Last news in Fakti

9 Ноември, 2016 11:02 90 245 19

Как правилно да съхраняваме летните гуми?

  • летни гуми-
  • съхранение
Как правилно да съхраняваме летните гуми? - 1

Повечето от нас вече смениха летните гуми със зимни, а на останалите им предстои това в най-скоро време. Знаете ли обаче как правилно да съхранявате летните гуми? Сега ще ви покажем някои от основните правила за съхранение на гумите, когато те не са на автомобила.

За да могат вашите гуми да имат по-продължителен живот, експертите съветват да се спазват някои основни положения, защото гумите се влияят от много фактори, в това число влажност на въздуха, температура и положение. Последното зависи от това дали гумите са на джанти или не са.

Сменили сте гумите. Какво следва?
За начало изчистете летните гуми от кал и прах, като това е препоръчително да се прави с чиста вода. Намазването им с най-различни препарати е нежелателно. Просто е необходимо да ги увиете в найлонови чували, каквито лесно можете да намерите при всеки гумаджия.

Къде да ги съхранявате?
Най-добре това да става в сухо помещение, в което няма пряка слънчева светлина. Идеалният вариант е в това помещение температурата винаги да е положителна. Още нещо, което е силно препоръчително е да не оставяте гумите на земя или пясък. Най-добре е да имате импровизиран дървен под.

Как да ги съхранявате?
Тук нещата зависят от това дали вашите летни гуми са на джанти или не са. Ако гумите са на джанти, то те не трябва да стоят изправени. Можете да ги окачите на куки за джантите или пък ако нямате такива, да ги наредите в хоризонтално положение. Добре е и да намалите налягането, но в никакъв случай до нула.

Ако гумите ви са без джанти, то процедурите са точно наопаки. В този случай трябва да ги подредите една до друга във вертикално положение, като в никакъв случай не трябва да ги окачвате на куки. Хоризонталното им подреждане една върху друга също не е желателно, защото има опасност от деформиране.Как правилно да съхраняваме летните гуми?


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МаКаТа

    7 2 Отговор
    Полезно четиво. Бравос!
  • 2 корса

    10 5 Отговор
    Това го знаем, но е полезно за малките в този форум!
  • 3 Иван

    5 4 Отговор
    Значи в гумаджиниците ги съхраняват грешно

    Коментиран от #18

  • 4 Иван Господинов

    1 19 Отговор
    Аз ги оставям на хотел за гуми какво правят там с тях не ме интересува

    Коментиран от #5

  • 5 Дани Д

    15 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван Господинов":

    А трябва да те интересува, защото това са твоите гуми и твоите пари.
  • 6 Сервиз

    8 2 Отговор
    Оставете си гумите като са без джанти във вертикално положение, да постоят няколко месеца и да се деформират теловете в тях и ще видите после как ще подскачат, следващия сезон като ги монтирате!
  • 7 Илиев

    3 1 Отговор
    3 години си държа зимните гуми вертикално наредени. Няма проблем до този момент, но ще се вслушам в съвета ;)
  • 8 иван

    2 5 Отговор
    карайте ги да не се деформират
  • 9 Роман "Маверика"Ценов

    6 1 Отговор
    браво добра статия
  • 10 мъжкар

    7 14 Отговор
    ЕЕЕ то не бяха писания то не бяха статии за тия гуми.Аз лично ги съхранявам на земята в гаража една върху друга вече трети сезън почвам с тия гуми и абсолютно нищо им няма.Стига вече сте ни занимавали с глупави теории ами то дай да вземем и с по едно одеалце да ги завием да не им стане студено и да им пуснем малко камерна музика да изкарат сезона в гаража.Автопарка в Бг е под всякаква критика по пътищата масово се движат скапани трошляци с потенциални и реални проблеми по тях.Българина масово няма пари да си поддържа дори и тези стари трошляци те тръгнали да ми развиват теории тука за тия умрели гуми.
  • 11 Тошо

    1 7 Отговор
    Абе мятайте ги в мазето или на двора! Само това ми липсва - да си ги дундуркам като най-голямото богатство...
  • 12 Нене

    13 7 Отговор
    Тази статия не се отнася за батки с Беемвета, защото зимата не могат да тръгнат от гаража.

    Коментиран от #19

  • 13 мъжкар

    5 9 Отговор
    А и между другото когато ги монтирате на колата си всяка вечер като приведете в покой автомобила ги измивайте пастирайте и по едно одеалце им хвърляйте защото те като са на колата пак стареят и са изложени на външни влияния като слънце вятър дъжд и т.н.Ега ти тъпата статия !!!
  • 14 Йосариян

    8 8 Отговор
    Само да попитам. Пътна полиция ще има ли право да проверява в мазето дали ги съхраняваме правилно и евентуално да ни глобява ако не следваме препоръките?
  • 15 Доктор Албан

    2 2 Отговор
    Имам в мазето между 20 и 30 гуми, Истината е една - гуми с калпава смес (каучук и др съставки) могат да се напукат за 3-4 години както и да ги съхранявате, една качествена гума може да не се напука 15 години, само да не е на горещо слънце, ако ги слагате хоризонтални не повече от 4-5 гуми една върху друга
  • 16 Гост

    2 3 Отговор
    Йосариян: ти си папагал
  • 17 МИРОПро

    13 2 Отговор
    Мнението на колегата СЕРВИЗ е най-правилно. Аз ги слагам хоризонтално 2 по 2 и нямам проблем. Впрочем, всички търговци на консумативи са "загрижени" за нас-дават съвети ,с които те се износват по бързо, коментар не е нужен.Пример-безумието каране на фарове постоянно, вкарано в закон от съответното парламентарно лоби. Уж подобрява видимостта, с колко намалява катастрофите с неговото въвеждане
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 чук

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Нене":

    зимъс Б(ърка)М(масло с)В(ода) стои в гараж!!!