Last news in Fakti

31 Декември, 2013 11:30 8 829 3

Шумахер продължава да се бори със смъртта

  • шумахер-
  • смъртта-
  • тежко падане-
  • михаел шумахер

Прогнозите на специалистите са противоречиви

Шумахер продължава да се бори със смъртта - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се бори за живота си след тежко падане на ски-писта във френския курорт Марибел.

Корифеи в неврохирургията продължават да дават своите прогнози дали легендарният немец ще оцелее и какво ще се случи после, ако го стори.

През нощта Шуми е претърпял втора операция на мозъка. След края ѝ състоянието му се е подобрило леко. Това обяви главният анестезиолог на болницата в Гренобъл д-р Жан-Франсоа Пайен. Точно той следи за състоянието на бившия пилот.

Въпреки лекото подобрение след двучасовата хирургическа интервенция, лекарите твърдят, че легендата все още не е извън от опасност, като следващите часове ще са много важни за него. 

Прогнозите обаче все още са противоречиви. Според английския специалист Кристофър Чандлър, травмите на Шуми могат да достигнат своя пик след няколко дни.

"Вътрешночерепен хематом – това е кръвен съсирек, който оказва силно влияние на мозъка и предизвиква значителни отоци, които достигат своя пик след няколко дни.

Вероятно именно заради това се е наложило Шумахер да бъде опериран незабавно, за да се отстрани този съсирек", каза специалистът. 

Според него ситуацията наистина е доста сериозна и има опасност да бъдат засегнати жизненоважни части на мозъка на легендарния спортист.

Въпреки че след операцията беше обявено, че съсирекът е отстранен, последната информация от болницата е, че и по двете полукълба на мозъка на германеца има и рани.

Но все пак медицински лица изразиха и оптимизъм за него. Според д-р Дино Алтман, който се погрижи за бившия пилот на Ферари Фелипе Маса след инцидента на пистата в Унгария, когато бразилецът беше с опасност за живота, има позитивни знаци в състоянието на Шуми.

"Травмата на Фелипе, макар и много свирепа, беше далеч по-лека от тази на Михаел. Не знаем подробности и не би трябвало, все пак медиците се грижат за него.

Но от това, с което сме наясно, аз виждам добри знаци. На Шумахер му е направена само една операция, което означава, че той се справя и сам засега и вътречерепната травма е овладяна.

Колкото повече време минава без втора операция, толкова по-добре е за Михаел. Това означава, че той е в най-доброто състояние за възстановяване", заяви Алтман. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 2 Митко Атанасов

    3 0 Отговор
    Най големия
  • 3 Ото Скорцени

    0 2 Отговор
    Ските са опасен спорт и не са за всеки.
  • 4 Петър Петров

    2 0 Отговор
    Дано скоро да се възстанови