Last news in Fakti

31 Декември, 2013 11:30 10 722 0

Сочи 2014 - най-скъпите Олимпийски игри в историята

  • олимпиадата-
  • сочи-
  • строителство-
  • арени-
  • 2014-
  • атентат-
  • политиески-
  • сигурността-
  • зелените технологии-
  • хомосексуализъм-
  • антигей-
  • литва-
  • волгоград-
  • русия-
  • най-скъпите

Заплахи за сигурността и политически причини опитват да осуетят провеждането на Игрите

Сочи 2014 - най-скъпите Олимпийски игри в историята - 1

Двадесет и вторите Зимни олимпийски игри ще бъдат открити на 7 февруари и ще продължат до 23 февруари 2014 в град Сочи, Русия. Градът домакин е обявен след две гласувания на 4 юли 2007 г. по време на Сесията на МОК в град Гватемала, Гватемала.

Олимпиадата в Сочи ще е първата Олимпиада в Русия след игрите през 1980, но тогава Москва е столица на СССР.

В програмата на зимните олимпийски игри влизат 12 нови дисциплини — ски скокове за жени, халф-пайп свободен стил за мъже и за жени, смесена щафета по биатлон, отборна надпревара по спортни шейни, отборна надпревара по фигурно пързаляне, слоупстайл свободен стил за мъже и за жени, сноуборд слоупстайл за мъже и за жени и сноуборд паралелен слалом за мъже и за жени. По този начин броят на дисциплините достига 98 в 15 вида спорт.

Състезанията по фигурно пързаляне, ски свободен стил и сноуборд ще започнат един ден преди откриването – на 6 февруари.

Спортовете са под егидата на седем федерации. Това са федерациите по биатлон, бобслей и тобоган, кърлинг, ски, спортни шейни, пързаляне с кънки и хокей на лед.

Любопитното е, че Зимните олимпийски игри в Сочи бяха оценени и като най-скъпите в историята с похарчената сума, десет пъти повече от бюджета на Албания и Молдова взети заедно.

Сочи - град в южната част на Русия, надминава далече по разходи домакини на олимпийски игри като Пекин през лятото на 2008 година и Лондон през лятото на 2012 година. Разходите на Сочи са още по-високи в сравнение с предишни зимни олимпийски игри.

Ванкувър през 2010 година имаше бюджет 1,4 милиарда евро, Торино през 2006 година - 3,4 милиарда евро. А в Нагано през 1998 година разходите достигнаха 1,26 милиарда евро и тази сума бе оценена като "изключителна".

Атентатите във Волгоград

Експлозия на жп гарата във Волгоград постави обаче въпроса доколко безопасно е посещението на олимпийските игри в Сочи.

Отекналият взрив само два месеца след атентата в същия град - на 21 октомври терористка хвърли във въздуха автобус във Волгоград - подсилва опасенията във възможно нападение на ислямистки бойци срещу обекти на зимната Олимпиада, която Русия се готви да проведе в Сочи след по-малко от шест седмици, пише британският вестник „Телеграф”.

Доколко безопасна е Олимпиадата в Сочи, пита на свой ред Си Ен Ен и разказва за атентатите в близкия до Сочи проблемен район Кавказ и как се охраняват руските гари.

През юни лидерът на чеченска групировка Доку Умаров призова своите бойци да съсредоточат подривната си работа на Олимпиадата, напомня в. „Индипендънт”, като уточнява, че Волгоград е само на 690 км от Сочи.

Сигурността

"Руското правителство и службите за сигурност ще преодолеят заплахите за сигурността и ще гарантират сигурността на Зимните олимпийски игри 2014 в черноморския курорт Сочи" заяви министър-председател Дмитрий Медведев.
В интервю, Медведев обясни, че Русия е предприела редица мерки за безопасноста около града, който граничи с бунтовническия регион Северен Кавказ, където ислямистки бунтовници водят почти ежедневна борба с руснаците.

"Съществуват много заплахи в нашата страна, така че всеки ще работи толкова силно, колкото е възможно - специалните сили са на поста си, и правителството като цяло се опитва да гарантира абсолютна безопасност на Олимпийските игри", каза Медведев.

"Но е ясно, че трябва да се предприемат редица други мерки, за да се уверим, че тези игри ще се проведат без проблем, така че да бъдат запомнени като грандиозно спортно събитие."

Литовският президент бойкотира Игрите по политически причини

Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че няма да присъства на олимпиадата в Сочи заради нарушенията на човешките права в Русия и позицията на Москва към съседните й страни, включително и към Литва.

По-рано тази година Русия спря вноса на млечни продукти от Литва, увеличавайки търговския натиск над балтийската държава, която държи ротационното председателство на ЕС до края на годината. Тогава руската агенция за защита на потребителите изрази притеснения за качеството в съобщението си за спирането на вноса.

Според Литва обаче причината са били опитите й Украйна да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което в крайна сметка се провали заради натиск от Русия.

Джей Лено сравни Сочи 2014 с Олимпиадата в нацистка Германия

Известният тв водещ Джей Лено сравни предстоящата зимна Олимпиада в Сочи с Олимпийските игри в нацистка Германия от 1936 г.

Лено направи това в своето "Късно шоу" по NBC, провокиран от закона, забраняващ пропагандирането на хомосексуализъм, приет неотдавна в Русия. Водещият бе поканил в студиото журналистката Мередит Виейра, която ще отразява Олимпиадата по NBC.

Виейра призна, че се чувства раздвоена по повод предстоящия спортен форум тъкмо заради антигейския закон. Лено пожела да обобщи ситуацията със следната реплика: "Точно така всичко започва в нацистка Германия. Леле, евреи - дайте да ги изгоним! Ето, това ме безпокои".

Заради закона, забраняващ гей-пропагандата, за Сочи няма да замине президентът на САЩ Барак Обама, като американската делегация ще оглави екс-министърът на вътрешните работи Джанет Напхолитано.

Бойкот на Сочи 2014 обявиха и президентите на Германия и Франция Йоахим Гаук и Франсоа Оланд, които също няма да удостоя Сочи с присъствието си.

Зелените технологии и строителството

Възобновяеми енергийни източници, самостоятелно захранвано улично осветление, "еко-покриви" и други иновативни екологични технологии се използват в строителството на олимпийските обекти в Сочи.
Пълните подробности се съдържат в Петия доклад за прилагането на "зелени" строителни стандарти, които са качени на официалния сайт на Сочи 2014 .
Скоро ще видим и еко-инициативи, изложени в  доклад за влияние по отношение на намаляване на натоварването на инженерната и комуникационни мрежи в града домакин на олимпийските игри.
Иновации, които са тествани в олимпийските обекти, ще се намали въздействието на игрите върху околната среда и върху природните ресурси, а също така ще допринесе за създаване на "зелени" материали и неимуществени наследството на Игрите, както показва опитът на тези нови екологични стандарти в строителството се споделя в цялата страна.

Използването на слънчевата енергия

Районът, където Зимните олимпийски игри през 2014 г. ще се проведе - град Сочи - има значителен потенциал по отношение на прилагането на възобновяеми енергийни източници като слънчева енергия. Този потенциал е прилага успешно в новата железопътна гара в Адлер, захранвани със слънчева енергия са били монтирани радиатори и бойлери, обслужващи сгради, включително отоплителни системи на водна основа. Използване на слънчевата енергия като "зелена" алтернатива на традиционните източници на енергия ще даде възможност на годишни икономии в размер до 30% от разходите за отопление и ще удовлетвори всички изисквания местата по отношение на топла вода.

LED осветление

Енергийно ефективните и щадящи околната среда LED прожектори - една от основните характеристики на "зелено" строителство - са били използвани широко в осветителни технологии, прилагани в спортния Сочи 2014 г. и инфраструктурни места. Тези LED прожектори използват една десета от електрическата енергия, използвана от лампи с нажежаема жичка и половина, колкото луминисцентни лампи, а миналата 50,000 часа.

В контраст с луминисцентни лампи, светлината, излъчвана от светодиоди го прави възможно да се пресъздаде на спектъра от денонощието изключително точно. След употреба не е необходимо за специалист за рециклиране на LED прожектори, тъй като те не съдържат токсични компоненти.

Се насърчава прилагането на LED осветление от международни "зелени" строителни стандарти като прогресивна технология, илюстриращ отговорно отношение към икономия на енергия и опазване на околната среда.

Интеграция на автономно улично осветление

Технология за самостоятелно захранване на улично осветление, в които се използват светодиоди, осигуряваща светлина, докато фото-електрически трансформатори или вятърни генератори се използват като източник на енергия, е широко прилагат на цялата основа на Олимпийския парк в Сочи. Тази технология е също така успешно се прилага на Игрите в Пекин и Лондон.

Екологичните ползи от тази технология са многобройни, могат да бъдат инсталирани в сайтове, които са отдалечени от установените комуникации и стационарна електрическа мрежа. Използването на възобновяеми източници на енергия като слънчевата енергия и вятърната енергия означава намаляване на разходите и необходимостта за полагане на подземни мрежи и съоръжения се отстраняват. В допълнение услуги и разходите за поддръжка са намалени като за автоматично управление на системата за осветление се изключва системата по време на светлата част на денонощието.

В допълнение към другите му предимства, технология осигурява капацитет за прехвърляне на електроенергия излишък към електрическата мрежа.

Петия доклад съдържа също информация за въвеждането на редица други "зелени" строителни технологии, които, ако бъдат приложени, ще доведат до увеличаване на срока на места, намаляване на разходите за ползване, да се намали въздействието върху околната среда и подкрепа на биологичното разнообразие на региона.

Нова национален еко-стандарт

Изпълнението на "зелени" строителни стандарти, като част от подготовката за игрите през 2014 г. е не само ще формират основата на екологичното наследство на Игрите, но е включен в новата Национална руски стандарт сграда, която влезе в сила на марш 1, 2013. Това е първият път, изисквания за енергийна ефективност на околната среда са включени в Националната руски стандарт в строителния сектор. Тя е създадена след голям проект, осъществен съвместно от СК "Olympstroy", на руското министерство на природните ресурси и на руското министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Арените

Олимпийските села ще бъдат три - в Сочи, в съседния курорт Адлер и в Красная поляна. Работата по някои от спортните съоръжения продължава. Стадион "Фишт" например ще бъде официално открит през ноември.

Състезанията ще се проведат в 10 различни арени. От CNN изготвиха карта, на която добре се вижда разположението на местата, където ще се провеждат състезанията и кои арени на кои дисциплини ще бъдат домакини.

Центърът "Адлер Арена" ще е домакин на състезанията по бързо пързаляне с кънки, а до него е съоръжението "Леден куб", където ще се състоят битките в кърлинга. Две отделни арени са предвидени за мачовете по хокей на лед. Едната е дворецът "Болшой", а недалеч от нея е "Шайба Арена". Дворецът "Айсберг" пък ще приеме състезанията във фигурното пързаляне и шорттрека.

Центърът "Санки" е мястото, където ще се проведат състезанията по спускане с шейни, бобслей и скелетон. Комплексът "Руские горки" е мястото, където ще бъдат определени шампионите в ски-скоковете и ски-северните дисциплини, а центърът "Лаура" очаква състезанията по биатлон и ски бягане.

Битките за медали в ски-алпийските дисциплини ще се водят в ски-алпийския център "Роза Хутор", а паркът за екстремни спортове "Роза Хутор" ще е домакин на състезанията в сноуборда и фрийстайл ски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА