Last news in Fakti

6 Март, 2024 17:29 4 379 6

Слава: Феноменът от Велико Търново

  • футбол

Една школа на име Етър - 4 нейни синове в Топ 4 на света за България

Слава: Феноменът от Велико Търново - 1
Снимка: Етър

Велико Търново е бивша столица на България. Градът помни много моменти за световната история. Знае и епичен спортен такъв. Не от средновековието, а разбира се от близкото минало.

На Световното в САЩ 1994 България играе 1/2-финал. В тима ни са 4 футболисти от една и съща школа (от не голям като население град в световен мащаб) - Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков и Цанко Цветанов са юноши на Етър Велико Търново.

Част от ядрото на отбора на България, който детронира Германия в 1/4-финалите. Храбри футболни "боляри" от школата на Етър.

Така, че школата на Етър Велико Търново във футбола е феномен. Изгражда 4 играчи за 4-то място в света.

Предстои Конгрес на БФС, не сме били част от Световно първенство по футбол за мъже от 1998 година.

Положение за Цар Футбол в България е тежко като цяло. Но надежда има, особено с феномени като школата на "болярите".

Но българската общественост, не футболна, а цялата, трябва да е много будна, за да има следващи футболни гении като Красимир Балъков и непрежалимия Трифон Иванов.

Коментар на Тервел Илиев


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    8 4 Отговор
    Брато, ние тротоари вече нямаме, а ти за футбол хленчиш... Всъщност, когато е нямало тротоари и асфалт сме имали повече футбол. Така, че може и да сме на орав път...
  • 2 БеГемот

    11 7 Отговор
    Това беше комунистическото Търново ...това на ГЕРБ е доста по различно...
  • 3 Светослав

    20 1 Отговор
    Грешка в статията-Бончо Генчев е пропуснат и Ивайло Йорданов(Локо ГО),също учил в Търново..Този калпазанин да си научи урока

    Коментиран от #5

  • 4 Болярче

    4 2 Отговор
    Не може да е вярно,защото Стоичков каза,че само той е успешен футболлист в БГ.Дори забрани да се споменават четвъртите в света.
  • 5 Един

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Светослав":

    Ивайло не беше ли юноша от Рилски спортист. И после игра в Търново. Журналето не си е научил урока. Бончо Генчев и той е от Етър.

    Коментиран от #6

  • 6 Ицо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Ивайло Йорданов не е от Велико Търново и е играл в Локо ГО. Бончо Генчев е от Генерал Тошево, не е юноша на Етър, но е част от шампионския отбор на Георги Василев. Доколкото знам, Цанко Цветанов е юноша на Академик Свищов, но е преминал през школата на Етър - Спортното училище във Велико Търново. За останалите, всичко е ясно. Златно поколение, прекрасни футболисти и хора.