Last news in Fakti

31 Октомври, 2022 16:36 2 654 3

Ливърпул може да остане извън Шампионската лига за пръв път в ерата на Юрген Клоп

  • ливърпул-
  • юрген клоп-
  • шампионска лига

Германецът се превърна в гарант за място в топ 4 на Висшата лига

Ливърпул може да остане извън Шампионската лига за пръв път в ерата на Юрген Клоп - 1
Снимка: БГНЕС

Юрген Клоп е най-хубавото нещо, случвало се на Ливърпул от края на миналия век насам. Германецът не само върна титлата от Висшата лига във витрината на клуба, но и гарантира ежегодното му участие в Шампионската лига, където дори често е в пряк спор за трофея. Но през настоящата кампания рисковете от катастрофа в този план са повече от реалистични след изминаването на 1/3 от кампанията.

Клоп кара седмата си година на „Анфийлд“, а в предходните 6 изведе „червените“ до една титла от шампионата, два пъти финишира на второ място, веднъж е трети и два пъти е четвърти. Това му позволи да опази състава си точно във вида, в който си го е представял. Той не само привлече фигури от ранга на Върджил ван Дайк, Алисон и Мохамед Салах, но и успя да ги задържи достатъчно дълго, че да разгърнат пълния си потенциал.

През миналата кампания Ливърпул се добра до финала в най-престижния европейски клубен турнир, с което приходите в хазната се увеличиха със £100 млн., по информация на The Athletic. Това създаде нужната финансова стабилност, че няколко месеца по-късно да бъдат платени €80 млн. на Бенфика за услугите на Дарвин Нунеш, който трябваше да замести Садио Мане, въпреки съвсем различната му роля по терена.

В момента „мърсисайдци“ имат 16 точки от 12 кръга, което е същият актив, който тимът имаше през сезон 2010/11, когато Рой Ходжсън бе начело. В края на кампанията отборът финишира на 6 място и то след уволнението на мениджъра и временното назначение на Кени Далглиш. В последствие се наложи раздялата с Пол Кончески, Милан Йованович, Набил Ел Дзар, Сотириос Киргиос, Емилиано Инсуа, Кристиян Пулсен, Давид Н'Гог, Филип Деген и Раул Мейрелеш. На тяхно място пристигнаха Джордан Хендерсън, Чарли Адам, Дони, Стюарт Даунинг, Хосе Енрике, Себастиан Коатес и Крейг Белами. Единствената положителна от тези транзакциите се оказа сделката за Хендерсън, който в последствие наследи капитанската лента от Стивън Джерард.

През настоящия сезон се очертава договорите на Роберто Фирмино, Наби Кейта, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джеймс Милнър и Адриан да изтекат, което със сигурност ще накара ръководството да излезе на пазара за нови креативни фигури. Освен това Салах навърши 30 години през лятото, Хендерсън вече е на 32, Тиаго Алкантара е на 31, Жоел Матип и Върджил ван Дайк също. Съвсем скоро и Фабиньо ще ги последва в групите на 30-те. В същото време младите звезди - Трент Александър-Арнолд и Андрю Робъртсън, вече далеч не са чак толкова млади, а нивото им е меко казано покъртително в изминалите месеци.

Надежди дават Харви Елиът, Къртис Джоунс, Луис Диас, Диого Жота и възродения Джо Гомез, но, ако изключим британските играчи, останалите дали биха отхвърлили някоя мултимилионна сделка от ПСЖ или Манчестър Сити, в случай, че настоящият им тим не се добере до Шампионската лига догодина?

Юрген Клоп сам призна наскоро, че има нужда от постоянство, за да извади отбора си от състоянието на потъване. Преждевременното класиране към фазата на елиминациите в Европа дава надежда, че през зимата ще се запълнят пробойните. Ако можем да се доверим на слуховете, германецът отново ще разполага с около €100 млн. за трансфери, което би следвало да го изкара на пазара за нов разиграващ халф, който бързо да измести Джордан Хендерсън от титулярите и да не се притеснява, ако Тиаго не е с него на терена, за да гради играта. Едва ли са мнозина опциите изобщо в света, но Клоп е доказал прозорливостта си през годините. Би следвало отново да приложи магията си, ако не иска съвсем скоро да се заговори за евентуалното му уволнение.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 7 Отговор
    Догодина няма да има ШЛ. Или ще е някаква безинтересна глупост с участието на отбори от ранга на Лудогорец.
  • 2 Ливърпул завинаги!

    4 2 Отговор
    По важно е УКРАЙНА да победи ушанките!
  • 3 Аса

    1 0 Отговор
    Да кажеш, че Хендерсън положително от покупките е нещо граничещо с фантазията, по слаб от него няма. и да отречеш Белами, та един Чарли Адам, като техника, корнер, наказателен, визия беше класи над него, просто не му бе дадено време, както на,, куцият,,