за това колко много е тренирал Фюри видехме по сланинестото му туловище .. ... Печели като бие мръсни удари отстрани в слепоочието и като му се падне такъв боксьор като негъра без гард резултатът е ясен .. Цялата им рода се бият и са се били мръсно , типично за англета -циганета ....Тренирал е само за бърз удар щото ръцете са му дълги и така стават страшно оръжие щото ударът му е и силен .

    Коментиран от #12

  • 11 Мразя

    0 0 Отговор
    Мразя всеки боксьор, който се бие нечисто ...Фюри се бие мръсно. Странични удари тип бек фист, удари в тила, натискане на трахеята в клинч...а, бе мръсотийки.
  • 12 По -малко великия

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "В е л и к и я":

    Поддържам мнението ти - Фюри играе гадно и извън правилата.