Last news in Fakti

19 Ноември, 2013 16:56 1 675 0

Момчето стана мъж

  • златан ибрахимович-
  • швеция-
  • момче-
  • мъж

Поведението и арогантността на нападателя никога не са се нравели на скандинавските възгледи за морал, но по всичко изглежда, че Златан вече е по-мъдър и по-зрял

Момчето стана мъж - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Преди седмица Златан Ибрахимович бе попитан дали Швеция ще отстрани Португалия в плейофите за класиране на Световното първенство в Бразилия догодина. „Само Бог знае дали това ще се случи. Е, той стои точно пред вас”, отговори нападателят на Пари Сен-Жермен.

Ибрахимович, разбира се, е известен с подобни арогантни прояви. Неговото високомерие е причината той да бъде както тотално ненавиждан и мразен, така и обичан и боготворен. Всъщност, дори в неговата родина Швеция мненията са полярни.

Докато шведите се наслаждават на Кенет Андерсон, Томас Бролин и Мартин Далин на Световното в САЩ през 1994 година, 12-годишният Ибрахимович се прехласва по Бебето и Ромарио. Двата отбора се срещат и в груповата фаза, а след това и на полуфиналите. А кой е отбора, който подкрепя малкия Златан?

„Тогава не гледах Швеция, никога не ги бях гледал. Но обичах Бразилия, защото те притежаваха нещо различно“, споделя след години футболистът. От дистанцията на времето можем да кажем, че в техниката и пищността му има нещо бразилско. Въпреки това фактът, че Златан никога не е гледал националния тим на родината си, показва колко всъщност е дистанциран той от страната, в която е отрасъл.

Син на имигранти, установили се в изключително враждебен квартал на Малмьо, Ибрахимович винаги се е чувствал като аутсайдер, пише британският „Гол“. Никога се е чувствал като швед. Следователно, той никога не е действал и мислил по шведски.

„Шведите признават, че той не е като тях. Ако той усети, че нещо не е редно, той ще го каже. Ще го каже на висок тон! Това не е характерно за скандинавците, те са по-дипломатични“, споделя местният журналист Свенд Франдсен.

Конфликтният характер на Златан, очаквано, води до кавги в националния отбор. През 2009 година той му обръща гръб, след като тимът не успява да се класира за Световното в ЮАР през 2010. „Винаги е било голяма чест да се носи фланелката на Швеция, но в момента не съм мотивиран и няма да играя“, обяснява той в типичния си прозаичен стил.

Това му решение предизвиква много спорове в родината. Някои фенове смятат, че Ибра е изоставил отбора в момент, в който той се нуждае най-много от него. Има и такива, които го разбират, макар и малцинство. Година по-късно Златан се връща в националния и веднага получава капитанската лента от новия селекционер Ерик Хамрен.

През изминалите години Ибрахимович спечели на своя страна тези, които го оплюваха години наред. 11 гола за 2012 година – фактите говорят най-добре! Той се държи и по-зряло, по-скандинавски.

„Смятам, че мнението за него се промени през последните години. Сега той не е толкова конфликтен. Не е такъв, какъвто сме свикнали да го наблюдаваме. Има жена, има деца, държи се по-зряло с репортерите – пораснал е. Мисля, че шведите най-накрая виждат мъж в негово лице, а не момче“, смята Франдсен.

Тази вечер Златан ще се нуждае от подкрепата на феновете в мача срещу Португалия. Това обаче е най-нормалното нещо, защото той вече е един от тях...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА