26 Ноември, 2021 20:30 1 858 6

Защо ни боли вратът, когато правим коремни преси?

  • фитнес-
  • коремни преси

Това определено е знак, че нещо не е наред

Защо ни боли вратът, когато правим коремни преси? - 1
Снимка: Shutterstock

Коремните преси са едно от най-популярните и простички упражнения, които човек може да прави навсякъде, където си реши. Но мнозина дори и опитните спортисти ще ви кажат, че ги боли вратът, когато тренират, а това има своето обяснение.

Самото упражнение включва проста механика. Коремните мускули ни дават възможността, за да придърпваме горната и долната част от тялото една към друга. В зависимост от позицията ни гравитацията прави така, че да натоварва повече едната или другата половина от мускула. Но това, което не осъзнаваме, че се движи в синхрон с корема, е гръбнакът.

Човекът все още е прекалено рано в своята еволюция, за да може да се похвали със завършена функция на изправения гръбначен стълб и това е причината болките в кръста и врата да са сред най-честите.

Но нека не се отплесваме прекалено в научни разсъждения, а да се фокусираме върху сами проблем с коремните преси.

Ако сте част от групата на тези, които ги боли врата, тогава ще имате нужда от помощта на огледалата във фитнеса, за да проверите как точно изпълнявате това иначе доста просто упражнение.

Ще се изумите колко много хора извършват 1/3 от цялото движение с главата, вместо с трупа си. Именно там е разковничето. Хората обичаме да се самозаблуждаваме, като се предоверяваме на това, което виждаме, а не на това, което усещаме.

Правилното изпълнение на коремните преси включва стабилна опора за краката и неподвижност на всичко от гърдите нагоре. Изолирайте всякакви движения с главата, за да си спестите неприятните болки. Така ще дадете възможност и на коремните ви мускули да работят по-ефективно, защото те са далеч по-големи и далеч по-издръжливи от тези в областта на шията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луд

    6 2 Отговор
    Какви са тези статии.
  • 2 Гост

    8 2 Отговор
    А защо ви боли гзт след като се наведете за сапуна?
  • 3 Кую

    2 2 Отговор
    Защото топките стават малки и няма добра водимост...
  • 4 Врътоглав

    2 1 Отговор
    Никога не ме е болял вратът от коремни преси.Мога да правя планк само на вратът и петите и да се въртя в кръг около врата си, нямам проблеми с мозъка.Само при лицевите опори чувствам леко напрежение на вратът когато стигна до 130та лицева опора ушите почват да ми се загряват
  • 5 Пепи

    2 0 Отговор
    Ако ви боли окото, когато пиете кафе, вадете лъжичката от чашата.
  • 6 Защо имам пришки на дясната ръка

    1 0 Отговор
    А на лявата не ?