Last news in Fakti

11 Ноември, 2013 13:55 1 137 0

Какво става със съдиите в България?

  • съдии-
  • българия-
  • левски-
  • цска-
  • ощетяване

Нов български рефер е със спрени права

Какво става със съдиите в България? - 1
Снимка: БГНЕС

Днес стана ясно, че Съдийската комисия към БФС спря правата на рефера Георги Димитров, който ръководи срещата между Берое и „Левски“ (1:0) в Стара Загора в събота. След края на двубоя „сините“ подадоха жалба срещу столичния арбитър, като имаха претенции, че няма нарушение при отсъдената дузпа в полза на Берое.

Със спрени права е съдията Радослав Станев, който свири срещата между Черноморец и Локомотив (София), спечелена от „акулите“ с 2:1. След края на двубоя „железничарите“ са пуснали жалба срещу Станев.

Но реферските наказание не спират дотук. Преди няколко дни ЦСКА поиска доживотно наказание за рефера Станислав Тодоров, след като той изнесе изключително слаб мач при загубата с 1:2 на “червените” при гостуването на “Черно море”. Още преди срещата от Борисовата градина предупредиха, че има тенденция с назначаването на този рефер. И този съдия получи забрана от БФС да свири мачове. 

От тези наказания произлизат няколко въпроса. Съдиите в България работят ли под натиск? Трябва ли всяка грешка на реферите да се взима под толкова голямо внимание? Има ли наистина поръчково съдийство в България? Къде другаде в света тимовете определят дали даден съдия "става" или не? 

Отговорите на тези въпроси трябва да дадат контролните органи - Съдийската комисия към БФС. Този орган се нуждае от спешно самосезиране, защото решенията, които се взимат по отношение на арбитрите са меко казано смешни и са пропити с натиск от клубовете. 

Естествено, за своята "участ" са виновни и самите съдии, които наистина в голяма част от мачовете са напълно "заспали" и при взимането на решенията се влияят от публика, играчи, хора от ложите. Остава само домакините на игрищата да им подвикват какво да свирят. 

Навсякъде, по целия свят, има съдийски грешки, но европейските клубове не взимат под чак толкова голямо внимание тях, а гледат собствената си "градинка". Затова хайде да оставим всеки да си гледа работата и да се занимаваме с клубовете си, а не с реферските отсъждания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА