3 Декември, 2016 21:13 1 904 2

Еволюцията на роботите

Ще ви представим два роботични проекта, които са много контрастни - единият идва от "братушките" - Русия, а другият от американските корифеи Boston Dynamics.

Първият има за цел да постигне нещо голямо - да кацне на Луната, като планът на Владимир Путин, е това да се случи в близките 15 години. Роботът е наречен "Кибер Космонавт" и видеото показва, че той може да върви, да вдига тежести, да използва инсрументи, да прави упражнения, а дории да кара автомобил. Идеята е, след време Федор да може да създаде база на спътника на нашата планета, като за целта ще бъде изпратен на Международната Космическа Станция до пет години. Теглото му варира от 106 до 160 килограма според конфигурацията и екипировката, а височината му е 180 см. Проектът се ръководи от Сергей Курс, който е директор на Националния център за технологични разработки и базова роботика и се осъществява заедно с дизайнерите FPI. Името на робота - Федор, идва от Финален Експериментален Демонстрационен Обект за Проучвания.

Другият наречен Atlas, е вече готов проект, който е получил завидно подобрение. След като роботът изпълни сложно балансиране на въже по-рано тази година, сега той има нов алгоритъм, който му позволява да преминава през труден за преходи терен. Идеята идва от Института за човешки и машинни познания на Маями - IHMC. Чрез зададения алгоритъм, роботът може да пренася тежестта си. Според изследователите, Atlas няма нуждата от това да знае, какъв терен идва пред него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХхх

    0 0 Отговор
    Това е постижимо много отдавна, но изкуствен интелект, нещо което да се самообучава и развива е нещо друго.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Самообучаващи се алгоритми има от доста време. Изкуствен интелект има също. Но не във вида , в който си го представя широката публика.