18 Ноември, 2016 14:15 3 552 4

В пъти повече смъртни случаи заради селфита

  • селфи-
  • дарвин
В пъти повече смъртни случаи заради селфита - 1

Специалисти от Университета „Карнеги Мелън“, индийския Национален институт за технологии и Института за информационни технологии в Индрапрастха са констатирали рекорден ръст на смъртните случаи в резултат на опити за заснемане на селфита през последната година, съобщава сайтът arXiv.org.

Изводът е резултат от изследване на сведения за автопортретни фотографски амбиции с фатален край, който би могъл да се избегне при малко по-развито чувство за самосъхранение. Статистиката обхваща периода от март 2014 г., когато в медиите се появява първото описание на подобен случай.

От тогава до днес според публикациите в сайтовете от топ-5000 на Alexa или топ-1000 в различните страни в процеса на заснемане на ефектно селфи са загинали 127 души. През 2014 г. те са били 15, през 2015 г. - 39, а само за първите осем месеца на 2016 г. - 73.

Лидер по смъртни случаи заради селфита е Индия. Там в името на повече "лайкове" живота си са изгубили 76 човека или 0.057 на милион жители. Съседен Пакистан се класира на второ място с 9 фатални инцидента или 0.046 на милион, а на трето - САЩ с 8 смъртни случая или 0,0246 на милион хора.

Учените констатират, че 75.5% от загиналите са мъже. Повечето жертви са на 20-24 години, но има и доста умрели в тийнейджърска възраст. В 16 от случаите живота си са изгубили едновременно двама души, а в пет жертвите са били три. Това обаче явно не е пределът, тъй като веднъж е регистрирана смъртта на 5 селфи маниаци, а на два пъти са умрели по седем души.

Най-разпространената причина за смърт по време на заснемане на селфи е падане от високо. На второ и трето място в антикласацията се подреждат удавянето и падането с удавяне. Често фенове на ефектните автопортрети се прощават с живота си в резултат на ПТП, прегазване от влак, немарливо боравене с оръжие, нападение на животни и токов удар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    3 0 Отговор
    Кандидатурите за награда Дарвин се множат.
  • 2 Васичка Атанасова

    0 0 Отговор
    ТОВА СА НОРМАЛНИ НЕЩА
  • 3 Carfen

    2 0 Отговор
    Предлагам да изпратим парламентаристите ни на селфи екскурзия. Да речем на Ниагара... или Гран каньон?
  • 4 Я па Я

    0 0 Отговор
    Може и на Марс. С един от корабите на Мъск. )))