Last news in Fakti

3 Март, 2022 15:10 4 784 6

Илиян Стефанов разкри цялата истина за трансфера си в Левски

  • илиян стефанов-
  • левски-
  • футбол

Новото попълнение на "сините" говори за Станимир Стоилов, Наско Сираков и Петър Хубчев

Илиян Стефанов разкри цялата истина за трансфера си в Левски - 1
Снимка: levski.bg

Най-новото попълнение на Левски Илиян Стефанов дебютира снощи с екипа на родния си клуб при победата с 2:0 над Септември (София) за Купата на България.

Навръх Трети март 23-годишният техничар даде откровено интервю за БЛИЦ TV пред журналиста Борислав Орлинов, в което разкри цялата истина за трансфера си от Берое на "Герена". Стефанов говори за Станимир Стоилов, Наско Сираков, Петър Хубчев и по други теми.

- Благодарим на Илиян Стефанов за първото му медийно интервю след преминаването в Левски. Mного събития имаше при теб в личен и професионален план в последните дни, доста динамични бяха събитията. Какво ще пожелаеш по случай празника днес - Трети март?
- Благодаря. Честит празник на всички българи. Нека не забравяме миналото си. Всички да бъдем заедно, да сме здрави и да просперираме колкото се може все по-високо.

- От твоята уста в божиите уши. Пожелаваме си го от чисто човешка гледна точка, като виждаме какво се случва по света. И в България се случват немалко неща, имаш ли някакви притеснения. Ясно е, че всеки се е фокусирал върху професията, всеки иска да постига това, което иска, но все пак има събития, които са немалко притеснителни. Как гледаш на ситуацията?
- Моята теза е, че независимо дали се занимаваш със спорт, трябва да изявява гражданска позиция. Всеки трябва да се интересува и да показва позицията си. 2022 година сме, това не са годините на войната. Това са неща, които са били преди доста години, при по-различни обстоятелства. Не ми е приятно да слушам и за мои колеги, които са в Украйна, в отборите там и трябва да напускат, да емигрират. Всеки трябва да показва гражданска позиция.

- Завърна се в Левски, успя да направиш дебют срещу Септември (София) снощи. Коментарът ти, усещането?
- Усещането е фантастично. Аз съм играл в клуба от 6-годишен до 16 г. Но единствената частица от пъзела беше това, че нямах мач за първия отбор, тъй като доста малък потеглих в чужбина - на 16 г. Вчера усетих уникално чувство, еуфория. Феновете ме приветстваха. Стъпването на терена, дори с първата крачка на терена ме приветстваха. Това ще остане вечен спомен.

- Амбициите и целите, които си поставяш със синята фланелка?
- Точната дума са колективните цели. Всеки в отбора разбира позицията, в която е Левски. Ситуацията, обстоятелствата и това, срещу какво трябва да се изправим. Заедно трябва да излезем от това нещо, да гледаме напред - в перспектива. И да не спираме да побеждаваме.

- Има най-различни интерпретации за проблемите в клуба - кога се плащат заплати, дали изобщо се плащат. Връщайки се в Левски, имаше ли такива притеснения?
- Специфично в моя случай, когато става дума за родния ми отбор, мястото, на което съм бил 10 години, ходил съм на мачове и съм подкрепял Левски, изобщо не съм мислил и не мисля, че някой чисто професионално и дори от чисто човешка гледна точка би трябвало да направи компромис в това отношение. Просто аз разбирам какво значи Левски.

- Какво значи Левски за теб?
- Огромна кауза. Левски е отбор с култура, с огромна история, с невероятни успехи. Просто разбирам ДНК-то на Левски. Все едно е вътре в кръвта ми.

- Усеща се, защото когато говорим за Левски, грейва усмивката на лицето ти. Сега имаш уникалната възможност веднъж и завинаги да сложиш край на спекулациите след трансфера ти от Берое. Защото се появиха много неща, включително се инициираха и скандали. Сега можеш да кажеш цялата истина.
- Скандали не мисля, че е имало. Дори до една страна нещата станаха дипломатично, защото постоянно са се водили разговори. Знаете, че в Берое се случиха някои неща, с ръководството, със собствеността. Постоянно са водени разговори. Тук е важно да подчертая, че не е имало липса на диалог. Дори беше в повече. Обясних на клуба, че имам личен проблем, който е свързан с огромна за мен важност в София. Не искам да казвам, личен проблем е. Разговарях с ръководството, с треньора, трябваше да се случи просто. Скандали не е имало. Тренирах с отбора, изпълнявах всичко на 100 процента. Продължавах да съм първи в съблекалнята, тренирах допълнително. Очаквам днес или утре двата клуба да излязат с позиция. За скандалите - не отговаря на истината.

- Имаше ли някой, който да се яви пречка да играеш за Левски?
- Имаше доста неприятен момент, в който вече се бяхме разбрали за конкретно нещо, но се случи така, че не е истина. Бях подведен, беше супер деликатна ситуация. Все пак времето притискаше - краят на трансферния прозорец.

- С какви впечатления си от Петър Хубчев? Искаше ли да те задържи в отбора?
- Да, искаше ме. Немалко пъти показа намеренията си и това, което иска да направи с мен и бъдещото лице на Берое. Той е добър професионалист.

- Берое също се намира в труден период. Ако направим паралел - "сините" успяха да се обединят около каузата. Можеш ли да сравниш обстановката в двата отбора?
- Преди да се правят анализи Левски изобщо не може да бъде сравняван с Берое или с който и да е друг клуб. Уважавам всеки клуб. Всеки отбор си има фенове, независимо колко голям или малък е. Ситуацията е, че в момента всеки български клуб има проблеми.

- Левски обаче има спокойствие заради феновете - купуват виртуални билети, помагат на клуба.
- Цялата идея на Наско Сираков и ръководството е много иновативна и супер креативна, дори модерна. Защото във времена, в които повечето хора се опасяват за здравето си и предпочитат да останат вкъщи, пак могат да помогнат на любимия си отбор - чрез виртуалния билет. Това е наистина фантастична идея. Феновете постоянно показват, че обичат клуба. Подкрепят Левски навсякъде. Футболистите сме им благодарни и трябва да ги радваме.

- Фигурата на Наско Сираков колко значима е за Левски?
- С присъствието си вдъхва увереност на футболистите. Умее да комуникира, да предразполага, да се разбере на кое място си.

- Срещна ли се с него, говорихте ли?
- Да, разговаряхме. Много съм доволен, защото те показаха доста огромно желание да ме привлекат. Изобщо не съм се замислял. Много съм доволен.

- Дава ли ти възможност Левски, след като направиш добри мачове, да направиш стъпка в чужбина? Имаш ли такава амбиция?
- Разбира се, че имам такава амбиция. В момента целта ми е свързана изцяло с Левски.

- Станимир Стоилов разчита на теб, какви неща ти каза?
- За него няма какво да говорим, той е сред българските треньори с най-големи успехи. Останах много впечатлен от човешките му качества, защото винаги проявяваше една емпатичност, въпреки че ситуацията при мен не беше цветуща преди да дойда в Левски. Отнасяше се много окуражително. За мен е огромен дар да тренирам при Стоилов. Той е реализиран човек.

- Предстои вечното дерби, какво очакваш?
- Това дори с думи не трябва да се казва. Огромно чувство, енергия, която кипи от двете страни - от левскарската и от другата. Като бях малък ходих по мачовете, и на стадион "Българска армия" включително. Този мач е нещо уникално. Очакванията ми са да се получи супер атрактивен двубой и ние да победим.

- Сред съотборниците ти има ли изявени лидери?
- Да, още в първата тренировка в съблекалнята много ми помогнаха Ники Михайлов и Георги Миланов. Знаем къде са играли, имат успехи на високо ниво. Оценявам това, което правят за мен и им благодаря.

- Следиш ли битката за президентския пост в БФС?
- Не е моя задача да коментирам тази тема.

- Още не си дебютирал за мъжкия ни национален отбор.
- Ясен Петров е много добър треньор. Около 2 години той беше шеф на школата на Левски, когато играех там. Наблюденията ми са, че е много добър треньор. Аз съм минал през всяка формация - юноши, младежи, ще бъде съвършена крачка колкото по-скоро отида в първия тим.

- Готов ли си?
- Дали си готов за нещо в този живот... Пред мен са мачовете, които ще използвам по най-добрия начин и се надявам да бъда повикан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Син Брат

    4 2 Отговор
    Цялата истина, г-н Ковачев е, че преди Коледа от Берое са приели да прекратят договора на Стефанов без никакви пречки. Той е искал да се прибери в София, а личната причина е, че майка му боледува и той иска да е до семейството си. Когато в медиите изтече, че Мъри го иска - от Берое са поискали 200 000 лв. трансферна сума и са информирали играча, че няма да го пуснат. Така Стефанов не можа да води подготовка с Левски, нито да се прибере в София. На 25.02.2022 г. е бил с 3 неизплатени заплати и е прекратил договора си. Получава потвърждение от БФС и на 28.02.2022 подписва с Левски. Всичко друго е ала-бала, но вие продължавайте да преписвате от “спортни” сайтчета на Ганчев и на Домусчиев. Левски има официален сайт, но вие се борите за click- трафик, няма проблем!
  • 2 Локо Сф1956

    2 0 Отговор
    Радвам се на Стефанов, че накрая попадна в отбора за който е играл в детско юношестка възраст. Все пак за да стигне до тук, не беше лошо да спомене и отбора в който игра - Локо Сф., където беше един от най-добрите. Това спомогна и други отбори да се загледат в него. А, Левски е като ЦСКА. Десетки техни млади играчи играят в най различни отбори от Първа и Втора лига . В същото време се взимат чужденци на килограми.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Kolega 2022

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Локо Сф1956":

    Какви играчи от ДЮШ на “ЦСКА” играят навсякъде, като те доведоха от Ловеч ДЮШ на Литекс с треньори и всичко? Другите 1948 имат своя ДЮШ, която скита по селата около София, но не мисля, че играят техни кадри някъде. Дай 3-4 имена да разберем къде да “армейчетата”? И също дай 3-4 имена от ДЮШ на Разград, които са 10 г. вече шампиони?

    Коментиран от #5

  • 4 Без пари

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Локо Сф1956":

    Факта че взехме Стефанов и Кръстев означава, че не вземаме чужденци на кг. Обаче да вземеш бг играч е много трудно. Калоян Кръстев на ЦСКА струваше 300 000. За Чочев искаха 1М. Само мога да гадая Спас Делев колко са платили лудите. Това не е по силите на Левски. Така че за без пари толкова.
  • 5 Не си прав

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Kolega 2022":

    Въпреки че съм Левскар вчера гледах Лудогорец-Монтана. Еми там играха Доминик Янков и Тихомир Димитров които са си от школата на Лудогорец. Отделно Лудогорец имат 2 и 3 състав в Б група. Но може и повече разбира се. Литекс София имаха един Чорбаджииски и го изгониха.
  • 6 Берое

    1 0 Отговор
    Нещо интересно, погледнах състава на Берое за мача със Славия. Само 3ма Българи!! Да точно така 8 чужденеца? Тея не бяха ли в криза? И общината им дава 1М за какво. За елчният Хубчев с германски паспорт и 8ем чужденеца титуляри. Голяма промяна.