Last news in Fakti

1 Октомври, 2011 10:02 9 035 4

Дрегер в стартовия бутон

  • takata-
  • trutouch

 

Автомобилна фондация за безопасност на движението инвестира сума в размер на $2.25 млн., за да подпомогне нова разработка за ограничаване на шофирането в нетрезво състояние. Системата проектират компаниите Takata и TruTouch.
 
Двете фирми работят съвместно над устройство, което ще разпознава дали водачът е употребил алкохол. Миниатюрният апарат ще се интегрира в старт/стоп бутона на автомобила и ще определя количеството алкохол в кръвта на водача чрез инфрачервен датчик. 
 
На този етап обаче пръстът на шофьора трябва да се задържи няколко секунди върху бутона и освен това устройството работи само при стайна температура. Takata и TruTouch обаче се надяват след допълнителни разработки отчитането да става за части от секундата и системата да работи при температури от минус 40 до плюс 40 градуса по Целзий.
 
Пред инженерите стои и друга сложна задача - да успеят да снижат крайната цена на продукта до $200. Ако това устройство бъде доразработено по план, то ще играе ролята на алкохол-тестер и няма да позволява на пиян водач да управлява МПС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kobester

    3 9 Отговор
    Не е лош замисъла, но винаги мога да се кача пиян и човека до мене да го натисне, щом той е трезвен и тогава няма файда от тази опция.
  • 2 ВИП АМГ

    4 2 Отговор
    e to balgarinat vinagi shte nameri nachin da se i...e na metenoto
  • 3 Илихан Цингарев

    1 1 Отговор
  • 4 Даниела Николова

    0 0 Отговор
    единственият начин да престанат да шофират в нетрезво състояние в БГ е, като започнат да отнемат свидетелството за управление на пил водач Завинаги и заедно с книжката и автомобила(така никой няма да преотстъпва собствената си кола)