Last news in Fakti

14 Май, 2014 14:31 1 519 0

Ще разбие ли най-сетне Бенфика проклятието на Гутман

  • бенфика-
  • лига европа-
  • финал

Днес се играе финалът на Лига Европа между Бенфика и Севиля

Ще разбие ли най-сетне Бенфика проклятието на Гутман - 1
Снимка: БТА/AP

Днес Бенфика ще излезе срещу Севиля в спор за трофея от турнира на Лига Европа. Мачът обаче ще е нещо много повече за португалците, от просто шанс за международен трофей. Това е техният шанс да развалят едно проклятие, тормозещо ги вече над 50 години.

В началото на 60-те години „лисабонските орли“ бяха европейския доминатор, печелейки два поредни трофея от турнира за Купата на европейските шампиони през 1961 и 1962г. В редиците им блестяха супер звезди като Еузебио, Жозе Агуаш и Антонио Шимонеш. Архитектът на този тим бе унгарският треньор Бела Гутман. Той създаде системата 4-2-4, която еволюира футбола като цяло и застана в основата на онази велика Бразилия на Пеле и Гаринча, която възхити света през 1958 и 1962 г. Със своята Бенфика Гутман успя да победи великата Барселона на Сандор Кочиш, Луис Суарес и Золтан Цибор, както и легендарния Реал Мадрид на Алфредо Ди Стефано. Ференц Пушкаш и Франсиско Хенто. Именно на онзи финал за КЕШ през 1962 г., Бенфика стана легендарен клуб. Отборът спечели своя втори трофей от надпреварата, надделявайки над онзи Реал, спечелил пет поредни трофея между 1956 и 1960 г. Тогава Пушкаш отбеляза хеттрик, но младият Еузебио направи най-великия мач в кариерата си, отбелязвайки два гола и повеждайки отбора си към победата с 5:3.

Естествено след поредния триумф Гутман решава, че заслужава повишение на заплатата. От ръководството на клуба обаче му заявяват, че в касата пари няма и, че той ще трябва да се примири с моментната си заплата. Бесният унгарец хвърля оставката си на момента и проклина отбора да не спечели европейски трофей през следващите 100 години. От тогава насам Бенфика е достигала до 5 финала за КЕШ и 2 финала за Купата на УЕФА, губейки всички до един. Върхът беше през миналата година, когато „орлите“ от Лисабон изгубиха финала срещу Челси за Лига Европа, след като Бранислав Иванович вкара с глава след центриране от корнер в продълженията. Само минута по-късно Оскар Кардосо излезе сам срещу Петър Чех, който изби удара му.

Днес отборът на Жорже Жезус е по-силен от всякога, като вече спечели титлата в Португалия. Сега на ред е да падне проклятието на Гутман. Моментът е още по-специален след като  в самото начало на тази година почина и легендата на отбора Еузебио. Човекът, който преди финала с Челси ходи да плаче на гроба на Гутман и да моли душата му за прошка, само за да може тима на сърцето му най-сетне да вземе европейски трофей. Много хора видяха в кончината на легендата жертвоприношението, нужно за изкупването на греха към унгарския треньор. Това се видя преди няколко седмици, когато протугалците отстраниха Ювентус на полуфиналите на турнира, след като при гостуването си играха с човек по-малко през почти целия мач.

Днес Бенфика излиза на „Ювентус арена“ за да приключи с проклятието на Гутман, за да почете паметта на Еузебио и за да изкупи греха към най-великия треньор в своята история.
Така, че давайте орли, Черната пантера ви гледа от небето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА