Last news in Fakti

3 Октомври, 2011 21:08 1 210 0

Вестниците изчезват до 2040 г.

  • вестници-
  • изчезват-
  • книги-
  • дигитални книги

Традиционните вестници, печатани на хартия, ще изчезнат по света до 2040 г. и ще бъдат заменени с цифрови носители, прогнозира Франсис Гъри, генерален директор на Световната организация за интелектуална собственост. (СОИС).

В интервю за швейцарския вестник "Ла Трибюн дьо Женев" Гъри заявява, че след няколко години вече няма да има печатани вестници, каквито ги знаем днес. Това е развитие, нито добро, нито лошо, има изследвания, според които те ще изчезнат до 2040 г., като в САЩ това ще стане още през 2017 г. , уточнява Франсис Гъри.

Според него това развитие на нещата е неизбежно, защото в САЩ вече се продават повече дигитални, отколкото печатани книги, а в градовете се виждат все по-малко книжарници. Един от проблемите, свързани с това развитие, е заплащането на журналистите, подчертава той.

"Как издателите ще намират приходи, за да плащат на онези, които пишат статии?" - пита генералният директор на СОИС. Според него трябва да се запази "системата на авторските права като механизъм за заплащане на пишещите, защото без това те няма да могат да живеят". /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА