15 Октомври, 2011 10:43 3 135 1

Откриха фабрика за бои на 100 000 години

  • бломбос-
  • юар-
  • бои-
  • homo sapiens

 

Пещерата Бломбос в ЮАР вече 20 години дава на археолозите поводи за всевъзможни сензации. Последното шумно откритие са намерените там каменни инструменти със следи от различни пигменти по тях.
 
Международен екип от археолози е проучил тези находки и е установил, че става въпрос за най-старата фабрика за производство на бои. Краските са били приготвяни от различни природни пигменти и са били предназначени за рисуване.
 
Най-интересното е, че този технологичният процес е бил дело на Homo sapiens преди 100 000 години. Учените оборват първоначалната теза, че там са били приготвяни лепила и доказват, че в пещерата Бломбос са се произвеждали бои за рисуване.
 
По информация на BBC News находките включват парченца пигмент с червен и жълт цвят, в които са открити следи от охра, шлифовани каменни съдове и костни лопатки, които са били използвани за стриване на материала.
 
Намерени са и своеобразни съдове от кварцит, в които са били съхранявани пастообразните бои. По тях имало и останки от животинска мазнина, за която се знае, че много години след това художниците са слагали в боите си. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonymous.

    1 2 Отговор
    Na men tazi informacia mnogo mi haresa