10 Юли, 2014 10:47 2 516 2

BMW и Daimler зареждат коли без кабел

  • bmw-
  • daimler-
  • mercedes-benz-
  • безжично зарядно-
  • индукция

BMW Group и конкуренцията от Mercedes-Benz представиха съвместно разработен прототип на система за безжично зареждане на електромобили и хибриди на индукционен принцип. Бобината с мощност 3.6 кВт предава енергия с ефективност до 90% и може да зареди батериите на повечето съществуващи автомобили на ток за 3 часа, а за попълване на акумулаторите на суперхибрида BMW i8 стигат и 2.



Следващата цел на немските инженери е повишаване на капацитета на 7 кВт, което е съпоставима стойност с показателите на зарядното i Wallbox. То зарежда батериите на BMW i3 за една нощ.



Както и други подобни системи, безжичното зарядно на BMW и Daimler се състои от две бобини. Едната се монтира на пода в гаража, а другата - в електромобила. Първата създава електромагнитно поле от променлив ток, а другата го преобразува в постоянен и зарежда акумулаторите.



Немците подчертават, че зарядната им система се отличава с компактност и ниско тегло. Защитена е надеждно от атмосферните условия и се изключва автоматично ако засече обект между двете бобини.



Безжичното зарядно може да се управлява с помощта на смартфон или таблет. Обменът на данни се осъществява през Wi-Fi. Системата е съвместима с i-моделите на BMW и бъдещите електромобили и хибриди на концерна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 1 Отговор
  • 2 Кобрата

    2 0 Отговор
    Made in GERMANY