22 Януари, 2014 09:39 2 336 3

Страхотен Григор изтормози Надал в Мелбърн

  • григор-
  • надал-
  • мелбърн

Българинът спечели сет и загуби два други след тайбрек

Страхотен Григор изтормози Надал в Мелбърн - 1
Снимки: БТА/ AP

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изигра великолепен мач срещу световния номер 1 Рафаел Надал на 1/4-финалите от Откритото първенство на Австралия. Българинът затрудни максимално именития си опонент, но стигна само до сет. Григор загуби двубоя с 1:3 след 6:3, 6:7(3), 6:7(7), 2:6.

Срещата започна по прекрасен начин за Гришо. Българинът успя да спечели откриващия сет с 6:3 едва след 32 минути игра. 22-ят в света проби Надал още в първия му сервис гейм и до края на сета не му даде шанс да върне поробива, записвайки и страхотните 8 аса. Това бе и първият сет, който поставеният под номер 1 в основната схема испанец губи от началото на турнира. В същото време, при трите досегашни срещи с Рафа, Григор никога не бе успявал да поведе в сетовете, макар че винаги е взимал поне по 1. Двамата тенисисти  са играли три пъти помежду си, като победата неизменно е грабвал испанецът.

Вторият сет в срещата започна обратно на първия. Надал взе сервиса си на 0, а след това регистрира и пробив. Точно тогава изглеждаше, че мачът ше претърпи сериозен обрат, а испанецът набира все по голяма инерция. Противно на очакванията обаче, Рафа бе пробит, след като допусна две двойни грешки при подаването си. Малко след това Григор възстанови и равенството в геймовете, след 2 нови аса - 2:2. В петия гейм, при 40:40 Надал отново изпита затруднения, но все пак успя да възстанови преднината си, след като спечели най-дългото разиграване в срещата - 29 удара и излезе напред с 3:2. До края на сета и Григор, и Надал взимаха подаванията си и така логично се стигна до тайбрек - първият в мачовете между двамата до момента. Уви, в него Надал бе доминантна сила и не срещна проблеми да го спечели след 7:3 и изравнявайки сетовете до 1:1, след 66 минути игра.

Третият сет започна като и двамата тенисисти си размениха по два бързи сервис гейма за 2:2. Петия гейм отново бе много важен и Надал проби, за да поведе с 3:2. В 6-я, световният номер 1 затвърди пробива си и при 4:2 се очакваше просто да завърши сета без сериозни проблеми. Григор от своя страна още в следващите два гейма опроверга тази идея и изравни резултата до 4:4, а след това и поведе, взимайки подаването си. Така Надал се превърна в догонващ и се наложи да сервира за да остане в сета. Това обаче по никакъв начин не го притесни, взе подаването си на нула. При 6:5 и сервиз на Надал, Григор заслужи сетбол. Той обаче бе спасен и Рафа впоследствие вкара мача във втори последователен тайбрек. В него Григор стигна и до втори сетбол при 6:5, и то на свой сервис, но го пропиля. Последва и трети в полза на българина, но този път при сервиса на Надал.Испанецът обаче бе безкомпромисен, взе двете си подавания, а след това затвори и сета след 9:7, повеждайки с 2:1 сета в мача.

Четвъртата част Димитров видимо бе уморен физически. Разиграванията ставаха все по кратки, а Надал взимаше сервис-геймовете си с лекота и на нула. Испанецът проби още в началото на сета и поведе набързо с 3:0. Григор върна 1 гейм, но непредизвиканите му грешки значително нараснаха, в сравнение с предишните 3 сета. При 5:2, Надал заслужи и първият си мачпойнт, Григор обаче го спаси. Последва нов шанс за Рафа, но и този път българинът показа че не желае тои мач да приключи. Едва при четвъртия си шанс, Надал затвори сета за 6:2 и спечели срещата.

В кариерата си, до този момент Григор имаше четири успеха срещу тенисисти от Топ 10 на световната ранглиста - две срещу Томаш Бердих и по една срещу Новак Джокович и Давид Ферер.

Макар, че днес българнът не записа 5-ата си такава, фактът е, че родният талант твори история и това, че днес игра като равен с равен срещу номер 1 в света, доказва, че бъдещето на Димитров е светло, а мястото му очевидно ще бъде сред големите в тениса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivaylo mihaylov

    4 1 Отговор
    Браво, важна е битката.
    Все пак Надал е доказано номер 1 и е голям подвиг да се бори по този начин с него. Следващият път може и два сета да му вземе.
    Така да продължава, Григор.
  • 2 Сульо

    3 1 Отговор
    Браво Гришо, браво българско момче!
  • 3 ЛУД ЛЕР

    0 0 Отговор
    ОПА