5 Август, 2015 15:22 10 078 3

Най-големият самолет в света полита догодина

  • stratolaunch-
  • scaled composites

Първият тестови полет на най-големия самолет в историята ще се състои през 2016 г., съобщава Yahoo. В момента компанията Scaled Composites довършва строителството на апарата Stratolaunch в хангар на международното аерокосмическо летище в Мохаве, Калифорния.



Идеята за невиждан по размерите си самолет е дело на един от съоснователите на Micrisoft Пол Алън и група крупни предприемачи, сред които и Илон Мъск. Основното предназначение на Stratolaunch обаче не е място в Книгата на рекордите, а извеждането на космически кораби в орбита.

Гигантът има два фюзелажа, между които ще се прикрепя ракета. В основата на конструкцията са залегнали два авиолайнера Boeing. По проект самолетът ще има 6 реактивни двигателя и шаси с 28 колела.



Размахът на крилата достига 117 метра, което означава, че ако Stratolaunch бъде разположен на футболен стадион, те ще стърчат с по 5 метра зад вратите. Самолетът ще бъде с почти 20 метра по-широк от сегашния рекордьор Hughes H-4 Spruce Goose и с 30 - от АН-225 "Мрия". За излитането му ще бъде нужна писта с дължина 3 650 метра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 1 Отговор
    ииии голяма работа
    като че толкоз трудно да се направи един самолет
    взимаш по малкия 747 и сичко в мащаб 2:1
  • 2 опсмопсус

    1 0 Отговор
    Незнайко, като си толкова умен и прозорлив къде са ти парите, ами драскаш тук!
  • 3 кокото

    0 0 Отговор
    не е лошо, ама пак да се усвоят едни пари ................