Last news in Fakti

3 Януари, 2014 11:00 4 217 0

Силна 2013 за българския спорт

  • 2013-
  • българския спорт-
  • лудогорец-
  • григор димитров-
  • кубрат пулев-
  • кобрата-
  • джокович-
  • лацио-
  • иво ангелов-
  • волейбол-
  • българия-
  • олимпиадата-
  • мондиала-
  • 2014-
  • шампион

Успехи във футбола, тениса, борбата и бокса съпътстваха изминалата година

Силна 2013 за българския спорт - 1
Снимки: АП/БТА

Всеки истинки българин и фен на родния спорт може да остане доволен от изминалата 2013 година. В края на краищата, когато дойде времето за равносметка няма как да не отчетем успехите на спортистите ни у нас, а и извън страната.

Лудогорец взриви Европа с похода си в ЛЕ

На първо място ще споменем за големия пробив на българския футболен шампион в Европа. Лудогорец стартира от нулата – започна от В-група, мина през много изпитания, а през 2013 достигна и своя възход. Разградчани напълниха душите ни с надежда със сърцатата си игра в Лига Европа и ни накараха да повярваме, че родният футбол не е умряла кауза.

Тимът на собственика Кирил Домусчиев направи нещо немислимо за българските стандарти, след като спечели групата си в Лига Европа по безапелационен начин в компанията на силните и корави тимове на ПСВ Айндховен, Динамо Загреб и Черноморец Одеса.

„Орлите” излязоха като аутсайдер, но със силните си игри записаха 5 победи и само 1 равенство в груповата фаза на турнира, с едва 2 допуснати гола в сметката си.

Европоходът на Лудогорец даде и още един позитивен резултат за клуба. Коефициентът на разградчани в ранглистата на УЕФА нарасна на 9.8750, което ги отрежда на престижното 26-то място.

Шампионът на България оставя зад себе си отбори като Лацио, Рубин, Севиля, Порто и др.

Непосредствено пред "орлите" пък се намира Аякс с 9.8832 т. Шампионите обаче си осигуриха първото място в своята група, благодарение на което ще получат и бонус.

Националният коефициент на България пък не е бил толкова добър от похода на Левски за Купата на УЕФА през сезон 2005/06.

Той вече е 4.375. Така страната ни се изкачи от 28-мо на 25-то място, изпреварвайки Сърбия, Норвегия и Словакия.

В следващата фаза на надпреварата, българският шампион, който завърши на първо място в група „B“, ще се изправи срещу италианския гранд Лацио.

Римските „орли” изненадващо завършиха след турския Трабзонспор в групата си. През миналия сезон италианците достигна до ¼-финалите на турнира, но бяха елиминирани от друг турски тим – Фенербахче.

През този сезон възпитаниците на Владимир Петкович се представят колебливо в Серия „А", но въпреки това ще са в ролята на фаворити срещу българите заради огромния си опит в европейските клубни турнири.

Фактът обаче е, че Лудогорец все повече се разграничава от България по отношение на класата и благодарение на доброто си ръководство и високите амбиции, разградчани уверено крачат към светло бъдеще, изпълнено с успехи и нови трофеи.

Иво Ангелов бе избран за спортист на 2013

Българският състезател по борба Иво Ангелов бе избран за спортист № 1 на 2013 година в 56-тата анкета за Спортист на годината на България, организирана от Нове Холдинг.

Ангелов ни накара да се гордеем отново в един спорт с традиции у нас. Той стана единственият ни световен и европейски шампион за годината не само в борбата, но и въобще във всички олимпийските спортове у нас за изминалата 2013.

Ангелов триумфира в категория до 60 кг на класическия стил на първенството на Стария континент в Тбилиси и на световния шампионат в Будапеща през септември.

Кобрата отново донесе слава на България

Ако по китайския календар 2013 е считана за Годината на черната водна змия, то ние можем спокойно да я определим като Годината на Кобрата.

Българският професионален боксьор Кубрат Пулев за пореден път зарадва своите фенове, прославяйки България на международната сцена.

Пулев нямаше много мачове за изминалата годината, но пък в случая качеството бе по-важно от количеството.

Българският боец спечели мача си срещу Тони Томпсън - Тигъра и така се превърна в официален претендент №1 за световната титла в тежка категория, която в момента е притежание на Владимир Кличко. Това бе и голямата цел на българина. Така серията на Кобрата нарасна на 18 поредни победи.

Впоследствие, в края на 2013, Кобрата записа и 19-я си пореден успех на ринга и остава все още непобеден.

Този път българинът защити интернационалната си титла на Международната боксова федерация в тежка категория и претедентското място за сблъсък с Кличко, надвивайки с технически нокаут американеца Джоуи Ейбъл - Ледения.

За срещата си с боксьора от Минесота, Кубрат имаше само седмица да се подготви, тъй като до последно се очакваше българинът да се изправи срещу бахамския боксьор Шърман Уилямс.

Известният като Танка обаче се контузи, или поне така твърди, и на Кобрата експресно бе намерен друг съперник, който обаче се оказа твърде лесна мишена за родния боец.

Самият Пулев продължава с убедителните си изяви, с които паралелно нарастват самочувсствието и апетитът му.

„Няма от какво да се притеснявам. И Владимир са го били, така че би трябвало да бъде бит още един път“, коментира уверено Кубрат.

„Може би ми предстои мач за световната титла. Кличко или трябва да защити титлата, или да я оваканти – друг вариант няма. Несъмнено е едър, но и аз не съм дребен, така че може да му се наложи да преживее един нокаут“, хладнокръвен бе Кобрата.

„Така съм възпитан, че няма как да се продам за каквото и да било. Не бих предал приятел, ако ще да ми дадат милиони. Аз съм българин и човек, чиито идеи и виждания не могат да бъдат купени. Не милиони – милиарди да ми дават, няма да го направя“, отговори Пулев на въпрос защо се е отказал от предложеното му германско гражданство.

През 2014 очакваме още много слава от това златно момче, което да стигне самия връх в кариерата си, завоювайки световната титла и детронирайки украинския шампион.

Григор достигна висини, които никой друг роден тенисист не бе достигал

Трудно е да пробиеш в големия тенис, особено при мъжете. Това всеки го знае, а още по-сложно е ако идваш от малка страна, като България, където средствата за подготовка на тенисисти са значително ограничени.

Едно опровержение на тази теза обаче стана един млад хасковлия, който само на 22 години, вече гледа към висините на световния тенис.

В началото на януари 2013 в Бризбейн (Австралия), за първи път в своята професионална кариера българската тенис звезда Григор Димитров се класира за финал на сингъл на ATP World Tour турнир.

Така Гришо влезе и в историята на българския тенис.  Впоследствие той отстъпи на намиращия се на 3-то място в световната ранглиста Анди Мъри с 6-7, 4-6, но това бе първи подобен пробив за българин.

Но това не бе краят, защото талантът ни не се задоволи с 2-ото място,  и още през октомври цяла България бе на крака, когато Димитров спечели титлата на силния АТП-турнир в Стокхолм.

Той изигра инфарктен финал срещу номер 3 в света Давид Ферер, побеждавайки го в три сета - 2:6, 6:3, 6:4, и вдигна първата си титла на турнир на АТП.

Екзалтираният младок коментира успеха си над Ферер така: „Една моя мечта се сбъдна! Много съм развълнуван, не намирам думи. Това е много специален за мен турнир и е страхотно, че точно тук печеля първата си титла. Винаги се чувствам у дома в Стокхолм. Ще се завърна догодина!"

Незабравима за родните фенове на тениса ще остане и феноменлният успех на Гришо срещу тогавашния номер 1 в света Новак Джокович (номер 2 в момента).

Победата на българския тенисист в турнира от сериите „Мастърс“ в Мадрид попадна и на пето място в класацията на АТП (Асоциацията на професионалните тенисисти) за най-добрите мачове през 2013.

Хасковлията победи именития си съперник със 7:6 (6), 6:7 (8), 6:3 в един много драмаричен двубой.

„Знаците, че Димитров е готов за голяма победа, бяха налице четири седмици по-рано. Сочен за един от най-перспективните млади играчи, той показа потенциал в предишните си мачове“, пише в официалния сайт на АТП.

Така Гришо заслужено завърши сезона с рекордното си класиране под №23 в световната ранглиста.

За 22-годишния българин това бе първият сезон, в който ще приключи в Топ 25 на най-добрите тенисисти.
Хасковлията завърши 2012 година под №48, а в края на следващата се изкачи с още цели 15 места.

Благодарение на прогреса си в ранглистата България за първи път в историята си ще има тенисист, който да попадне сред поставените на турнир от Големия шлем - „Аустрелиън Оупън“. Това означава, че няма да се изправи срещу играчи от Топ 8 при евентуално достигане до трети кръг в Мелбърн.

Истината е, че на Гришо му предстоят светли години и можем със задоволство да наблюдаваме един прекрасен спортист, гордо представящ страната ни на световната сцена.

Волейболистите ни показаха много класа, но тя стигна само за Топ 4

Волейболът е един от спортовете, в който страната ни има големи традиции и респективно очакванията от националния ни отбор винаги са много високи.

Трудно е да кажем, че изминалата година е била неуспешна за българския волейбол, защото да си в Топ 4 на най-добрите си е голям успех. Естествено, амбициите винаги са по-високи, а желанията са за медали. 4-ото място не носи такива, а „лъвовете” на 2 пъти бяха на една ръка ръстояние от почетната стълбица, но така и не стъпиха на нея. Все пак, когато конкуренцията е в лицето на отбоrи като Русия, Бразилия и Италия, и това без съмнение изглежда като едно доста успешно представяне.

Серията започна още от Летните олимпийски игри в Лондон, когато Италия надигра българите в мача за 3-ото място. През миналата година сценарият се повтори и последователно, първо на европейското, а след това и в Световната лига, българите непосредствено бяха надигравани от „скуадра адзура”, губейки и малките финали, а с тях и възможността си да грабнат медал от форумите.

Сега родните национали започват начисто, тъй като им предстои да се борят в квалификациите за Световното, които ще се проведат в Чехия от 3 до 5 януари.

Центърът Светослав Гоцев и посрещачът Станислав Петков отпаднаха от групата, която пътува за Опава, където ще бъде битката на "трикольорите" да завоюват виза за Мондиала срещу отборите на домакините, Холандия и Кипър.

Ето и пълният състав на България за сетовните квалификации в Чехия:

Разпределители: Георги Братоев, Андрей Жеков
Посрещачи: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Николай Пенчев, Валентин Братоев
Диагонали: Цветан Соколов, Данаил Милушев
Либеро – Теодор Салпаров

И тази година стартира с големи надежди за „лъвовете”. Какво ще направят те, тепъва ни предстои да разберем. Реалността обаче е такава, че да си сред първите 4 в света само по себе си е страхотен успех. Да не забравяме колко пъти сме достигали до такова постижение във футбола – веднъж през 94’, а при баскетбола и до там не сме се класирали.

Заключение:

И така, ако сме били презадоволени от спортни емоции през 2013-а, то какво да кажем за следващата година. 2014 обещава да бъде още по-атрактивна и наситена с интересни спортни събития.

Предстои ни да гледаме български отбор в елиминации от Лига Европа, да видим как българският претендент №1 за световната титла по бокс ще гони мача си с Владимир Кличко, както и още през януари ще станем свидетели на изявите на първия роден тенисист, който е поставен в турнир от Големия шлем.

Това обаче не е дори и частица от многото, което ще се случва през настоящата година. Две големи и запомнящи се събития ще я бележат завинаги, а именно Зимната оимпиада в Сочи и Мондиалът в Бразилия.

Две събития от световен магнитуд, които несъмнено ще ни разтърсят и ще създадат нужното напрегнато очакване дори и за най-претенциозните зрители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА