Last news in Fakti

8 Април, 2014 18:25 4 290 1

Шумахер трябва да се учи отново да пише и ходи?

  • михаел шумахер-
  • кома-
  • инцидент-
  • пише-
  • събуждане

Шумахер най-вероятно няма да изпитва болка след събуждането си

Шумахер трябва да се учи отново да пише и ходи? - 1
Снимка: БТА/ AP

Днес се навършват точно 100 дни от тежкия инцидент, който претърпя Михаел Шумахер във френските Алпи в края на миналата година. 7-кратният световен шампион във Формула 1 получи мозъчно-черепна травма, която ще има своите трайни последствия.

Преди няколко дни се появи информация, че състоянието на Шумахер се подобрява и той показва „моменти на съзнание и пробуждане” от комата. Дори да се събуди обаче, има голяма вероятност да е необходимо отново да се учи да ходи и да пише.

Според немското издание „Билд” Шумахер най-вероятно няма да изпитва болка след събуждането си, но мускулите му ще са атрофирали във фазата на кома и координацията в движенията му ще бъде много трудна. Нормалното движение ще се постигне с интензивна физиотерапия.

Също така могат да минат месеци, преди Шумахер да преодолее щетите от травмата. При много от пациентите, лежали дълго време в кома, е необходимо да се започне от нулата – да се научат на елементарни неща като гълтане, говор, движение, писане – всичко, което ни трябва в ежедневието.

Изданието обаче прави важно уточнение – дори в такова тежко състояние след събуждане не означава, че пациентът няма да придобие всички навици, които е имал и преди инцидента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    3 0 Отговор
    Шумахер е силем мъж и , ще успее да се пребори!