Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 09:53 3 781 5

Сензационна развръзка по огромен секс скандал, зaвършил със самоубийство

  • ян хемпел-
  • спорт-
  • плуване-
  • скокове във вода-
  • вернер лангер-
  • насилие-
  • секс скандал

Вернер Лангер е освободен от длъжност и слага край на живота си 4 години по-късно - през 2001 г., но съдебни действия така и не са предприети

Сензационна развръзка по огромен секс скандал, зaвършил със самоубийство - 1

Олимпийският медалист в скоковете във вода Ян Хемпел ще получи 600 хиляди евро обезщетение от германската федерация по плуване за това, че е бил малтретиран сексуално от треньора си в продължение на 14 години. Неговият адвокат Томас Зумерер и централата обявиха споразумението, с което вероятно беше избегнато продължително съдебно дело.

Mиналата година Ян Хемпел разкри в документален филм, излъчен от телевизия ARD, че е бил малтретиран от треньора Вернер Лангер между 1982 и 1996 г. 52-годишният в момента бивш състезател каза, че плувната федерация е била наясно с обвиненията от 1997 година, но не е направила нищо.

Вернер Лангер е освободен от длъжност и слага край на живота си 4 години по-късно - през 2001 г., но съдебни действия така и не са предприети.

В рамките на споразумението Хемпел ще получи веднага 300 000 евро, а останалата част от цялата сума - на месечни вноски за период от 10 години.

"Много съм щастлив, че успяхме да постигнем извънсъдебно решение, което съчетава правните и морални претенции. Един по-дълъг процес, вероятно в няколко съдилища, би навредил на моя клиент повече, отколкото да помогне", коментира Томас Зумерер.

"За централата е от изключително значение да гарантира безопасността на нашите членове и спортисти. Това решение отразява нашето морално задължение и дълбоко уважение към Ян Хемпел и всички засегнати", обясни вицепрезидентът на германската федерация по плуване Волфганг Рупипер.

Ян Хемпел е сребърен медалист на 10-метрова кула от Игрите в Атланта през 1996 година, а през 2000 г. спечели и бронзов олимпийски медал. Той е притежател на 14 медала от световни и европейски първенства.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 урко

    11 3 Отговор
    Че този излиза че е бил "малтретиран" докато стане на 30 години бе? Хахах поредните измислици
  • 3 Пич

    12 3 Отговор
    Хахаха..... ако перефразирам един филм , ще е нещо , като - " 14 години мълчание " ! Явно е бил твърдо убеден , че от 2000 пъти , хей не се става !!!
  • 4 Сандо

    1 1 Отговор
    И какво се оказва?Че западяшките треньори не подбират - какъвто състезател/ка им падне и веднага под ножа,т.е. под ... !У нас поне треньорите се женеха за питомките си.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.