Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 10:42 4 812 0

Атомна централа стана лунапарк

  • атомна централа-
  • линапарк

Изоставена атомна електроцентрала в Германия бе трансформирана в увеселителен парк след правителственото решение страната да се откаже от ядрената енергия. Така "Шнелер Брютер" става първата от много атомни електростанции, които ще бъдат преустроени. До 2022-ра от експлоатация трябва бъдат изведени поне още 15 немски ядрени централи.

"Шнелер Брютер" е стоена от 1972 до 1991 г. от съвместно предприятие на Германия, Холандия и Белгия и струва 4 млрд. евро. Централата обаче така и не заработва по политически причини. Понеже никога не е функционирала, няма никаква опасност от радиация в района. Огромните бетонни градежи в съоръжението са се сторили подходящ пейзаж за лунапарк на архитектите.

През 1991-ва мястото е продадено на холандски инвеститор, който запазва сградата на реактора и създава "Вундерланд Калкар". Размерите на увеселителния парк са гигантски. Той се простира на площ 55 хектара - колкото 80 футболни игрища. Кабелите, предвидени за захранването на комплекса, могат да опашат Земята два пъти, а използваният бетон би стигнал за строежа на магистрала от Амстердам до Маастрихт.



Осеян от градини и езерца, лунапаркът предлага хотел с 450 стаи, ресторанти и барове. Сред съоръжения на открито има боулинг, миниголф, тенискортове, игрища за волейбол, писти за състезания с драгстери, картинг и ATV-та. В същинския лунапарк пък има на 40 атракциона.

Коминът за охлаждане на реактора, който доминира над целия комплекс, е превърнат в гигантска въртележка, а стените му се използват за екстремно катерене. За вбъдеще са планирани плувен басейн на покрива на основната сграда, спа център и най-големият в Европа Energy-Discovery Park.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА