4 Август, 2024 13:45 1 966 64

Президентът на Алжир поздрави Имане Хелиф

  • имане-
  • хелиф-
  • алжир-
  • президент-
  • победа-
  • бокс-
  • жени

25-годишната боксьорка бе аплодирана от феновете си при победата над Хамори, но не иска да говори дълго пред журналистите

Президентът на Алжир поздрави Имане Хелиф - 1
Снимка: БГНЕС

Алжирската боксьорка Имане Хелиф получи подкрепа от родината си на фона на разгорещен дебат за половата принадлежност в олимпийския женски бокс, предава БТА. Хелиф, която беше дисквалифицирана на Световното първенство за жени през 2023-а, тъй като не издържа теста за полова идентификация, сега си осигури минимум бронзов медал, след като победи унгарката Анна Лука Хамори в събота на четвъртфиналите в категория до 66 килограма.

"Вие защитавате честта на Алжир, на алжирските жени и на алжирския бокс. Ние ще застанем до вас, независимо какви резултати имате. Успех в следващите два кръга и в бъдещата кариера", написа президентът на Алжир Абделмаджид Тебун в социалната мрежа X.

25-годишната Хелиф беше аплодирана от многобройни алжирски фенове при победата си над Хамори. Тя надделя над унгарката с единодушно решение на съдиите.

След това тя беше видимо развълнувана. След кратко телевизионно интервю Хелиф влезе в съблекалнята, увита в алжирско знаме. Стотици представители на медиите напразно чакаха изявления от боксьорката.

Хелиф се превърна в най-обсъжданата личност на Олимпийските игри в Париж заради твърденията на Международната боксова асоциация (ИБА), че тя притежава мъжки хромозоми, което е потвърдено от два отделни теста. Заради това Хелиф бе дисквалифицирана по време на Световното първенство в Ню Делхи през миналата година. От Международния олимпийски комитет обаче защитиха решението си да допуснат Хелиф до Игрите, посочвайки, че според правилата, определени от тях като организатор на Олимпиадата, алжирката покрива критериите за участие при жените.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готови и за

    38 0 Отговор
    Чудя се всичките ли журналяги са трансове или просто за пари на всичко са готови? Толкова политически сервилно писане не е имало нито в "Работническо дело", нито в "Народна младеж"!

    Коментиран от #16

  • 2 Българка

    30 2 Отговор
    Питам Пеевски и Борисов ще накарат ли служебното им правителство да изпрати протестна нота за публичния побой на мъже над жени. Ще иска ли БОК, правителство и НС да се направят тестове за доказване на това,че алжирецът и тайванецът са МЪЖЕ
    Потам и искам отговор
  • 3 Все тая

    22 1 Отговор
    Поздравил Го е с : Браво пич, гордеем се с теб 😆
  • 4 мюсли кръвосмешения

    8 1 Отговор
    и кофти резултата им
  • 5 Размишления

    16 5 Отговор
    Не знам как се нарича този случай, но това не е транссексуален индивид, който е преминал от мъж към жена с операция, терапия или каквото и да е там. Гледах нейни снимки като малко дете. Момиченце с плитки и панделки. Винаги е била момиче и никога не е правила транс преход. Съвсем различен е въпроса има ли повече мъжки хормони и т.н. Очевидно днес прилича на мъж и сигурно удря като такъв, което означава, че не е редно да се бие с жени. В същото време цял живот е била жена и от дете тренира като жена. Какво правим в такъв случай? Аз наистина не знам. Все пак ако трябва да сме справедливи би трябвало да заемем страната на повечето хора и да й забраним да се бие с жени. Не може заради един човек да страдат много.

    Коментиран от #17

  • 6 Българка

    21 1 Отговор
    Питам треньора на българската боксьорка ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХМЕ И ОТКАЗАХМЕ УЧАСТИ В ПРЕДРЕШЕНИЯ КРАЙ НА БИТКА МЕЖДУ МЪЖ И ЖЕНА?Питам защо треньорът не се е съгласил Каменова да хвърли ръкавиците в знак на протест още след втория рунд както тя е искала
  • 7 ВКК

    14 1 Отговор
    Това е очеваден мъж в момента.
    Какво е било преди, си е за преди.
  • 8 Историк

    4 21 Отговор
    "тъй като не издържа теста за полова идентификация"

    Това е абсолютен руски фейк.

    Въпросната "федерация" НИКОГА НИКЪДЕ не е посочвала какъв е теста, нито е публикувала резултатите от него. Просто президента й твърди, че е така. По същия начин, по който руските фашисти твърдят, че не обстрелвт цивилни обекти или че не са нападали Украйна.

    Коментиран от #12

  • 9 Мъж

    1 0 Отговор
    без .......
  • 10 такива недоразумения трябва да се бият

    14 1 Отговор
    задължително и при мъжете или никъде

    Коментиран от #11, #46

  • 11 Хммм

    2 10 Отговор

    До коментар #10 от "такива недоразумения трябва да се бият":

    Що пък "недоразумения"? Какво й има на Кхалиф?

    Коментиран от #13

  • 12 Aлфа Вълкът

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Шшш не се издавай тъй, че си от другите.
  • 13 Българка

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хммм":

    Ако МОК бе направил тестове щеше да лъсне истината,че Това е повече мъж, отколкото да е жена. Само това ,че има физическата мъжка сила е достатъчно да не бъдат допуснати сваматаа (каквото и ще да са) да се боксират с жени,защото те имат сосигурени служебни победи заради физическо надмощие над коя и да е жена

    Коментиран от #14

  • 14 Хммм

    3 12 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    С други думи, няма никакви доказателства, че Кхалиф е "мъж"?

    Коментиран от #18

  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    Ми ту и подобни феминистични сб0рища няма ли да зинат срещу подобна несправедливост?
  • 16 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Готови и за":

    Парите променят идеалите на човека и от човек, той става б0клук.
  • 17 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Размишления":

    Това е мъж. Има физика на мъж, рефлексите на мъж, ударът на мъж и издръжливостта на мъж. Това, че си е играл с кукли като малък говори заментални проблеми, от които се мисли за жена. Също, ако се беше помислил и за марсианец, но тогава щяха да го лекуват, а сега го използват много умело. Заради толерантността на европейците, мюслите ще превземат Евр0па. Вълкът разчита на милостта на агнето, за да го приближи.

    Коментиран от #20, #26

  • 18 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хммм":

    С други думи: удобно не са допуснати доказателства, че е мъж. На къв са прайш?

    Коментиран от #19

  • 19 Хммм

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Къде изобщо има докзателства, че е "мъж"?

    Коментиран от #36, #51

  • 20 Хммм

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Има "физика" на мъж?

    Калиф дори няма сериозно изявени бицепси.

    По какво разбра, че има "физика на мъж".

    Останалото въобще няма смисъл дори да се коментира, ако беше така щяха да завършват почти всеки мач с нокаут или с огромно превъзходство в точките.

    Коментиран от #24, #38

  • 21 0909

    4 1 Отговор
    Никой не показа изследванията,може да си е жена,с феноменална сила,оня нурмагамедов,още от малък,баща му го тормозил да тренира с мечка,а не с хора,и затова е развил феноменална нечовешка сила и умения,цял живот е непобедим
  • 22 Българка

    13 0 Отговор
    "Нямам думи. Мисля, че ни ограбиха в този мач. Представителката на Тайван не искаше единоборства, бягаше през цялото време, играеше адски мръсно. Още в първия рунд беше за официално предупреждение за поне пет удара с лакът, държеше. Разби устата на Светла с лакът. И тия циркаджийски работи, където се хвърляше и падаше като Роналдо за дузпа. Въобще, възмутен съм от панаира, който се разиграва тук. Набедили са ги да ги направят шампионки тези и това е. Очаквах го, но се надявах и да има разумни хора, честни. Такива, които ще гледат реално мача и ще подкрепят женския спорт. Подкрепата от МОК за тези състезателки се пренася 100 процента върху съдиите. Естествено, когато шефовете подкрепят нещо, ти работиш за тях и ти ще го подкрепяш", коментира още българският треньор Борислав Георгиев."
    Това е факт!Нима България няма да внесе официално протестна нота

    Коментиран от #47

  • 23 Няколко

    9 3 Отговор
    жени вече споменаха долнопробното отношение на Халифа към тях, примерно това с въжетата. И се замислих защо Халифа е женомразец. Той мрази жените защото иска да бъде истинска жена като тях но не може, и затова от злоба се състезава в спорт където неговата мъжественост (факторът който го спира да бъде жена) може да причини болка на жените. Затова е станал боксьор, за да наказва жените!

    Коментиран от #39

  • 24 малко яснота

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хммм":

    Ти под "физика" разбираш само бицепси, явно....
    Мъжете имат по-плътна коснтна структура. Това има много голям ефект върху двете - по-силна мускулатура и способност както да се нанасят , така и да се понасят по-силни удари.
    В този смисъл женчото има физика на мъж, да.
    Съответно, какви ги върши в свободното си време си е негова рабора, но ако иска да е спортист, следва да се бие с мъже!

    Коментиран от #25

  • 25 Хммм

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "малко яснота":

    "Ти под "физика" разбираш само бицепси, явно....
    Мъжете имат по-плътна коснтна структура"

    Ако имат по-плътна костна структура, и като се има предвид, че трябва да тежат същите килограми като останалите състезателки, това означава, че имат по-малко мускули, и че са по-трудноподвижни.

    Абе излезете ли извън написаните ви опорки си личи, че хич не ги мислите нещата.

    Коментиран от #41

  • 26 Бля бля

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Родена и расла е в Алжир, бе. Тия са болни мюслита и винаги се молят за синове. Ако се беше родила с чурка мислиш ли, че от дете щяха да я обличат като момиченце, да й правят плитки и връзват панделки? Явно се е родила като момиче и винаги е била такава, но очевидо има повече мъжки хормони. Те им правят тестове за стериоиди, следователно не е от това. Просто си е такава... някъде между двата пола. То има мъже с по-женствени фигури от нея- с тесни рамене, мазни задници и бедра. Като цяло тези неща не са проблем, но тук става дума за боен спорт. Трябва да се измислят някакви критерии преди да се стигне до нещастен случай в ринга. То на олимпиада не е възможно, защото са с каски, ама знае ли човек.

    Коментиран от #27, #40, #48, #49

  • 27 Хммм

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бля бля":

    Държави като Алжир са ПОСЛЕДНИТЕ, които ще почнат да издават документи за пол различен от този, с който се е родил някой.
  • 28 Госあ

    4 0 Отговор
    Събуйте му гащите публично на ринга !

    Коментиран от #29

  • 29 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Ама ги е страх женките. Затова не стават за ръководители. Подмолните интриги са едно, смелостта - друго. Христо Стоичков изправи на крака цял стадион и стана любимец на Барселона, когато настъпи съдията и го изнесоха на носилка. А Кантона ? И много други…страх ги е от наказание, ама хленчат. Нека ги бие тогава…
  • 30 Госあ

    3 2 Отговор
    Затова Камата е голем ! Много голем. Не само заради спорните му успехи с които нито благоевградския селски бек, нито хасковския каун могат да се мерят. безродни мишоци
  • 31 Позор

    8 1 Отговор
    Срамувам се че живея в тези времена,това ли е култура,спорт демокрация, равенство?
  • 32 АЛОО 00

    4 1 Отговор
    Да г0 тур@ на м@йка му на президента на м@нгалски@ алжир, дъщеря му да му докара джендърка за зет
  • 33 Дънж

    7 0 Отговор
    Тоя мъж е подигравка на Олимпиадата.

    Коментиран от #35

  • 34 123456

    5 0 Отговор
    нема ли да се сберат всиччки жени в съблвкалнята по бокс и да му играят две тухли по макарите ...
  • 35 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дънж":

    Цялата френска олимпиада е един огромен фарс.
  • 36 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    Искаш ли го за снаха?
  • 37 Ние, траверсите

    4 0 Отговор
    от пл. Македония викаме с пълни усти за алжиреца. Той е достоен да заеме нашето място… на пияцата
  • 38 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хммм":

    Физиката на мъж с огромните бицепси ли се изчерпва бе, 0грани4ен анад0л0ид? Що не внимава повече в часовете по биология, ами трябва да те обра30вам тука?
  • 39 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Няколко":

    Много точен и вероятно правдив анализ, от който следва няколко псигиатъра да се самосезират и да посетят въпросният жен0мра3ец.
  • 40 тия мюслита в алжир

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бля бля":

    не гонят ли подобни индивиди? или това е национална политика да се толерира транс часта от населението?

    Коментиран от #42, #52

  • 41 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хммм":

    Явно си спал по биология. Пак те питам: искаш ли я тази "жена" за снаха?
  • 42 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "тия мюслита в алжир":

    Ненавиждат ги, но покрай нашумялата толерантност на европейците сега ги използват като задна вратичка, за покоряване на Евр0па. Помните ли какво каза Арафат навремето? - "Ще ги превземем без капка пролята кръв!" - (цитирам посмислово, не буквално).
  • 43 Бибитко от Банкя

    5 0 Отговор
    Под "великото" ръководство на САЩ джендърите започнах да навлизат масово във всички сфери на живота. Мъжете слагат по една пола и започват да бият жените във всички дисциплини!
  • 44 Протести ще имали

    0 2 Отговор
    Ко ДА пишем НА велпапето
  • 45 Покрива ли тези

    2 0 Отговор
    Критерии и при мъжете, да ги питат също
  • 46 Щом е на

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "такива недоразумения трябва да се бият":

    Двата бряга, по правилник да се бият при мъжете
  • 47 А съдията

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българка":

    Тюфлек-канадеца, къде блееше
  • 48 При всички случаи е

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от "Бля бля":

    Мутант, значи може да иде и при мъжете, да питат МОК има ли такъв случай, знаем отговора, няма и няма и да има

    Коментиран от #50

  • 49 Имане

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бля бля":

    Ганьовците няма да те разберат за тях тая мъж и точка.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 За Световното....

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хммм":

    ...са правени т.нар. хромозомни карти ...при този е установена двойка ХY хромозоми , което ( за неучилите биология и генетика като теб) , определя мъжки пол...това е . Няма жени с XY хромозомна двойка, а защо е така сам си прочети Биология за 8 - ми клас.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Жена е ...

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Върви":

    ...друг път ...с установена XY хромозомна двойка .
    Вместо да пишеш простотии вземи прочети.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 АЛИ Абделкадер- доктор учил в БГ.

    3 1 Отговор
    Не спорете.Вчера писах но ме изтриха. Бащата е и брат на майка и. Това обяснява всичко.При нас е така.
  • 58 Споко

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Карма":

    Вече имам. Може да участва сам/сама на смесени двойки.
  • 59 Митко

    2 0 Отговор
    Горкият момиче.
  • 60 Констатация

    1 0 Отговор
    Може и една сФи... Да му направи.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    КОЙТО ИМА ТЕСТИСИ ---НЕ ТРЯБВА ДА БИЕ ЖЕНИ !!!!!!!!!!!! АЗ БИХ ГО УБИЛ ЗАРАДИ НАГЛОСТТА МУ !!!!!!!!!!!!!!!!!! АТЕИСТ СЪМ /МАТЕРИАЛИСТ / И НЕ МИ ПУКА ЗА ДЖАНГЪЛСКИТЕ РЕЛИГИИ !!!!!!!!!!
  • 63 Сюнетчия

    0 0 Отговор
    Рязаната боксьорка още ли не със златен медал?
  • 64 Да си я

    0 0 Отговор
    Вземе за снаха