9 Януари, 2022 17:50 2 121 4

Рали Дакар: Себастиан Льоб завоюва втора етапна победа

  • рали дакар-
  • себастиан льоб-
  • седми етап-
  • втора етапна победа

В понеделник е осмият етап на рали Дакар с дължина 395 километра

Рали Дакар: Себастиан Льоб завоюва втора етапна победа - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Французинът Себастиан Льоб с BRX постигна втора етапна победа при автомобилите в тазгодишното издание на рали Дакар.

47-годишният Льоб, който е деветкратен световен шампион в Световния рали шампионат, даде най-добро време в седмия етап на Дакар с дължина от 402 километра от Рияд до Ал Давадими. Той измина разстоянието в саудитската пустиня за 3 часа, 9 минути и 32 секунди.

Втори на 5:26 минути пристигна Насер Ал-Атия с Тойота. Катарецът, който спечели първия, втория и четвъртия етап, обаче остава начело със солиден аванс пред конкурентите си.

Трети при автомобилите в днешния ден финишира друг ветеран - испанецът Карлос Сайнс с Ауди на 7:43 минути от Льоб. Четвърти на 9:40 минути завърши съотборникът на Сайнс и шампион за миналата година Стефан Петерханзел от Франция.

В генералното класиране първи е Ал-Атия с общо време от 23 часа, 52 минути и 22 секунди. Втори на 44:59 минути е Льоб, а трети на 53:31 минути е представителят на домакините - саудитецът Язеед ал Раджи с Тойота.

При мотоциклетистите най-бърз в днешния ден бе чилиецът Хосе Игнасио Корнехо Флоримо с Хонда, който премина дистанцията за 3 часа, 28 минути и 46 секунди.

Аржентинецът Кевин Бенавидес с КТМ остана втори само на 44 секунди, а тройката допълни испанецът Жоан Бареда Борт с Хонда на 2:51 минути от Флоримо.

Водач при мотоциклетистите е французинът Адриен ван Беверен с Ямаха, който днес остана десети, на повече от 12 минути от Флоримо. Това обаче му бе достатъчно, за да се изкачи от четвърто на първо място с общо време от седемте етапа от 23 часа, 45 минути и 2 секунди. Той изпреварва с 5:12 минути австриеца Матиас Валкнер с КТМ и с 5:23 минути Кевин Бенавидес.

Британецът Сам Съндърланд с ГасГас, който водеше преди днешния етап, се свлече до четвърта позиция, завършвайки на 28-мо място на повече от 25 минути от Флоримо.

При камионите първа етапна победа постигна Антон Шибалов с Камаз. Руснакът финишира с време от 3 часа, 33 минути и 17 секунди. Втори на 1:37 минути остана неговият съотборник и сънародник Едуард Николаев, а трети завърши воденият от холандеца Мартин ван ден Бринк екипаж на Ивеко на 4:25 минути.

В генералното подреждане начело е руснакът Дмитри Сотников с Камаз, който днес финишира пети. Той има общо време от 26 часа, 5 минути и 4 секунди. Втори на 5:14 минути е Едуард Николаев, а Антон Шибалов е трети на 31:25 минути.

В понеделник е осмият етап на рали Дакар с дължина 395 километра от Ал Давадими до Вади ад Давасир.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вива Росий

    14 5 Отговор
    Камаз е номер 1 десетилетия наред.

    Коментиран от #2

  • 2 Така е

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Вива Росий":

    Обаче мотора му е английски!
  • 3 Кфкугшихх

    4 6 Отговор
    Камаз та Камаз! Ми те руснаците имат условия за тренировки, пътища за ежедневни екстрийми. И така откак се помнят. Холандците се надуват, а ма къде датренират?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.