Last news in Fakti

5 Юни, 2013 10:42 2 401 0

Гарант ли са парите за успех?

  • покупки-
  • гарант-
  • пари-
  • трансфери
Гарант ли са парите за успех? - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Скорошното преминаване на Неймар в Барселона за близо 50 милиона паунда постави някои въпроси, изключително актуални в модерния футбол, превърнал се в маркетинг инструмент за големи компании. Заслужава ли си да хвърлиш милиони пари в привличането на качествен играч от друг отбор, вместо да инвестираш в школата? Гарант ли са парите и високата трансферна сума, че футболистът ще успее да се наложи в новия клуб?

Ето и няколко примера, които са доказателство, че парите могат да донесат трофеи, но могат и да бъдат използвани по възможно най-глупавия и необмислен начин:

Кристиано Роналдо – от Манчестър Юнайтед в Реал (Мадрид)

Испанците плащат 80 милиона паунда през 2009 година за португалеца, припомня Би Би Си. Той е отбелязал 201 гола, което се пада по близо 400 хиляди паунда за гол. Въпреки че има и критици, според повечето анализатори Кристиано си е изплатил всяко пени, дадено на Юнайтед. С Реал има спечелени само три трофея, но най-малка вина за това има именно Роналдо. Не е лесно да си конкурент на Барселона с Лионел Меси, нали? Португалецът доказа, че може да играе и под огромно напрежение и очаквания към него, и се превърна в основния играч на „Белия балет“ за трите си години престой.

Оценка: Струваше си!

Кака – от Милан в Реал (Мадрид)

През 2009 година Реал плаща на Милан 56 милиона паунда. Кака е отбелязал едва 29 гола с бялата фланелка, което се пада по близо 2 милиона на гол. Бразилецът беляза вторият „мандат“ на Флорентино Перес начело на Реал. Преследван от контузии и неубедителни изяви, Кака не можа да се наложи в Мадрид.

Оценка: Върнете ми парите!

Фернандо Торес – от Ливърпул в Челси

Испанецът впечатлява още през първия си сезон на Острова, отбелязвайки внушителните 33 гола. Не след дълго следва и оферта от богатия Челси. При „сините“ обаче Торес не е същият. Въпреки че отбелязва важни голове, много често изпада в „дупки“ и не може да намери себе си. Платени са 50 милиона паунда, по милион и половина за гол (общо 35 попадения).

Оценка: Очаквахме повече!

Зинедин Зидан – от Ювентус в Реал (Мадрид)

Открит от Марсилия, създаден в Ювентус, купен от Реал (Мадрид) за 46 милиона паунда. Въпреки че в Италия блести, едва когато отива в Реал се превръща в това, което е – един от великаните в този спорт. Печели Шампионската лига през 2002 година. В компанията на Фиго, Карлош и Раул, Зидан играе почти съвършено.

Оценка: Спечелихме от тотото!

Златан Ибрахимович – от Интер в Барселона

Каталунците плащат близо 90 милиона паунда на Интер (54 кеш + Ето'о). Това е и най-скъпата покупка в историята на Барса. Шведът обаче изкарва само сезон в Испания и отбелязва 21 гола. В автобиографията си пише, че е „пожертван“, за да може Лионел Меси да играе като централен нападател. Ред причини и фактори попречват на Златан да си изплати парите.

Оценка: Тотален провал!

Изводът е един – парите невинаги печелят трофеи. Благодарение на тях обаче един отбор може да си осигури услугите на звезда, която да „заблести“ и да изведе новия си тим до върховете в клубния футбол. Предстои да разберем дали Неймар и другите скъпоплатени играчи ще се адаптират в новите си отбори и ще оправдаят платените суми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА