Last news in Fakti

25 Август, 2013 18:24 1 828 0

Фетел превзе и Гран при на Белгия (продължение)

  • фетел-
  • белгия-
  • формула 1

Пилотът на Red Bull зае лидерската позиция в самия старт на надпреварата

Фетел превзе и Гран при на Белгия (продължение) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световният шампион във Формула 1 - Себастиян Фетел продължава със защитата на титлата си. Пилотът на Red Bull постигна безапелационна победа в Гран при на Белгия на легендарната писта Спа-Франкоршамп.

Германецът подпечата триумфа си още в първата обиколка, изпреварвайки стартиралия от първа позиция Люис Хамилтън с Mercedes. Втори на подиума се качи Фернандо Алонсо, като по този начин ограничи загубата на точки спрямо водача във временното класиране, а Хамилтън зае третото място на почетната стълбичка.

Състезанието на "Спа" стартира великолепно за Себастиан Фетел, който съумя да изпревари лидера Люис Хамилтън още в първата обиколка, въпреки, че британецът удържа първото място на същинския старт. Добре започна и Нико Розберг, който се възползва от ужасния старт на Марк Уебър и спечели една позиция до трето място в колоната, оставайки зад Фетел и Хамилтън.

По перфектен начин стартира и Фернандо Алонсо, който успя да навакса четири позиции и бързо се изкачи до пето мято, докато Марк Уебър се свлече назад в колоната. Малко по-късно Алонсо се справи и с Дженсън Бътън, което му позволи да излезе четвърти, не и без помощта на своята DRS система.

Надпреварата в Белгия започна на сухо, като голяма част от пилотите в челото стартираха с гуми медиум. Температурата на въздуха бе 19 градуса, докато тази на асфалта бе 25 градуса.

Алонсо продължаваше да си пробива път напред и в шестата обиколка успя да изпревари благодарение на системата DRS и Нико Розберг. Отзад Нико Хюлкенберг бе образувал тапа, като зад него бяха събрани Райконен, Грожан, Перес и Маса. Перес атакува Грожан в осмата обиколка и зае десета позиция, принуждавайки обаче французина да направи грешка и да пропусне и Маса пред себе си.

Първи от лидерите в бокса влезе Хамилтън в 12-та обиколка. При излизането си той бе точно зад Грожан и първоначално го изпревари, но след това пилотът на Lotus контраатакува и си върна позицията.

В 13-та обиколка гуми смени Нико Росберг, а обиколка по-късно Уебър и Алонсо. Испанецът се върна точно зад Хамилтън, който в крайна сметка успя окончателно да изпревари Грожан.

Лидерът Фетел направи своето спиране в 15-та обиколка и се върна без проблем отново на първото място.

Постепенно състезанието навлезе в своята 20-а обиколка, а авансът на Себастиан Фетел продължи да се увеличава. Пилотът на Red Bull водеше с вече 8 секунди на втория Фернандо Алонсо, докато Люис Хамилтън се движеше на две секунди и половина зад испанеца. Междувременно Нико Розберг и Марк Уебър продължаваха битката за четвъртото място, като засега германецът успяваше да държи австралийския ветеран зад гърба си.

В 26-та обиколка Кими Райконен опита изпреварване срещу Фелипе Маса, но точно в този момент получи проблем в спирачките заради прегряване и излезе от пистата. Той успя да се върне на трасето, но само за да закара колата до бокса, където болидът му бе прибран. Това сложи край на рекорда от 27 поредни финиша в зоната на точките за Кими.

В 28-я тур се получи сериозна катастрофа. Пастор Малдонадо бе закачен първо от Адриан Сутил, който счупи предния му спойлер, а след това пилотът на Williams бе връхлетян отзад от другия пилот на Fors India Пол ди Реста. Интересното е, че Малдонадо успя да продължи до бокса, където му бе сменен предния спойлер, докато Ди Реста отпадна. Впоследствие стюардите решиха, че Малдонадо е виновен за катастрофата, заради неразчетено отклоняване преди първия контакт със Сутил.

Четири обиколки преди края Маса успя да изпревари  Кемел Грожан, който бе единственият пилот заложил на стратегия с едно спиране в челото. Така бразилецът се придвижи не седма позиция, а пилотът на Лотус отиде осми.

След днешната победа Фетел увеличи преднината си в класирането на 46 точки пред Фернандо Алонсо, Хамилтън пък излезе трети на 58 точки зад водача. При отборите пък Ред Бул води със 77 точки пред Мерцедес.

„Състезанието бе фантастично за нас от самото му начало до края. Използвахме много добра тактика, която ми позволи да изпреваря Люис Хамилтън още в първата обиколка. Малко се притеснявахме от дъжда, но се получи страхотен старт. Чувствам се отлично. Колата бе много добра. Благодаря на хората от екипа.”, заяви Фетел след края на надпреварата.

Следващата надпревара е след две седмици на друго легендарно трасе - Монца.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА