Last news in Fakti

19 Март, 2022 09:30 1 615 17

Време ли е спортът да се раздели на категория „Жени“ и категория „Смесена“?

  • транссексуални

Темата с половото самоопределяне бе засенчена от пандемията и войната, но проблемът продължава да назрява

Време ли е спортът да се раздели на категория „Жени“ и категория „Смесена“? - 1
Снимка: Shutterstock

Мъже и жени - това са двата биологично предопределени пола от природата, независимо от желанието на Западното общество да наложи нов световен ред, що се касае до желанието на отделните индивиди за самоопределение. И все пак темата си струва да бъде дебатирана по-сериозно, въпреки че пандемията и войната хвърлиха плътна сянка върху подобни второстепенни проблеми. По този повод се натъкнахме на няколко интересни статии в мрежата, които дават силни аргументи в едната и другата посока. Ние обаче решихме, че ще фокусираме вниманието си от гледна точка на спорта, като си задаваме въпроса - време ли е за разделение в две нови категории?

САЩ по традиция са най-плодотворната среда за развитие на подобни тези и именно оттам тръгва идеята, че разделението на мъже и жени започва да се изчерпва и остарява. Причината е, че вече имаме едно израснало поколение от млади и амбициозни спортисти, които искат да нарушат биологичната си предопределеност. Проблемът за тях обаче е липсата на гъвкави регулации от световните федерации към дисциплините, с които искат да се състезават.

The Economist пише за Лия Томас, която чупи куп рекорди в женското плуване поради факта, че е родена мъж. Липсата на конкуренция сред съмишленичките си обезсмисля труда ѝ в басейна, защото просто няма същата стойност, ако се съревноваваше срещу други мъже или поне срещу мъже, които искат да бъдат жени.

От The New York Times пък научихме, че 10 от американските щати в края на 2021 г. са прокарали закон срещу възможността на транссексуални атлети да се състезават в дисциплините за момичета и жени. Това предизвика сериозни протести, тъй като законът изцяло ги лишава от възможността да спортуват професионално.

Как би могло подобни казуси да се решат в полза едновременно на атлетите и спорта? Нашето мнение е, че наистина е време да се коригира дефиницията за полово разделение в различните надпревари.

Прекалено често чуваме млади футболистки да мечтаят да бъдат следващия Лео Меси или Кристияно Роналдо, а не следващата Марта или Алексия Путеяс. Защо? Защото искат не просто да са най-добрите сред своя пол, а да са най-добрите изобщо.

Световните федерации трябва да започнат да мислят в посока на размиване на тези категории, ако искат наистина един срещу друг винаги да се изправят най-добрите атлети в света.

Категорията „Жени“ е нормално да се запази, като един вид по-ниска дивизия, както имаме различни нива на съревнование във волейбола, футбола и баскетбола. Но също така е добре да се създаде категория „Смесени“, където полът вече да няма такова значение, а само и единствено атлетическите способности на състезатели.

Това би могло да реши и проблема с половата дискриминация и различните ѝ аспекти, като равните права и справедливото възнаграждение. А едва след това ще можем да се фокусираме върху най-големия проблем, а именно със стимулантите, които опорочават спорта.

В тениса пък доминацията на сестрите Уилямс и сравнението им с Роджър Федерер и Рафаел Надал отдавна тормози философите, като много бързо и лесно бихме получили отговор, ако имаха възможност за състезателно съревнование помежду им.

Не бива да забравяме, че милиони по целия свят предпочитат състезания като билярд, шах и дартс. Какви са пречките още утре там да се реши този казус и всички да се състезават в смесената категория, за да имаме по един абсолютен шампион, ако ни позволите боксовата терминология?

Време е да направим следващата крачка в цивилизационното си развитие и да дадем равен старт на всички.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lssah

    40 1 Отговор
    Време е да се закрива и спорта и цялата планета като цяло май
  • 2 Мдааа

    33 1 Отговор
    Крайно време е да ни изтреска 1 паве от космоса и да се рестартира земята. Явно хомо сапиенс вече се изчерпа

    Коментиран от #7

  • 3 Q2z

    17 0 Отговор
    Има ли нещо общо между квантова механика и пол...сигурно ще намерят?!!!
  • 4 пдрски

    30 0 Отговор
    сбъркан свят
  • 5 джендър комитет

    28 1 Отговор
    Науката напредна, американците казват че има 32 пола, може да открият още. Изобщо, всеки с психични отклонения може да си измисли някакъв нов пол. Кой знае, някои може да пишкат, като си заравят члена в земята...откъде да знам...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнеее

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мдааа":

    Западната пропаганда се е изчерпала, не Homo sapiens. Нас ще ни има и след тях, с природата не може да се бориш. Нямам предвид това, че всеки си има своя ориентация и това дали еди кой си харесва представители от своя пол или срещуположния. Но това да налагаш кой как да се самоопределя и накрая всичко да бъде "то", за да не засегнеш егото на някой чувствителен, това вече е извращение!!!
  • 8 Ироничен

    9 0 Отговор
    Точно пък на спортистите, които се заиграват с половете, не бих уйдисал на акъла. Който е сбъркан, така му се наредили хромозомите. А тези са тарикати.
  • 9 Това е истинатА

    25 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ!!!МЪЖ ЖЕНА ДЕТЕ! СЕМЕЙСТВО!
  • 10 Кочо

    26 0 Отговор
    В Западния джендърски свят със сатанистки и антихристки ценности вече всичко е нагоре с краката, там няма място за нормални хора! Издигат се на пиедестал, извратени, развратни, покварени и психично болни хора! В нормалния свят има два пола - мъже и жени, съответно спорта е разделен на мъжки и женски! Другото е от Лукавия!
  • 11 Прозорецът на Овертон

    18 0 Отговор
    Всяко ЗЛО тръгва от САЩ !
  • 12 Раданч Татлъту

    6 0 Отговор
    Половете са общо 31!💋🥳🤡👍
  • 13 мани мани

    6 0 Отговор
    "САЩ по традиция са най-плодотворната среда за развитие на подобни тези", както и много други проблеми... Поуката? Трябва краварленд да изчезне! Стане ли това- моментално ще проимаме мир и спокойствие на всякакви нива!
  • 14 ИВАН

    6 0 Отговор
    Не знам кой умник ги пише тези неща, но е грехота дори самото обсъждане на изконния Божествен ред, грехота е да се върви срещу Божествената природа .... Прозореца на Овертон
  • 15 Хахахаха

    4 3 Отговор
    в какви абсурдни времена живеем... Но пък толкова жени не приличат на жени, и толкова мъже станаха като жени, че не знам.

    Коментиран от #16

  • 16 ???

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Е че ти в кои времена още си живял, та реши, че е било различно. Аз пък ще ти кажа, че всичко се върти и повтаря, просто сега има Интернет и няколкото стотин хиляди обратни явно са ти се видяли милиард. Както шведските тройки, така и обратните ориентации са факт още от пещерни времена, просто по-късно някои скучаещи учени са решили да им измислят наименования.
  • 17 хаберих

    4 1 Отговор
    САЩ по традиция са най-плодотворната среда за развитие на подобни сатанистки тези и именно оттам тръгва идеята, че разделението на мъже и жени започва да се изчерпва и остарява. АМЕРИТЕ СА СИ САТАНИСТИ. Половете са два-мъжки и женски. Така ги е създал Господ,така и трябва да бъде. Иначе ни грози ТСВ и пълно биологично унищожение. Роботите пол нямат.