28 Август, 2024 22:21 1 058 2

"Монца" с нов асфалт за следващия старт във Формула 1

  • монца-
  • писта-
  • асфалт-
  • пирели-
  • формула 1-
  • ф1

В началото на този месец инженерите на Пирели инспектираха пистата

"Монца" с нов асфалт за следващия старт във Формула 1 - 1
Снимка: БГНЕС/EПA

Класическата италианска писта „Монца” посреща с изцяло нов асфалт отборите във Формула 1 този уикенд за най-бързото състезание за сезон 2024. В началото на този месец инженерите на Пирели инспектираха пистата и според тях, новият, много по-черен асфалт ще е задържа повече топлина и съответно ще повишава температурата на гумите, т.е рискът от прегряване не е малък, пише sportal.bg.

От Пирели отбелязват, че новият асфалт е много по-гладък от предишния, а прогнозата на италианците е, че при хубаво време в първия уикенд на септември температурата на пистата лесно може да надхвърли 50 градуса.

На теория, при създаването на тази асфалтова смес, целта е била да се осигури повече сцепление, което също има значение за намаляване на прегряването, тъй като гумите се пързалят по-малко. Шансът за дъжд през уикенда е около 30 процента, така че най-вероятно бързо ще разберем дали очакванията на Пирели ще се оправдаят.

Защо обаче новият асфалт на „Монца” не е добра новина за Мерцедес? Защото W15 реагира най-остро при прегряване на гумите и колата бързо губи стабилност и скорост. Този сезон такива примери имаше в Испания, Австрия и Унгария, където температурата на асфалта беше много висока и колите на Мерцедес изостанаха. Там, където беше по-хладно – в Канада, Великобритания и на „Спа” болидите на Люис Хамилтън и Джордж Ръсел се справиха много по-добре.

Преди лятната пауза директорът в Мерцедес, отговарящ за работата на тима на пистата, Андрю Шовлин призна, че отборът има проблем с контрола на работната температура на гумите, като прогнозира, че той няма как да се реши една или две промени по колата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хидрострой шиши

    5 1 Отговор
    е как я отървахме тая поръчка ?
  • 2 Иван от Троян

    3 0 Отговор
    Като махнат стария асфалт да го сложат по нашите магистрали пак ще е по добър от уж новия ,които не издържа и няколко месеца.