28 Февруари, 2022 22:00 2 005 0

Кои футболни клубове имат най-доходоносните школи за таланти в света?

  • монако-
  • лион-
  • реал мадрид-
  • килиан мбапе

Изненадващо или не, Реал Мадрид е сред лидерите по този показател

Кои футболни клубове имат най-доходоносните школи за таланти в света? - 1
Снимка: БГНЕС

През годините свикнахме да гледаме към онези футболни клубове, които харчат най-големите пари за трансфери. Веднага в съзнанието ни изскачат имената на ПСЖ, Манчестър Сити, Реал Мадрид и още десетина миропомазани, разполагащи с неизчерпаем финансов ресурс. Но, за да може те да плащат стотици милиони за нови играчи, трябва някой да развие въпросните суперзвезди и да им даде шанс за изява. Точно по тази причина смятаме за особено интерес анализа на CIES по повод най-доходоносните школи в света. Компилираните данни от 2015 г. насам са по-интересни, отколкото предполагахме.

Реал Мадрид се оказва, че намира място на почетната стълба в тази своеобразна надпревара. „Кралския клуб“ не само харчи колосални суми за своите галактически отбори, но и съумява да балансира бюджета с някои впечатляващи изходящи сделки от „Ла Фабрика“. „Белия балет“ е на второ място с продажби на обща стойност €236 млн. Най-скъпият продукт на школата е Алваро Мората, който през 2014 г. бе продаден на Ювентус за €20 млн., две години по-късно отборът активира клаузата за завръщане на стойност €30 млн., за да може един сезон по-късно да го изпрати в Челси срещу €66 млн.

Най-плодотворната академия обаче е собственост на френския Монако. „Монегаските“ са осъществили трансфери на свои юноши на обща стойност €246 млн., а основното перо в тях очаквано е Килиан Мбапе. Суперзвездата на френския футбол смени клубната си принадлежност през 2017 г., когато с цел да се „финтират“ правилата за „Финансов феърплей“ от ПСЖ той пристигна под наем на „Парк де Пренс“ със задължителна опция за откупуване на стойност €145 млн.

Друг френски гранд печели своеобразния бронз със своите €228 млн. от продадени местни играчи. Това е Олимпик Лион, който е успял да пласира цели 14 от своите таланти за изминалите 7 години. Най-скъпият сред тях е Александър Лаказет. Той облече екипа на английския Арсенал през 2017 г. срещу €53 млн.

В топ 10 попадат още отборите на Аякс (€211 млн.), Бенфика (€202 млн.), Аталанта (€182 млн.), Байер Леверкузен (€177 млн.), ПСВ Айндховен (€142 млн.), Ливърпул (€131 млн.) и Шалке 04 (€126 млн.).

Най-голямата люпилня за футболни таланти се оказва, че е Франция. За въпросния период са реализирани трансфери на обща стойност €1,17 млрд. само от местни момчета.

Бразилия може и по традиция да е определяна за страната с най-сериозен износ на футболисти, но общата стойност на хлапетата, напуснали родните си клубове, е €403 млн.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА