18 Септември, 2011 11:14 2 515 2

Морски круиз за триетажна сграда

  • neapo

Да преместиш готова триетажна офис сграда - при това с кораб - не е никак лесна задача. Това обаче успяха да направят финландци от компанията NEAPO. Сградата е построена в закрито хале, завършена почти до ключ, след което е транспортирана по море до остров Хирвенсало.

Зданието е с дължина 33 метра, височина 12 метра и тегло 220 тона. Пътешествието на офис сградата по море от пристанището в град Турку до Хирвенсало трае три часа. Самата постройка е направена по собствена технология, наречена от създателите и Fixel.

Конструкцията е от клеткообразни стоманени панели, лека е, но в същото време доста здрава. Тя е една от алтернативите на стандартните железобетонни изделия, а главното й преимущество е, че може да се транспортира в готов вид.

Финландците претендират, че това е първата подобна постройка в света, направена в закрито помещение и транспортирана по море. Следващият им подобен проект вече е започнат и представлява още по-голяма и тежка пететажна сграда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люба Гешева

    1 0 Отговор
    Браво, браво!!! Много практично, стилно и съвременно...
  • 2 Стефан Милков

    1 0 Отговор
    Настина браво на мислещите и на можещите! Нещо толкова простичко, елегантно и в същото време съвременно. Мислещите и можещите иноватори не ги плаши криза, а работят без да се оплакват от ланшния сняг и постигат успехи! Дано и в България прихванем малко от професионализма и предприемаческия дух на Скандинавските страни.