Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 12:29 2 479 1

Не се отказваме от домейна БГ

  • домейн-
  • интернет-
  • мтитс-
  • бг-
  • кирилица

Българските интернет потребители останаха основателно неудовлетворени от отказа на Международната организация за интернет имената и адресите (ICANN) да регистрира домейна „бг”,  заявен по бързата процедура, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на международен "Домейн форум". Това ни поставя пред дилемата: да имаме домейн на кирилица с друго име или да изчакаме неопределено време приемането на новата процедура, която евентуално би допуснала нашия двубуквен стринг да бъде одобрен. Според Борисов е възможно страната ни да се кандидатства по дългата процедура, за да получи на кирилица домейна „.бг“.

Валери Борисов декларира, че МТИТС има готовност да предприеме всяка възможна стъпка в рамките на процедурите на ICANN, за да продължи да защитава интереса на  българското интернет общество, съобщават от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Една от целите на дискусиите е да бъде популяризирана възможността компании от цял свят, включително и наши, да регистрират домейни с търговски марки, включително на български език, посочи заместник-министърът в обръщение към участниците. По думите му това ще бъде допълнително конкурентно предимство за известните наши брандове в онлайн икономиката.
В същото време държавата ще проследи процеса на регистрация на новите домейни, за да предотврати монополизирането от определена компания на национални символи и значими за всички българи наименования, заяви Валери Борисов. МТИТС ще осигури възможност за получаване на сигнали от всички заинтересовани – граждани и организации,  свързани с опити за „присвояване” на наименования от национално значение и своевременно ще реагира по установените процедури.

Домейн форумът се организира от сдружение УНИНЕТ и Регистър.БГ. В дискусиите участват и представители на ICANN.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бачо киро

    0 0 Отговор
    и това се случва при наличието на поне един служител от български произход в иканн. или е на слаба позиция, непозволяваща влияние, или с пасивността си показва доколко има някаква идентичност - защото това не кой да е, а доскорошният несменяем и самопровъзгласил се навремето председател на интернетобщество-българия. да, по-загрижените се досещат - той е от известен в миналото повече комунистически, отколкото български род, а такива винаги са обслужвали не български, а други интереси. същото и сега. ами регистрацията на имена в областта точка-бг? и там едно глезено синче на някогашни големци повдигаше дванадесет пъти цената при двадесет пъти по-ниски заплати. и като кучето на сламата не даваше другиму да развива българската идентичност в интернет, заради което масово българският бизнес заемаше часто от областта точка ком. повторих два пъти думата област специално за високоинтелигентните и свръхобразовани писачи от факти точка бъгъ, защото е много снобарско да използваме чужди думи като сърбите, дето не правят разлика дали пишат латиница или българица. и е много трудно за мислене когато има нужда да се изразим на собствения си език - официалният за държавата българия език - българският. браво! днес посетих факти точка бг за първи път и ми беше повлияно еднозначно това да е последен - аман от толкова професионално подготвени и с такава гражданска позиция индивиди - наоколо такива с лопата да ги ринеш.