Last news in Fakti

19 Октомври, 2021 19:00 1 404 1

Филип Лам: Ще убием „златната кокошка“ на футбола, ако правим Световно на всеки две години

  • филип лам-
  • световно първенство-
  • германия-
  • фифа

Германецът смята, че това ще е ясен знак за хората, че единственото важно във футбола вече ще бъдат парите

Филип Лам: Ще убием „златната кокошка“ на футбола, ако правим Световно на всеки две години - 1
Снимка: БГНЕС

Световното първенство е най-големият футболен форум в света, откакто за пръв път бе представен през далечната вече 1930 г. Единствено Втората световна война до сега пречи на състезанието, за да обединява спортните запалянковци по света, което означава, че от почти 100 години надпреварата е събитие, което се очаква с нетърпение от милиарди по земното кълбо, а малцина са били онези, които са имали честта да видят своята родина на върха без да бъде изстрелян и един куршум. В момента обаче ФИФА крои планове за учестяване на познатия четиригодишен цикъл, но съпротивата във футболните среди за сега изглежда достатъчно осезаема. Филип Лам дори застана на страната на традицията, въпреки че самият той е водеща фигура в организацията на Европейското първенство в Германия през 2024 г.

В свой материал за The Guardian легендата на германския футбол пише, че „ако Световното първенство бъде организирано на всеки две години, това би убило „златната кокошка“, която представлява турнира“. Той е категоричен, че подобни форуми не са обикновени футболни надпревари и даде пример с Евро 24.

Лам е категоричен, че този род турнири на първо място обединяват хората, както на национално, така и на международно ниво. Една страна-домакин започва цялостно преструктуриране, въвличайки в процеса хора от всички сфери на живота, за да може крайният резултат да е едно още по-модерно и атрактивно спортно състезание.

Бившият капитан на Германия изтъква и психологическата страна на нещата, като се позовава на своя-собствен опит и този на редица други преди него.

Аз се отказах от националния отбор през 2014 г., след като бях участвал на 6 форума. Бях взел това решение много преди това, защото бремето ми беше двойно. След това играх още 3 години за клуба си“, написа легендарният краен бранител.

Футболистите осъзнават разликата между това да защитаваш цветовете на клубните си отбори и тези на родината си. От една страна си поставен в условия, в които си ангажиран чисто професионално, докато в другия случай върху теб тегне бремето на очакванията на една цяла нация.

Филип Лам посочи още, че футболът в момента извира от всички възможни източници, което променя и самите фенове. Той дори допусна, че поставяме под риск Световното първенство да се превърне в „поредната социална мрежа на телефона ни“, защото вече няма да бъде специално събитие, а ще се превърне в поредното шоу в интернет.

Гърците имаха възможност да се наричат европейски шампиони за четири години между 2004-2008 г., португалците - в продължение на пет години, а испанците - за осем. От 2014 до 2018 г. Германия беше №1 в света. Ако съкратим този цикъл, ще превърнем тези спомени във взаимнозаменяеми“, написа още Лам.

Бившият футболист се опасява, че, ако ФИФА реализира този план, останалите континентални федерации ще последват примера и така ще имаме всяка година по един подобен турнир, което неминуемо ще се отрази и на клубните надпревари, но най-вече на играчите и феновете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    6 0 Отговор
    Когато едно нещо се прави за да се спечелят повече пари,то парите ще погубят това нещо!