Last news in Fakti

10 Април, 2013 11:50 1 488 0

Днес Славия празнува 100-годишен юбилей!

  • славия-
  • юбилей-
  • 100 години-
  • футбол
Днес Славия празнува 100-годишен юбилей! - 1
Снимка: БГНЕС

Днес „Славия“ празнува 100-годишен юбилей. В Зала 1 на НДК ще се проведе гала концерт по случай един век „Славия“.

На 10 април през 1913 година е основано най-старото спортно дружество в България - „Славия“. Футболният клуб е създаден след обединението на спортен клуб „Ботев“ и гимнастическо дружество „Развитие“. През различните години носи имената: "Славия’45" (1945-1946), "Строител" (1949-1950), "Ударник" (1951-1957) и "ЖСК-Славия" (1968-1971).

„Белите“ са 8-кратни носители на шампионската титла на страната, 12 пъти на Купата на България. “Славия” е и първият български отбор, класирал се на полуфинал в европейски клубен турнир – 8 март 1967 година. Това е ненадминато и до днес постижение за футболен тим от България. На полуфиналите за Купата на Националните купи шотландският „Рейнджърс“ отстранява „Славия“.

Играчът с най-много участия за „Славия“ е Андрей Желязков, който има и най-много отбелязани голове – 134 в 338 срещи.

От година време до днес "Славия" отбеляза с различни събития своята 100-годишнина, припомня кирилица.бг

Паметната плоча в чест на 100-годишнината на Славия бе открита на една от сградите край Руски паметник. Това се случи в присъствието на запалянковци, на президента на ПФК Славия Венцеслав Стефанов, на президента на ОСК Славия Владимир Симеонов, както и на председателя на Обществен комитет "100 години Славия" Димитър Ларгов. 

Преди това беше представена марка „100 години Славия“, на която е изобразен футболният отбор на Славия, шампион на България през 1943 година. На 2 април бе представена и книгата"Хрониките на Славия" (1910-1944) с автор Николай Кръстев. По-късно през годината ще излязат алманах "100 години Славия" (авторски колектив) и "Един век футбол в бяло" с автор Камен Огнянов.

Министерството на физическото възпитание и спорта награди с почетни плакети някои от най-заслужилите спортисти и ръководители от историята на Славия във връзка със стогодишнината на клуба. На церемонията в музея на спорта в националния стадион "Васил Левски" присъстваха министърът на спорта Петър Стойчев, президентът на ОСК Славия - Владимир Симеонов, ветерани от няколко поколения, както и привърженици на "белите".

Българската национална телевизия пък излъчи 70-минутен филм за историята на Славия, посветен на стогодишния юбилей на клуба. Сценарист е Камен Огнянов, който е и историк на Славия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА