Last news in Fakti

8 Октомври, 2011 10:16 1 239 0

Компютър предсказва свободни паркоместа

  • parkpgh

В центъра на американския град Питсбърг стартира първата "пророческа" програма за паркиране, съобщава Wired. ParkPGH работи с база данни, които се обновяват в реално време, и исторически модел на трафика. Въз основа на тази информация програмата изчислява къде има свободни места в 10 паркинга с капацитет 5 300 автомобила. Водачите ще получават достъп до ценните сведения чрез смартфони, уебсайтове за мобилни устройства и SMS-и.

Основното предимство на ParkPGH пред други подобни системи за организация на трафика не е в оперативността й, макар че данните за празни паркоместа се обновява на всеки 30 секунди. Програмата умее да прогнозира кои от вече заетите предстои да се освободят и да напътства шофьорите към тях предварително.

ParkPGH работи с алгоритъм, разработен от д-р Робърт Хемпшър от университета "Карнеги Мелън", и използва вече натрупани данни за запълняемостта на паркингите в центъра на Питсбърг и информация за планирани събития, за да прогнозира къде и колко свободни места ще има в даден момент.

При запитване за района на стадион, например, програмата веднага отчита дали там се провежда спортен мач и уведомява водача дали въобще си струва да се отправя към паркингите наоколо. ParkPGH дори може да отчита разликата между обикновена прожекция и премиера при изготвянето на прогноза за свободни места около кинотеатър.

Полза от интелигентната програма ще има и за собствениците на паркинги, които ще могат да съставят по-гъвкави ценоразписи в зависимост от натоварването на трафика. Системата все още не е отработена докрай, но учените уверяват, че опитът на Питсбърг ще им помогне да я усъвършенстват до такава степен, че да стане универсално решение и за много други градове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА